banknotes on white surface

Osebnostni razvoj: Če bi le imel denar …

V pogovorih pogosto slišim zgornji stavek. Oh, če bi le imel/-a denar, potem bi lahko naredil to, šla bi tja in tja, podprla bi tega in tega, krize bi bilo konec, vsi bi bili veseli ipd.

Verjetno res. Tudi jaz bi naredil marsikaj drugače od tega, kar počnem sedaj, če bi imel ta trenutek več prostih sredstev. Pa jih nimam. In prav je tako.

Kje je torej problem oz. blagoslov?

Torej, če želite svojega otroka vzgojiti po svojih najboljših močeh, z znanjem, ki ga imate in okoljem, kjer ste, bi ga res zasuli z neskončnimi količinami denarja, če bi jih seveda imeli ta trenutek na voljo?  Mogoče, a v resnici ne veste. Predvidevam, da ne. Predvidevam, da bi ga poizkušali voditi skozi lekcije na takšen način, da bi dobil ustrezne nauke, ne glede na denar. Torej je poudarek na naukih, lekcijah, ne na količini denarja.

Dvignimo zdaj malo pogled, za trenutek sedimo na oblak, poigrajmo se z mislijo, da smo Bogovi. (Saj v resnici smo, le takšen način pripovedovanja je lažji.)

Pred seboj imamo sebe, takšnega kot smo. Mogoče nas ta trenutek življenje biča bolj, kot mislimo, da si zaslužimo. Bi vi nekoga, katerega bičate zato, da se ga bo kaj prijelo (da se bo kaj naučil) res na polovici bičanja spustili, ga poslali na masažo, mu v roke stisnili polno kreditno kartico in poslali v Las Vegas? Verjetno ne. Ne glede na razlog predvidevam, da si želite, da bi mu lekcija ostala za vse življenje, da napak nebi ponavljal. Ne zato, ker ste hudobni in želite tolči po njegovem hrbtu zaradi veselja ali športa temveč zato, da vam ga nikoli več ne bo treba.

Iz zgornjega (krutega) primera sledi, da je v resnici prav, da ste ta trenutek v takšni situaciji, kot ste. Z besedico „prav“ seveda ne mislim nič slabega. Ravno obratno. Želim poudariti, da se morate čim več naučiti iz dane situacije, hkrati pa seveda iskati rešitev za prehod skozi izkušnjo. 

Ne sanjarite preveč o tem, kaj bi bilo če bi bilo. Soočite se z situacijo, po potrebi si priskrbite pomoč in pogumno naprej.  Če se ne boste dovolj naučili, vam bo ciklična narava časa priskrbela nove izkušnje za to isto stvar.

Držite pesti, da bo roka z bičem takrat čim bolj blaga z vami.
To je namreč vaša roka.

Edvard Kadič

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja