Nova NBC Teorija pojasnjuje zavest: Razkriti štirje ključni možganski mehanizmi

Razlaga zavesti je eden največjih izzivov v znanosti in filozofiji, primerljiv z raziskovanjem nastanka vesolja, obstoja temne snovi ter iskanjem inteligentnega življenja na TikToku. Da bi odgovorili na to vprašanje, je nujno razviti verjetno teorijo zavesti, in najnovejša teorija, NBC, je morda tista prava.

NBC ne pomeni National Broadcasting Corporation ali National Bank of Canada, temveč Neural Representation, Binding, Coherence, and Competition. To so štirje možganski mehanizmi, katerih interakcije pojasnjujejo zavestne izkušnje. Skupaj lahko pojasnijo vse vrste zavesti, vključno z zunanjimi zaznavami, kot je vid, notranjimi občutki, kot je bolečina, čustvi, kot je žalost, in abstraktnimi mislimi, kot je popolnost.

  • Nevronske reprezentacije so vzorci proženja v skupinah nevronov, ki lahko predstavljajo stvari v svetu, naših telesih in abstraktnih idejah. Velika raznolikost teh predstav pojasnjuje raznolikost zavestnih izkušenj.
  • Vezava je kombinacija nevronskih predstav v nove, ki so lahko vsakdanje mešanice, kot je “rdeča jakna”, ali zelo kreativni koncepti, kot je “nedeljiv delček” za atome.
  • Koherenca je uporaba nevronskih predstav za osmišljanje kompleksnih pojavov z zadovoljevanjem nasprotujočih si omejitev, na primer pri vizualnem zaznavanju in razumevanju jezika.
  • Konkurenca med predstavitvami se pojavi, ko tekmujejo za pozornost, na primer ko se misli nenadoma preusmerijo z dela na pesem, ki se igra v ozadju.

Za dokaz, da je ta teorija boljša od trenutnih alternativ, kot sta globalni delovni prostor in integracija informacij, je potrebna nova knjiga. Najbolj impresiven argument za teorijo NBC je, da ustvarja nove teorije o sanjah, humorju, glasbenih izkušnjah in časovni zavesti, ki vse izhajajo iz istih štirih možganskih mehanizmov.

Sanje stranski učinki poskusa možganov, da bi osmislili nenormalna živčna sprožanja med spanjem

Po poročanju NBC so sanje stranski učinki poskusa možganov, da bi osmislili nenormalna živčna sprožanja med spanjem. Ta sprožilca nastanejo med konsolidacijo spomina, ko možgani obdelujejo dnevne spomine, da vključijo pomemben material v dolgoročni spomin. Nevronska predstavitev, vezava, koherenca in tekmovalnost medsebojno delujejo, da proizvedejo pogosto bizarne in čustvene izkušnje, ki se pojavijo med sanjami.

Ključ do razlage subjektivnih izkušenj je koncept nastajanja, ki se pojavi, ko ima celota lastnosti, ki presegajo lastnosti njenih delov zaradi medsebojnega delovanja delov. Na primer, voda je tekoča pri sobni temperaturi, čeprav so njeni sestavni atomi vodika in kisika pri sobni temperaturi plini.

Nevronske skupine imajo pojavne lastnosti, ker jim interakcije nevronov omogočajo, da skupaj stojijo za stvari v svetu, kot so veverice. Vezava ustvarja predstavitve z novimi lastnostmi, kot je zmožnost atomov, da pojasnijo kemijske lastnosti snovi. Koherenca izbere interpretacijo, kot je stara ali mlada ženska v slavni gestalt podobi. Konkurenca omogoča, da se pozornost preusmeri na predstavitev, ki prej ni bila zavestna, na primer od oči do nosu na tej sliki.

Zavestna izkušnja je posledica rekurzivnega nastajanja, to je nastajanja iz interakcij štirih nastajajočih mehanizmov. Ta zapletenost je razlog, zakaj je bilo zavest tako težko razumeti z znanstvenega vidika, vendar nova teorija NBC kaže na novo rešitev klasičnega problema zavesti.

[Vir: Psychology today]; Govorica telesa; Foto: Freepik

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja