person holding string lights photo

Scientologija, sekta ali napreden sistem osebnostnega razvoja?

Pred časom sem na enem od portalov, ob ločitvi Toma Cruisa in Katie Holmes omenil Scientologijo. Za boljše razumevanje same Scientologije bom v nadaljevanju orisal par osnovnih prepričanj. Nisem ne član Scientološke cerkve niti me stvar ne zanima kaj dosti več od tega, kot je zapisano tukaj oz. kot me zanimajo pravzaprav vsi možni sistemi človeških prepričanj po svetu.

Torej, za očeta Scientologije velja Lafayette Ron Hubbard, ki je tudi ustanovitelj Scientološke cerkve. V nadaljevanju bom orisal par osnovnih pojmov, okoli katerih se razvija osrednja scientološka misel, seveda pa je scientologija kompleksen nabor idej in medsebojno povezanih konceptov, ki presega spodaj navedeno.

Reinkarnacija: 
Scientologija ločuje duha (thetan), um in telo. Duh je po njihovem star milijarde in milijarde let. Ne samo da je že živel v drugih telesih, živel je tudi na drugih planetih. Ko človek fizično umre, lahko zasede drugo telo. Scientologija ne pozna Pekla in Nebes, duša pa po njihovem lahko zelo dolgo živi v vmesnem polju (med življenjem tu in tam). Ločitev telesa in duha je mogoča tudi v tem življenju (ti. eksteriorizacija). Sproščeni duh (operativni Thetan ali OT) lahko po svoji volji zapusti in se vrne v telo, prav tako lahko deluje tudi izven telesa. Posamezniki lahko eksteriorizacijo doživijo tudi med urami terapije (ti. auditing). Med temi izkušnjami pogosto pride do vpogleda v prejšnja življenja.   

Vsemogočni
Moč duha je po njihovem praktično brezmejna.  V svojem naravnem stanju ima duh sposobnost vedeti prav vse. Je eno z vsem. Scientologija se ne ukvarja s tem ali Bog obstaja ali ne. To je za njih vprašanje za posameznika in njegovo oz. njeno lastno odločitev. Vendar pa Scientologija ne temelji na veri torej na slepem verjetju in zaupanju, da tako pač je, kot marsikatera druga religija po svetu. Vsak posamezni duh je za njih nekakšen Bog sam zase, seveda, ko deluje s svojim polnim potencialom.

Dobro kot izhodišče
Duh je v svojem temelju dober. Če ga prepustimo njegovi lastni presoji, bo izpeljal pravo stvar. Vendar pa je njegova presoja zamegljena z nesrečami, travmami, učenji iz preteklosti (engrami in implanti). Zaradi tega njegovo obnašanje ni racionalno in skrbno do drugih. Odgovor je po njihovem duhovna terapija. Ko človek postane samo svoj, odkrije tudi kaj vse je počel narobe in zato postane boljši človek.

Spirala, ki se počasi zapira
Moč duha je skladno s scientološkimi pogledi sčasoma erodirala, počasi razpadla. Duh se je namreč znašel na navidezni spirali, ki se počasi zmanjšuje in zapira. Na svoji poti se je pričel vedno bolj in bolj omejevati zaradi strahu, da bi lahko škodoval drugim. Sčasoma se je znašel na točki, ko se niti ne zaveda več svoje lastne duhovne narave in verjame, da je “meso” vse kar je. Če scientologija ne poseže zato, da ga odreši, se bo njegova pot nadaljevala navzdol po špirali do točke, ko ne bo več sposoben niti tega, da bi prevzel človeško telo in skozenj deloval v fizičnem svetu.

Je-kot-je
Scientologija poseduje tehnologijo, s katero lahko reši duha z zgoraj omenjene spirale in povrne njegove naravne moči. Njihova tehnologija temelji na komunikaciji. Ko se človeka pripelje na točko, ko lahko uvidi stvari iz svoje preteklosti, s katerimi se ni bil do takrat sposoben soočiti, in jih uvidi zgolj in samo takšne-kot-so, se razpusti celotna veriga dogodkov, ki so povezani z izvornim dogodkom. Takrat se sprosti izjemna količina “zataknjene” energije. To povzroči, da se človek počuti izjemno dobro, evforično. 

Ne sodimo
Ključni element scientološke tehnologije sproščanja duha oz. povrnitev njegovih moči je, da ne sodimo. Temelji na dobrem starem Sokratovem načelu, da ljudje vse vedo že sami in da so vsi odgovori na voljo znotraj pravilno zastavljenih vprašanj. Med terapijo terapevt ne bo (oz. ne sme) imeti nikakršnih sodb ali celo nuditi, kaj šele vsiljevati svojega mnenja. Vse kar mora storiti je, da pacienta sprašuje in njegovo pozornost usmerja na različna področja njegovega razmišljanja. Enako načelo je prisotno tudi v scientoloških učilnicah (Study Tech), kjer seveda ni učiteljev. So le vodje oz. moderatorji, ki vodijo posamezne lekcije.

Kozmologija
V scientologiji ni prave kozmologije. Ljudje so zgolj povabljeni k odkrivanju fizičnega in duhovnega vesolja na svoj lasten način. Da si skozi povrnitev naravnih moči, sposobnosti in znanja lahko ustvarijo svoje lastne sodbe in presoje kaj je pravilno in kaj ni.  

Tako kot zgoraj, tudi spodaj
Duhovna načela scientologije so univerzalna. Ta načela torej ne delujejo le v duhovnem svetu, temveč tudi v tem, “začasnem” svetu, kjer jih lahko uporabimo zato, da dosežemo svoje cilje in uspeh kot takšen. Nabor možnosti uporabe teh načel je zelo širok in poteka preko učnih ur (ti. Study Tech), pomoči ljudem, ki so se zapletli v droge, alkohol in druge odvisnosti ipd. zato, da postanejo uspešnejši v svojem življenju. Temeljna načela so enaka, ne glede na to, ali jih uporabljamo za vsakodnevna opravila ali pa globoke duhovne vpoglede.

Skrivnostnost scientologije
Scientološko kontroverznost lahko razumemo šele, ko ugotovimo, da obstajata pravzaprav dve scientologiji. Ena je sistem prepričanj, druga pa je nekakšen kult in sistem ritualov, ki je dodan osnovnemu sistemu prepričanj. In prav ta drugi del je tisti, ki scientologijo tako zvesto umešča na obzorje kritike nepoučenih. 

Vendar pa v resnici ločitev na omenjena dva dela lahko opazimo še pri mnogih drugih religijah in ne samo pri scientologiji. Tudi pri nekaterih največjih. Žal.

“Tvoja resnica je tisto, kar si bil sposoben prepoznati sam. Če izgubiš to, si izgubil vse.” — L. Ron Hubbard. 

Edvard Kadič

By Admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja