Komunikacija: Kako se uspešno pogovarjati z moškim?

Star in nekoliko porogljiv izrek pravi, da ko se ženske dobijo skupaj, jih le dež lahko spravi narazen. To se seveda nanaša predvsem na stare čase, ko so se ženske srečevale na ulici med vsakdanjimi opravili, začele kramljati med seboj … in pozabile na čas.

​Zanimivo je, kako drugačen pomen imajo besede ženskam in kako drugačen pomen imajo moškim. Dekleta imajo besede preprosto rada. Pogovarjajo se, kramljajo, sočustvujejo, si pišejo maile, “četkajo” na družabnih omrežjih, si pošiljajo sporočilca preko SMS, skratka, preko govorjenja in besed se med seboj povezujejo in se tako čutijo povezana.

Pri moških pa je zgodba nekoliko drugačna. Seveda se moški tudi pogovarjajo in pri komunikaciji seveda uporabljajo tudi besede. Vendar bistveno manj, predvsem pa precej bolj usmerjeno v tisto, kar res želijo povedati neposredno. Moški preprosto ne uporabljajo toliko skritih pomenov “med vrsticami” in posledično takšne pomene tudi hitreje spregledajo. Tudi zato velja, da pri moškem raje spremljajte dejanja in ne toliko besede. Če moški utihne, bo z dejanji sporočil, kaj si v resnici misli.

Biološko dejstvo

Da obstaja razlika med moškimi in ženskimi možgani, je pogosto predmet strokovnih razprav. V ženskih možganih je opaziti nekoliko večji limbični sistem tj. predel, ki je namenjen čustvom in tudi nekoliko več povezav med omenjenim delom in hrbtenjačo. Kar govori predvsem o tem, da imajo dekleta nekoliko lažji “dostop” do čustev, kot ga imajo moški. To v resnici ni tako slabo. Ko je bilo nekoč potrebno iti v lov, je bilo usmiljenje do plena prej ovira kot prednost. In lov je bil predvsem moška naloga.

​On- prijateljica?

A vrnimo se raje v današnji čas. Čas, ko ženske od moških pogosto zahtevajo, da naj se obnašajo tako, kot se obnašajo one. Da naj čustvujejo kot one, da naj razpravljamo o čustvih kot one, da naj se med seboj čustveno povezujejo tako, kot se povezujejo one. Preprosto, da naj ure in ure moški sedijo skupaj in se pogovarjajo o čustvih, kot so to sposobne one. Mnoga dekleta in žene danes od svojih partnerjev zahtevajo, da so oni pravzaprav njihove prijateljice.

Žal pa moški preprosto niso ženske. Narava ali pa Bog, kar vam je ljubše, jih je naredil drugačne. Moški čustva ne procesirajo na enak način kot ženske. Ne čutijo dogodkov enako kot jih čutijo dekleta in ne razpravljajo o vsakem dogodku kot o viru tisočerih možnosti in neskončno različnih skritih pomenov v ozadju.

Seveda obstaja tudi mnogo podobnosti v moško ženskem delovanju, razmišljanju in čustvovanju. Vendar pa bo brez razumevanja razlik, komunikacija lahko precej hitro obsojena na propad. Prav te razlike namreč pogosto v moško ženske odnose vnašajo precej nemira in frustracij.

On po prepiru utihne in se noče pogovarjati o ničemer, njo pa takšna tišina ubija in se hoče pogovarjati … o vsem.

On po prepiru utihne in se noče pogovarjati o ničemer, njo pa takšna tišina ubija in se hoče pogovarjati … o vsem.

Zlati mir

Kadar moški v prepiru ali konfliktni situaciji utihne, ga pustite pri miru. Umakne se v svoj svet, v svojo votlino. Po njegovem ima razlog za to in potrebuje čas, da v miru vse skupaj premisli. Običajno se umakne v garažo, pred televizor ali v delovno sobo. Še enkrat, pustite ga pri miru. Dovolite mu čas zase in ne silite ga v pobeg ven s prijatelji s tem, da se želite pogovoriti. Prepir je bil razlog njegovega umika in naj to v miru zdaj predela. Ima vas rad in se tudi zato se ne želi spuščati globlje v prepir. Ko bo čas, bo sam prišel iz svoje votline. Vi predvsem živite normalno naprej z dnevnimi obveznostmi, bodite prijazni in se v bistvu obnašajte, kot da se ni zgodilo nič.

Drugačen pristop

Pri pogovorih z moškim naj ženska zelo pazi tudi na svojo govorico telesa ter zven glasu. Tako kot ženske, tudi moški zbirajo informacije s pomočjo neverbalne komunikacije. To je še posebej pomembno v konfliktnih situacijah. Naj se ne dviguje glasu in nikar se dreti nanj, saj vam to ne bo prav nič pomagalo. Ravno obratno, še hitreje se bo umaknil iz situacije. Zaveda se, da bo v naslednjem koraku sledila ploha besed, katerih pa tako ali tako ni zmožen vseh hkrati sprocesirati. Raje naj se uporablja čim bolj mehak glas, nasmešek in očem prijetno gibanje telesa. Moški se težko upirajo takšni mešanici zvoka in gibanja telesa in so pripravljeni storiti veliko več, pogosto tudi stvari, ki jim drugače ne bi padle niti na pamet.

Dolgočasje na obzorju

Moški praviloma ne marajo preveč podrobnosti. (Razen, če govorite o njihovih kvalitetah!) Podrobnosti o vseh možnih občutjih in drugih “pomembnih” podrobnostih npr. iz pogovora z vašo prijateljico, so zelo dobra in preverjeno uspešno tlakovana pot v neskončno moško dolgočasje. Pred seboj boste opazile moškega, ki je odsoten in samo še kima ter se plastično nasmiha. Moški se pač dobro počutijo tam, kjer se počutijo zmagovalci. Kot nekdo, ki je uspešen, zaželen in kot nekdo, ki zadevo obvlada. Ne pa kot nekdo, ki se utaplja že pod težo besed, da ne govorimo potem še o vseh milijon odtenkih vseh mogočih občutij. Bo sploh še kdaj lahko izplaval na površje?

Srečno!

Edvard Kadič

Vir Foto: Pexels

By Admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja