Kako se spopasti s tremo in ostati živ?

Če smo živi, bomo med vsemi občutji občutili tudi strah in dejstvo je, da se strahu ne bomo nikoli popolnoma otresli. Gre za eno od naših čustev, takšni smo pač rojeni. Tako kot ima bik rogove, gora vrh in računalnik svoj ekran, tako ima človek tudi čustva.

Strah je lahko naš zaveznik, lahko pa tudi naš nasprotnik. S pomočjo strahu okrepimo našo pozornost na res pomembno, telo pa preusmerja energijo v okrepitev vzdržljivosti in večjo pripravljenost na beg oz. na boj. Žal pa lahko tudi otrpnemo in si uničimo svojo prihodnost.

Ko nas zgrabi strah (trema), predvsem ne čakajmo predolgo. Dlje časa bomo čakali, težje nam bo. Ko sem pripravljal knjigo Zapeljevanje, priročnik za moške, sem se precej ukvarjal s ti. pravilom »treh sekund«. Pravilo pravi, da naj se fant čim prej (v roku treh sekund) odloči ali bo pristopil k dekletu ali ne, saj mu bo v nasprotnem iz trenutka v trenutek težje. Strah se bo samo še večal in vedno večja verjetnost je, da fant sploh ne bo pristopil. Ne glede na to, kako močno si to želi.

​Pravilo »treh sekund« tudi meni pride zelo prav npr. na konferencah, kjer nastopam kot eden od govorcev. Na dogodek pridem seveda pravočasno, a le nekaj minut pred nastopom. Ne želim si namreč, da se v meni nabira trema oz. razmišljanje o ostalih nastopajočih v smislu ali so boljši ali slabši od mene, kaj so povedali in kaj niso ipd. Še najraje vidim, da sem na sporedu čim prej, da čim prej opravim svoj nastop, nato pa v miru in neobremenjeno prisluhnem ostalim. 

Univerzumu (Bogu, življenju, komurkoli, v kar pač verjamete) z zastavljenim ciljem ali dejavnostjo, ki jo nameravate opraviti, sporočate, da ste pripravljeni nekaj tudi zares storiti. Ter seveda posledično sprejeti tudi darove, ki iz dobro opravljenega dela izhajajo.

Potem pa ne zmorete opraviti nastopa, dvigniti slušalke in prvič poklicati stranke, se postaviti zase na sestanku ipd. Ste res vredni svojih ciljev, denarja, nagrade?

Trema od vas zahteva, da stopite skozi njo in ne filozofirate veliko. Zgrabite bika za roge in nehajte že jamrati!

Edvard Kadič

vir Foto: Pexels

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja