Kako se uspešno pogovarjati z moškim?

Star in nekoliko porogljiv izrek pravi, da ko se dobijo ženske skupaj, jih le dež lahko spravi narazen. To se seveda nanaša predvsem na stare čase, ko so se ženske srečevale na ulici med vsakdanjimi opravili, začele kramljati med seboj … in pozabile na čas.

​Zanimivo je, kako drugačen pomen imajo besede ženskam in kako drugačen pomen imajo moškim. Dekleta imajo besede preprosto rada. Pogovarjajo se, kramljajo, sočustvujejo, si pišejo maile, “četkajo” na družabnih omrežjih, si pošiljajo sporočilca preko SMS, skratka, preko govorjenja in besed se med seboj povezujejo in se tako čutijo povezana.

Pri moških pa je zgodba nekoliko drugačna. Seveda se moški tudi pogovarjamo in pri komunikaciji seveda uporabljamo tudi besede. Vendar bistveno manj, predvsem pa precej bolj usmerjeno v tisto, kar res želimo povedati. Moški preprosto ne uporabljamo toliko skritih pomenov “med vrsticami” in posledično takšne pomene tudi hitreje spregledamo. Tudi zato velja, da pri moškem raje spremljajte dejanja in ne toliko besede. Če moški utihne, nam bo z dejanji sporočil, kaj si v resnici misli.

Biološko dejstvo


Da obstaja razlika med moškimi in ženskimi možgani, je tudi biološko dejstvo. V ženskih možganih lahko opazimo nekoliko večji limbični sistem tj. predel, ki je namenjen čustvom in tudi nekoliko več povezav med omenjenim delom in hrbtenjačo. Kar govori predvsem o tem, da imajo dekleta nekoliko lažji “dostop” do čustev, kot ga imamo moški. To v resnici ni tako slabo, kot bi človek pomislil na prvo žogo. Ko je bilo nekoč potrebno iti v lov, je bilo usmiljenje do plena prej ovira kot prednost. In lov je bil predvsem moška naloga.

On- prijateljica?


A vrnimo se raje v današnji čas. Čas, ko ženske od nas moških pogosto zahtevajo, da naj se obnašamo tako, kot se obnašajo one. Da naj čustvujemo kot one, da naj razpravljamo o čustvih kot one, da naj se med seboj čustveno povezujemo tako, kot se povezujejo one. Preprosto, da naj ure in ure moški sedimo skupaj in se pogovarjamo o čustvih, kot ste to sposobne ve. Mnoga dekleta in žene danes od svojih partnerjev zahtevajo, da so oni pravzaprav njihove prijateljice.

No, draga dekleta, naj vam nalijem čistega vina. Moški preprosto nismo ženske. Narava ali pa Bog, kar vam je ljubše, nas je naredil drugačne. Moški čustva ne procesiramo na enak način kot ve. Ne čutimo dogodkov enako kot jih čutite dekleta in ne razpravljamo o vsakem dogodku kot o viru tisočerih možnosti in neskončno različnih skritih pomenov v ozadju.

Seveda obstaja tudi mnogo podobnosti v našem moško ženskem delovanju, razmišljanju in čustvovanju. Vendar pa bo brez razumevanja razlik, naša komunikacija lahko precej hitro obsojena na propad. Prav te razlike namreč pogosto v naše odnose vnašajo precej frustracije.

On po prepiru utihne in se noče pogovarjati o ničemer, njo pa takšna tišina ubija in se hoče pogovarjati … o vsem.

Zlati mir


Kadar moški v prepiru ali konfliktni situaciji utihnemo, nas pustite pri miru. Umaknemo se v svoj svet, v svojo votlino. Po našem imamo razlog za to in potrebujemo čas, da v miru vse skupaj premislimo. Običajno se umaknemo v garažo, pred televizor ali v delovno sobo. Še enkrat, pustite nas pri miru. Dovolite nam čas zase in ne silite nas v pobeg ven s prijatelji tako, da se želite pogovoriti. Prepir je bil razlog našega umika in naj to v miru zdaj predelamo. Imamo vas radi in se tudi zato ne želimo spuščati globlje v prepir. Ko bo čas, bomo sami prišli iz svoje votline. Vi predvsem živite normalno naprej z dnevnimi obveznostmi, bodite prijazne in se v bistvu obnašajte, kot da se ni zgodilo nič.

Drugačen pristop


Pri pogovorih z nami zelo pazite tudi na svojo govorico telesa ter zvok svojega glasu. Tako kot ženske, tudi moški zbiramo informacije s pomočjo neverbalne komunikacije. To je še posebej pomembno v konfliktnih situacijah. Ne dvigujte glasu in se ne derite na nas, saj vam to ne bo prav nič pomagalo. Ravno obratno, še hitreje se bomo umaknili iz situacije. Zavedamo se, da bo v naslednjem koraku sledila ploha besed, katerih pa tako ali tako nismo zmožni vseh registrirati. Raje uporabljajte čim bolj mehak glas, nasmešek in očem prijetno gibanje telesa. Moški se težko upiramo takšni mešanici zvoka in gibanja telesa in smo pripravljeni storiti veliko več, pogosto tudi stvari, ki nam drugače ne bi padle niti na pamet.

Dolgočasje na obzorju


Za konec pa naj opozorim še na pomembno “podrobnost”. Moški praviloma ne maramo preveč podrobnosti. (Razen, če govorite o naših kvalitetah!) Podrobnosti o vseh možnih občutjih in drugih “pomembnih” podrobnostih npr. iz pogovora z vašo prijateljico, so zelo dobra in preverjeno uspešno tlakovana pot v neskončno moško dolgočasje. Pred seboj boste opazile moškega, ki je odsoten in samo še kima ter se plastično nasmiha. Moški se pač dobro počutimo tam, kjer se počutimo zmagovalci. Kot nekdo, ki je uspešen, zaželen in kot nekdo, ki zadevo obvlada. Ne pa kot nekdo, ki se utaplja že pod težo besed. Da ne govorimo potem še o vseh milijon odtenkih občutij. Bom sploh še kdaj lahko izplaval na površje?

Srečno!

Edvard Kadič

Vir Foto: Pexels

By A.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja