Osebnostni razvoj: Kaj potrebujemo za večjo samozavest?

Po letih dela z ljudmi na področju razvoja samozavesti, treningov javnega nastopanja in razvoja ti. mehkih veščin dela z ljudmi opažam, da so prvi koraki človeka, ki se spreminja, res komaj vidni in grozljivo “depresivni”.

Tiste male navade, ki jih je treba spremeniti in na novo osvojiti, so pogosto očem globoko skrite. Šele čez čas se povežejo v sistem, ki zmaguje. To je vse prej kot motivacijsko in pogosto se zatekam v besedno zvezo “saj sem vam rekel” zgolj zato, da človek lahko ozavesti svojo pot in bolje razume, da gre za njegove dosežke, njegov trud in njegove nove navade.

Niti samozavest niti uspeh namreč nista danosti, temveč sta nekaj, kar se dosega, gradi, kar se razvija.

Kar drugi ljudje običajno vidijo, je zgolj vrh naporov posameznika in njegov preboj, ne vidijo pa vseh tistih malih dejanj v ozadju, prejokanih noči in trenutkov, ko je človek razmišljal o tem, da bi odstopil. Ne vidijo vseh tistih malih potez in dnevnih odločitev, ki so morale biti izpeljane in sprejete, da bi se lahko ustvarile navade, ki človeka potem v skupnem vodijo do cilja in ga naredijo bolj samozavestnega oz. uspešnega.

Seveda si na tihem vsi želimo, da bi svoje cilje dosegli kar čez noč. Vendar pa se naš nov (samozavestni, zmagovalni) “sistem” razvija počasi, korak za korakom. Žal moram zapisati, da razvoj trdne samozavesti v določenih situacijah ni tako linearen, kot je po drugi strani linearno vlaganje napora v razvoj zmagovalnih navad. Vse skupaj je bolj je podobno razvoju rastline, kot pa linearni matematični enačbi.

Ko posadimo seme, dolgo časa ni nič vidno. Ko pa sčasoma rastlina požene steblo, se kmalu in tudi relativno hitro pred našimi očmi razvije čudovita cvetlica. Vseeno pa moramo kar nekaj časa počakati in vztrajati pri negi, da rastlina obrodi tudi sad in novo seme.

Za razvoj samozavesti ali doseganje uspeha je torej najprej potreben čas, zagotovo pa pri tem pomaga potrpežljivost, odločenost in seveda dober trener.

Edvard Kadič

vir Foto: Pixabay

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja