Zakaj je sklepanje prijateljstev vedno težje

Ob prehodu na področje poklicnega življenja se pogosto zgodi, da se posamezniki postopoma oddaljijo od številnih prijateljstev, zlasti po preselitvi. Nedavne ugotovitve Univerze v Oxfordu potrjujejo ta trend, saj kažejo, da se po 25. letu starosti tako pri moških kot pri ženskah začne zmanjševati število prijateljstev. Dejavniki, kot so geografska oddaljenost, zahtevni delovni urniki in spreminjajoče se prednostne naloge, pomembno prispevajo k zmanjševanju kroga prijateljev, kar pogosto vodi v občutek osamljenosti.

Se vam to zdi podobno?

Za mnoge se zdi veliko bolj privlačno, da na poti domov vzamejo hrano in si privoščijo film na Netflixu. Vseeno pa ostaja nujnost sklepanja novih prijateljstev ključnega pomena! Ljudje smo že po naravi naravnani k iskanju socialnih stikov, kar omogoča lažje uravnavanje čustev, krepitev empatije, krepitev samospoštovanja, lajšanje tesnobe in depresije ter celo podaljšanje življenjske dobe!

Marsikdaj pa se izkaže, da krmarjenje po pokrajini prijateljstev med odraslimi ni lahka naloga, zlasti kadar iščemo globlje čustvene vezi, ki presegajo tiste iz srednje šole ali fakultete.

Tukaj je prepričljiva misel, o kateri je treba razmisliti:

Ob povprečni življenjski dobi na svetu, ki se giblje okoli 72,6 leta, lahko zgolj vsakodnevno srečanje z novim posameznikom v življenju prinese približno 25.000 poznanstev!

Statistični podatki razkrivajo kruto realnost:

– Raziskava družbe YouGov razkriva, da 27 % milenijcev nima tesnih prijateljstev.

– Indeks osamljenosti v ZDA, ki ga je izvedla družba Cigna, poudarja, da se le 24 % odraslih v ZDA počuti sposobnih najti želeno družbo.

– Le 13 % Američanov se lahko pohvali s krogom desetih ali več tesnih prijateljev, kot navaja ameriški raziskovalni center.

– Študije, opravljene na Univerzi v Virginiji, poudarjajo negativen vpliv selitve na kakovost prihodnjih družabnih odnosov.

Na srečo obstaja pot naprej! V nadaljevanju so navedene najboljše poti, tako fizične kot virtualne, po katerih se lahko podate v iskanje prijateljstva:

Primerna mesta za navezovanje stikov: Osebne in spletne povezave

Večeri zanimivosti

Potopite se v vznemirljivo doživetje, ki ga ne smete zamuditi! Predstavljajte si, kako se zapletate v živahno kramljanje o temah, kot so Harry Potter, Igra prestolov ali vaša najljubša športna ekipa, ob tem pa uživate v okusnih osvežilnih pijačah v družbi živahne množice.

Nasveti:

 • Poiščite trivialne dogodke v svoji okolici.
 • Seznanite se s pravili in si vnaprej zagotovite mesto.
 • Pravočasnost je ključnega pomena! Če pridete pravočasno, boste imeli več priložnosti za druženje. Za optimalno mreženje dajte prednost stikom s soigralci pred in po igri.
Edinstveni ogledi mesta

Ne glede na to, ali ste novinec ali izkušeni prebivalec, so ogledi mesta odlična priložnost za navezovanje stikov. Raziščite nešteto možnosti, od zgodovinskih sprehodov, umetniških ekspedicij, kulinaričnih potovanj, arhitekturnih raziskovanj in celo ogledov duhov! Naj vas vodi radovednost, ko se boste poglobili v bistvo svojega mesta.

Akcijski načrt:

 • Poiščite informacije v spletnih skupnostih, kot so SoloTraveller, ShowsAround ali PartyWith.
 • Spoznajte trenutek brez elektronskih motenj, kar bo ustvarilo vabljivo vzdušje, ki bo spodbujalo interakcijo. Razmislite o digitalnem razstrupljanju za večjo zavzetost.
 • Raziščite specializirane izlete, prilagojene vašim interesom, naj gre za umetnost, gastronomijo ali kulturno dediščino. Aktivno sodelovanje in radovednost utirata pot do pomembnih povezav.
Jezikovni tečaji

Odklenite vrata do kulturnega poglabljanja z učenjem jezikov! Sprejmite tovarištvo, ki je neločljivo povezano z učnim potovanjem, kjer pripravljenost na sprejemanje novosti krepi vezi s sošolci.

Nasveti:

 • Vpišite se v jezikovne tečaje in se pri tem spoprimite z ranljivostjo, ko se spopadate z jezikovnimi odtenki.
 • Povabite sošolce na skupne obroke ali obšolske dejavnosti in izkoristite kulturno sinergijo za boljše odnose.
 • Spodbujajte vzajemno podporo z vzpostavljanjem partnerstev za izmenjavo zapiskov, s čimer boste okrepili vezi in hkrati izpopolnili znanje jezika.
Druženje v baru

Kljub klišejskemu slovesu so bari še vedno plodna tla za navezovanje novih stikov. Spoznajte živahno vzdušje, kjer se pijače prosto pretakajo, neznanci pa se nemoteno zbližujejo in vsak stik obljublja nenadejano druženje.

Akcijski koraki:

 • Udeležite se obhodov po barih v spremstvu kolegov ali samostojno.
 • Naj vaša obleka odraža vašo osebnost, kar kaže na združljivost in skupne interese.
 • Razvijte dostopno govorico telesa, se odklopite od digitalnih motenj in se prepustite organskim interakcijam.
 • Utrjujte odnose z barmani in izkoristite njihovo strokovno znanje za obvladovanje družbene dinamike in predstavljanje.
 • samozavestno začenjate pogovore in uporabljate zanimive ledolomilce, da sprožite smiselne izmenjave mnenj.
Fitnes klubi

Ustvarjajte vezi, pri čemer dajete prednost osebnemu dobremu počutju z vključevanjem v fitnes klube. Ne glede na to, ali se odločite za telovadbo, ure joge ali treninge borilnih veščin, skupno prizadevanje za vitalnost spodbuja okolje, ki je zrelo za pomembne vezi.

Akcijski koraki:

 • Zavežite se k rednemu obiskovanju fitnes ustanov in izkoristite poskusna obdobja za določitev optimalnih okolij.
 • Prednost namenite osebni higieni in poskrbite za svežino po vadbi, ki bo omogočila boljše socialne stike.
 • Izkoristite spletne platforme za povezovanje s podobno mislečimi posamezniki, ki si delijo cilje na področju fitnesa.
 • Raziščite specializirane klube, ki se ukvarjajo s posebnimi interesi, in tako povečajte možnosti za druženje zunaj običajnih fitnes okolij.
Na športnem dogodku ali v navijaškem klubu

Ste navdušeni nad nogometom, košarko ali smučanjem? Niste sami! V novem mestu je povezovanje z navijači lažje, kot si mislite.

Koraki za ukrepanje:

 • Poiščite navijaški klub svoje ekipe na njihovi uradni spletni strani ali kanalih družbenih medijev. Sodelujte tako, da puščate komentarje in se udeležujete lokalnih srečanj.
 • Poiščite športni bar, kjer predvajajo tekmo, in ponosno nosite dres svoje ekipe. Z drugimi navijači se pogovarjajte in si privoščite bogatejšo izkušnjo.
 • Vključite se v razprave o tekmah ter si izmenjajte izkušnje o vzponih in padcih. Skupna stališča brez težav spodbujajo prijateljstva.
Verski ali kulturni klub

Ne glede na to, ali radi obiskujete nedeljsko mašo ali verske seminarje ta okolja ponujajo čudovite priložnosti za navezovanje novih stikov.

Akcijski koraki:

 • Redno obiskujte bližnjo versko ustanovo in si prizadevajte za dosledno obiskovanje. Sčasoma se bo razvilo poznavanje in srečevali boste znane obraze.
 • Nosite pristen nasmeh – je nalezljiv. Avtentičnost brez težav vzpostavi stik.
 • Udeležujte se različnih dejavnosti, kot so športni dogodki, zbiranja sredstev, biblične študije in seminarji, da poglobite svojo vključenost in se povežete z drugimi.
Knjižni klub

Za strastne bralce, ki iščejo podobno misleče posameznike, je knjižni klub idealna pot za raziskovanje. Pridružite se obstoječemu klubu ali pa ga ustanovite sami!

Akcijski koraki:

 • Uporabite platforme namenjene bralcem in poiščite klube, ki ustrezajo vašim literarnim željam.
 • Vključite se v razprave o priporočenih knjigah prek platform družbenih medijev, kot sta Instagram ali Facebook, in se povežite s posamezniki, ki imajo podobne poglede.
Plaža ali jezero

Plaže in jezera poleg sprostitve ponujajo tudi odlične priložnosti za druženje. Ne glede na to, ali iščete navodila ali si delite kremo za sončenje, so interakcije naravne in prijetne.

Profesionalni nasvet: Postavite se na živahno območje in navežite pogovore s sosednjimi obiskovalci plaže.

Nasveti:

 • Sodelujte v lokalnih skupinah, ki organizirajo dejavnosti, kot so joga, smučanje z vodnim skuterjem ali pohodništvo.
 • Prostovoljno sodelujte pri pobudah skupnosti, da boste pozitivno prispevali in hkrati razširili svoj družabni krog.
 • Začnite priložnostne pogovore in se obnašajte prijazno, ne da bi pri tem prestopili meje.
Festival glasbe, hrane ali umetnosti

Festivali hrane, glasbe in umetnosti so središča podobno mislečih posameznikov. Izkoristite priložnost, da se povežete z ljudmi, ki delijo vaše strasti.

Profesionalni nasvet: Izkoristite čas čakanja in se pogovarjajte z obiskovalci, ki so v vrsti pred vami ali za vami.

Nasveti:

 • Zadrego prebrodite s samozavestnim predstavljanjem in obvladajte umetnost stiska roke, da bi spodbudili udobne stike.
 • Sprožite razprave z iskanjem mnenj o glasbi, umetniških delih ali kulinaričnih dobrotah in tako spodbudite različne poglede.
 • V skupinah na Facebooku raziščite možnosti souporabe prevoza in vzpostavite stike že pred dogodkom.
 • Sprejmite praznično vzdušje, se sprostite in zaplešite ter povabite druge, da se pridružijo zabavi.
Lokalna trgovina

V lokalnih trgovinah je v primerjavi z velikimi trgovskimi verigami, kot sta Lidl ali Mercator, bolj prijetno vzdušje. Sprehodite se po ulici in vstopite v lokalno trgovino ali delikateso po živila ali hiter prigrizek. Morda boste celo naleteli na znane obraze, kot so sosedje ali domačini.

Nasveti:

 • Uporabite platforme, kot so Yelp, Google Maps ali TripAdvisor, da poiščete bližnja lokalna podjetja.
 • V dan vnesite nekaj humorja. Razmislite o izboljšanju razpoloženja, na primer tako, da si julija prepevate božične melodije (ne da bi pretiravali). Že kanček smeha lahko nekomu polepša dan.
Javni prevoz

Ali se zanašate na javni prevoz? Ljudje iz različnih okolij za premikanje po mestu uporabljajo javni prevoz. Nekateri potniki lahko gledajo skozi okno, drugi pa lahko zadremajo ali se poglobijo v knjigo. V vljuden pogovor se vključite tako, da vprašate za pot, čas ali priporočilo za restavracijo.

Nasveti:

 • Spoštujte meje in zasebnost drugih ter začnite pogovor le, če so odprti.
 • S privolitvijo si izmenjajte kontaktne podatke, da se ponovno povežete na prihodnjih potovanjih.
Prostovoljno delo

Če ste navdušeni nad vračanjem, razmislite o prostovoljnem delu za različne namene, kot so dobro počutje živali, pomoč starejšim, podpora v kriznih razmerah in pobude za človekove pravice. Prostovoljstvo vam ne omogoča le spoznavanja podobno mislečih posameznikov, temveč tudi pozitivno prispeva k družbi.

Nasveti:

 • Raziščite spletna mesta za prostovoljstvo, ki ustrezajo vašim interesom, lokaciji in sposobnostim.
 • Vključite se v prostovoljno delo v lokalnih klinikah ali bolnišnicah in se povežite s sočutnimi posamezniki.
 • Začnite si sami prizadevati za zbiranje sredstev, na primer s sodelovanjem na organiziranih dobrodelnih tekih ali prireditvah.
Parki za pse

Bodimo iskreni – vsi obožujemo pse! Če ste lastnik psa, svojega kosmatega spremljevalca zjutraj ali zvečer peljite na sprehod v pasji park, kjer se lahko družite z drugimi lastniki živali. Ko se vaši ljubljenčki igrajo, se lahko pogovarjate o različnih temah, od izdelkov za nego živali do prehranskih preferenc, kar je izhodišče za interakcijo.

Nasveti:

 • Pridružite se skupinam lastnikov psov na Facebooku, da se povežete s posamezniki podobnih pasem in poiščete nasvete o temah, kot so diete ali bližnje veterinarske storitve.
 • Oglejte si ta zanimiv videoposnetek, ki prikazuje, kako enostavno je spoznavati ljudi zgolj s sprehajanjem psa:
Letališča

Ko se odpravite v novo mesto, ste neizogibno obkroženi s sopotniki. V čakalnici na letališču ali na letalu lahko navezovanje pogovora z neznanci predstavlja odličen način za navezovanje stikov. Teme, kot so vreme, zabava na letalu ali iskanje priporočil, lahko sprožijo prijateljsko izmenjavo mnenj.

Nasveti:

 • Ostanite mobilni! Ne omejujte se na svoj sedež; letališča lahko ponudijo veliko priložnosti za družabne stike.
 • Bodite previdni; izogibajte se približevanju osebam, ki se zdijo nezainteresirane, zlasti tistim, ki so zatopljeni v delo ali branje.
 • Pri profesionalnih stikih razmislite o izmenjavi kontaktnih podatkov, kot so vizitke ali elektronska sporočila za prihodnje dopisovanje.
Družinski obiski in dogodki

Družabne vezi v novem mestu se lahko začnejo z družabnimi srečanji ali naključnimi obiski. Ponovno navezovanje stikov s sorodniki in druženje z njihovimi znanci lahko olajša navezovanje stikov.

Nasveti:

 • Organizirajte srečanja, na katerih sorodniki predstavijo svoje prijatelje in tako ustvarijo prijazno okolje za spoznavanje novih ljudi.
 • Vzemite si čas, da dohitite oddaljene sorodnike, in se izogibajte domnevam o poznanstvu.
Pohodništvo

Če se v prostem času odpravite na pohodniški izlet, se lahko sprostite in se povežete z ljubitelji narave, kar lahko privede do novih prijateljstev.

Nasveti:

 • Raziščite možnosti skupinskega pohodništva prek platform, kot je TripAdvisor, ali lokalnih turističnih strani.
 • Razmislite o včlanitvi v naravoslovne klube ali sodelujte v spletnih forumih, ki se ukvarjajo z dejavnostmi v naravi.
 • Povežite se s podobno mislečimi posamezniki v trgovinah z opremo za preživljanje prostega časa, specializiranih za opremo za kampiranje in pohodništvo.
Lokalna športna tekmovanja

Sodelovanje v različnih športnih ligah, od nogometa do tenisa, lahko služi kot učinkovita ledolomilka za sklepanje novih prijateljstev, pri čemer se izkoristi tovarištvo, ki je neločljivo povezano s skupinsko dinamiko.

Nasveti:

 • Poiščite članstvo v bližnjih športnih objektih ali klubih, ki se ukvarjajo z določenimi športnimi interesi.
 • Raziščite lokalne športne lige prek platform in se udeležite prihajajočih dogodkov.
Študentska naselja

Javni prostori in dogodki, ki se odvijajo v univerzitetnih kampusih, ponujajo vključujoča okolja, ki so ugodna za spoznavanje novih ljudi, ne glede na status študenta.

Akcijski koraki:

 • Uporabite spletne platforme, kot so skupine na Facebooku, da odkrijete in se udeležite dogodkov, povezanih s fakultetami.
 • Izkoristite ugodnosti kampusov, kot so knjižnice, telovadnice in javne prireditve, da se vključite v raznoliko skupnost.
 • Obiščite kulturne dogodke ali razstave, ki jih gostijo lokalne visoke šole, da se poglobite v izobraževalne in družbene izkušnje.
Zabava

S pogovori s sosedi in organizacijo skupnostnih srečanj, kot so zabave v bloku, lahko spodbudite občutek pripadnosti in olajšate socialne povezave v stanovanjskih soseskah.

Akcijski koraki:

 • Gostite neformalna srečanja, kot so zabave ob ogrevanju hiše, in tako spodbudite sosedske stike.
 • Vključite se v priložnostne pogovore s sosedi med vsakodnevnimi dejavnostmi, kot je tek ali sprehajanje hišnih ljubljenčkov.
Kavarna

Obiskovanje lokalne kavarne zagotavlja prijetno okolje za učenje ali delo na daljavo in ponuja priložnosti za interakcijo s stalnimi obiskovalci in osebjem.

Nasveti:

 • Raziščite platforme, kot je Likemind, in se povežite s posamezniki za srečanja ob kavi.
 • Odločite se za sedeže blizu vhoda, da povečate vidnost in izboljšate možnosti za navezovanje stikov.
 • Sprejmite družabno vzdušje z druženjem z drugimi ljubitelji kave.
Postranska dejavnost

Če se odločite za delo s krajšim delovnim časom ali stransko delo, lahko v novem mestu lažje vzpostavite socialne stike, saj manj tekmovalno vzdušje spodbuja dostopnost med sodelavci.

Nasveti:

 • Med odmori ali skupnimi obroki začnite pogovore, da bi spodbudili druženje na delovnem mestu.
 • Predlagajte družabne dejavnosti po delu, kot so izleti ob kavi ali večerje.
 • Raziščite skupne interese, kot je vožnja z avtomobilom ali včlanitev v lokalne klube ali telovadnice, da okrepite vezi s sodelavci.
Srečanja za anonimno podporo

Vsakdo se v življenju sooča z izzivi. Včasih je vse, kar potrebujemo, najti uteho med tistimi, ki imajo podobne izkušnje in se spopadajo s podobnimi težavami. Ta srečanja nudijo varen prostor za povezovanje, bodisi osebno bodisi prek spleta, in posameznikom omogočajo, da se povežejo ob skupnih pripovedih.

Nasveti:

 • Če se vam zdi osebna interakcija zastrašujoča, začnite s spletnimi srečanji. Uporabite platforme, kot je Postmodern, ali se vključite v razprave na Redditu.
 • Povezave z zaupanja vrednimi posamezniki gradite postopoma, namesto da bi se poskušali povezati z vsemi naenkrat.
 • Sprejmite pripovedovanje zgodb kot sredstvo za učinkovito posredovanje osebnih izkušenj.
Vključevanje v družbene namene

Sodelovanje na srečanjih z družbenimi cilji je platforma za povezovanje s podobno mislečimi posamezniki in hkrati zagovarjanje pomembnih sprememb. Poleg kolektivnega aktivizma ti dogodki ponujajo priložnosti za neformalno druženje ob pijači ali jedi.

Nasveti za ukrepanje:

 • Bodite obveščeni o lokalnih trendih in dogodkih s pomočjo virov, kot je Global Protest Tracker.
 • Prednost dajte miroljubnim pobudam, da bi okrepili pristne stike s sorodnimi dušami.
Raziskovanje omrežij družbenih medijev in dogodkov

V današnjem digitalnem okolju spletne platforme ponujajo možnosti za navezovanje novih stikov. S sodelovanjem z različnimi lokalnimi skupinami lahko posamezniki ne le sodelujejo v virtualnih skupnostih, temveč lahko prek skupnostnih dogodkov preidejo tudi na interakcije brez povezave.

Nasveti:

 • Uporabite funkcijo “Odkrijte” v zavihkih skupin v Facebooku in raziskujte ustrezne skupnosti glede na interese ali lokacijo.
 • Oblikujte prilagojena sporočila za nagovarjanje in začnite pogovore s posamezniki, katerih vsebina se vam zdi zanimiva.
Povezovanje prek spletnih iger

Spletne platforme za igranje iger olajšajo vzpostavljanje stikov s soigralci, zlasti s tistimi, ki so v neposredni bližini. Razmislite o udeležbi na lokalnih igralnih turnirjih ali srečanjih, da bi se povezali z enako mislečimi navdušenci.

Nasveti:

 • Za redno komunikacijo z drugimi igralci uporabljajte funkcije glasovnega klepeta.
 • Dogovorite se za srečanja v lokalnih trgovinah z videoigrami ali sodelujte na bližnjih igralnih dogodkih.
Navigacija po spletnih forumih

Spletni forumi so namenjeni različnim interesom in ponujajo možnosti za spoznavanje posameznikov s skupnimi strastmi. Aktivno sodelovanje v različnih forumih lahko vodi do pomembnih povezav, ki lahko presežejo virtualno območje.

Sodelovanje v strokovnih krogih

Skupine za poklicno mreženje ponujajo možnosti za širjenje poklicnih in osebnih krogov. Platforme, kot sta LinkedIn in Xing, omogočajo posameznikom, da se povežejo s strokovnjaki po vsem svetu ter tako spodbujajo poklicno rast in osebne odnose.

Akcijski koraki:

 • Uporabite platforme za profesionalno mreženje in razširite svojo globalno mrežo v različnih panogah.
 • Izboljšajte svoje spretnosti spletnega mreženja z izvajanjem preverjenih strategij, opisanih v uglednih virih.
Kino

Že sam obisk filmov predstavlja priložnost za interakcijo s soigralci v kinu. Izberite tišje ure predvajanja in se zapletite v priložnostne pogovore, ki spodbujajo stike na podlagi skupnih interesov.

Nasveti:

 • Izberite predstave ob delavnikih ali zjutraj, da se boste lahko družili z drugimi obiskovalci.
 • Pogovore z drugimi začnite med kupovanjem prigrizkov pri stojnici s koncesijo.
Povezovanje na večerjah

Jedilnice ponujajo sproščeno okolje za spontane stike z domačini. Izberite restavracije s sedeži za mizo, ki spodbujajo bližino in omogočajo priložnostne pogovore z neznanci.

Nasveti:

 • Uporabite platforme in odkrijete priljubljene lokalne restavracije.
 • Raziščite restavracije v japonskem slogu, kjer lahko uživate v intimnih večerjah, ki so primerne za druženje.
Navezovanje stikov v delovnem okolju

Sodelavci so v novem okolju začetna vrata do družabnih omrežij. Opazujte vedenje in osebnostne lastnosti sodelavcev, da ocenite njihovo združljivost in morebitne priložnosti za druženje zunaj dela.

Nasveti:

 • Bodite pozorni na sodelavčeva družabna nagnjenja in življenjske navade, da ocenite njegovo združljivost.
 • Prilagodite svoj pristop njihovim osebnostnim značilnostim ter tako spodbudite pristne stike in odnose.
Tržnice

Bolšji trgi so zatočišče rabljenega blaga za tiste, ki se zavedajo proračuna in radi iščejo zaklade. Med eklektično ponudbo, od starinskih video kaset do izdelkov domače obrti, se lahko družite z drugimi spretnimi kupci.

Glasbene trgovine

Navdušenci nad starinsko glasbo se lahko v trgovinah s ploščami povežejo zaradi skupnih interesov. Med brskanjem po najljubših skladbah ali iskanjem priporočil se lahko sprožijo priložnostni pogovori.

Yelp skupnost

Aktivni uporabniki Yelpa lahko svoje spletne interakcije razširijo na povezave brez povezave. Vključite se v živahne razprave o skupnih interesih in izkoristite družabne funkcije platforme.

Nasveti:

 • Spodbujajte povezave s smiselnimi interakcijami na Yelpu.
 • Ohranite aktivno prisotnost, da povečate prepoznavnost in vključenost.
Airbnb izkušnje

Airbnb ponuja priložnosti za vzpostavljanje globalnih stikov in dodaten zaslužek, ne glede na to, ali gostujete ali potujete. S podobno mislečimi posamezniki izmenjajte kontaktne podatke za prihodnja srečanja.

Nasveti:

 • Preko platform, kot je Couchsurfing.com, se odločite za deskanje na kavču.
 • Sodelujte v lokalnih izkušnjah Airbnb in spoznajte gostitelje in sopotnike.
Strelišča

Strelišča so poleg vadbe streljanja tudi platforma za razbremenitev stresa in druženje. Poiščite napotke izkušenih strelcev in se odločite za prijateljsko tekmovanje.

Avtomobilske delavnice

Avtomobilske delavnice spreminjajo vsakdanja popravila avtomobilov v družabne priložnosti in omogočajo povezovanje med strankami, ki iščejo priporočila in prijateljstvo.

Trafike in knjižnice

Na straneh tiskanih medijev ali v mirnih hodnikih knjižnic se pogovarjajte s podobno mislečimi posamezniki in tako krepite stike zaradi skupnih interesov.

Nasveti:

 • Začnite razpravo o aktualnih dogodkih ali literarnih preferencah.
 • S knjižničarji in drugimi bralci se pogovarjajte in izmenjajte mnenja.
Pogovori v čakalnici zdravnika ali zobozdravnika

Obisk pri zobozdravniku ali zdravniku spremenite v družabno priložnost in se z drugimi pacienti zapletite v lahkotne pogovore, da bi zmanjšali napetost in navezali stike.

Nasveti:

 • Za začetek pogovora delite izkušnje in strahove.
 • Ustvarite prijetno vzdušje za spontane interakcije.
Druženje v tematskem parku

Med vznemirljivimi vožnjami v zabaviščnem parku izkoristite skupne izkušnje za sprožanje pogovorov in navezovanje stikov z drugimi udeleženci.

Nasveti:

 • Izberite atrakcije z daljšo čakalno dobo, da se boste lahko vključili v globlje pogovore.
 • Pri izbiri sogovornikov bodite previdni.
Spoznavanje v avtopralnici

Izkoristite priložnostno vzdušje avtopralnic, od priporočil izdelkov do razprav o avtomobilih, za spontane pogovore in navezovanje stikov.

Nasvet:

 • Izberite ročne avtopralnice, da bi olajšali stike z osebjem in drugimi strankami.
 • Pogovore začnite na podlagi skupnih interesov na področju avtomobilske nege.
Kmetijske tržnice

Spoznajte skupno vzdušje na kmečkih tržnicah in se pogovarjajte s prodajalci in obiskovalci, ki jih povezuje skupna strast do svežih ekoloških pridelkov.

Nasveti:

 • Raziščite lokalne kmečke tržnice.
 • S prodajalci in kupci se pogovarjajte o kulinaričnih preferencah in trajnostnem življenju.

[Science of people]

Foto: Freepik

Govorica telesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja