Spoznanja iz najdaljše študije o človeškem veselju

V tridesetih letih prejšnjega stoletja je univerza Harvard začela študijo, katere cilj je bil razumeti človeško srečo in dejavnike, ki jo podpirajo. V njej so sodelovali najstniki in dijaki iz neprivilegiranih okolij, ki so želeli spoznati pravo srečo.

Presenetljivo je, da se je ta študija nadaljevala več kot 75 let, kar jo označuje kot eno najobsežnejših raziskav o sreči.

Odkritja v zvezi s srečo, ki jih je prinesla ta študija, so bila resnično nepričakovana. Dr. Robert Waldinger, četrti vodja študije, je o njenih ugotovitvah spregovoril v pogovoru na TED.

Spoznanja iz najdaljše študije o sreči

V začetnih fazah študije se je pojavilo pomembno odkritje:

 • 80 odstotkov milenijcev je menilo, da lahko bogastvo bistveno prispeva k njihovi sreči.
 • V tej skupini jih je polovica opredelila doseganje priljubljenosti in slave kot ključni življenjski želji, povezani s srečo.

Vendar se v nasprotju s splošnim prepričanjem niti bogastvo niti slava nista izkazala za glavna dejavnika, ki bi vplivala na srečo.

Namesto tega je raziskava poudarila ključno vlogo družbenih vezi. Posamezniki, ki so gojili močne vezi v svojih skupnostih in med prijatelji, so poročali o višji stopnji sreče. Poleg tega so v primerjavi s svojimi vrstniki, ki so imeli manj socialnih vezi, izkazovali boljše fizično zdravje in daljšo življenjsko dobo.

Osamljenost se je izkazala kot pomemben dejavnik, ki ovira srečo, saj ne vpliva le na čustveno počutje, temveč tudi pospešuje telesno propadanje in skrajšuje življenjsko dobo. Dr. Waldinger, vodilni raziskovalec, je poudaril, da je kakovost tesnih odnosov pomembnejša od njihove količine, in se zavzel za nekaj intimnih povezav kot za množico površinskih prijateljstev.

Poudaril je tudi, da so trajni in ljubeči odnosi pomembnejši od zakonskih zvez z veliko konflikti, kar nakazuje, da je ločitev včasih boljša za splošno dobro počutje. Študija je razkrila tudi zaščitne učinke zdravih odnosov na kognitivne funkcije in zdravje možganov ter poudarila kognitivne koristi varnih in izpolnjujočih povezav.

Strategije za gojenje kakovostnih odnosov

Kako lahko posamezniki gojijo takšne obogatene odnose in ali se je vredno potruditi? Znanost kaže, da je odgovor pritrdilen! V nadaljevanju so navedeni izvedljivi koraki:

Razvijte svoj notranji krog

Na podlagi modrosti podjetnika Jima Rohna, ki je znano pripomnil: “Ste povprečje petih ljudi, s katerimi preživite največ časa”, lahko dajanje prednosti odnosom s pozitivnimi in spodbudnimi posamezniki bistveno vpliva na osebno srečo.

Dve desetletji trajajoča raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 5 000 ljudi, je pokazala, da se sreča ne širi le v neposrednih družbenih krogih, temveč tudi v razširjenih omrežjih. Nasprotno pa je bil prenos žalosti razmeroma omejen.

Ukrep: Ocenite posameznike, ki sestavljajo vaš ožji krog, tako da upoštevate:

 • Njihov vpliv na vašo srečo.
 • Ali pozitivno ali negativno prispevajo k vašemu življenju.
 • Po potrebi zmanjšajte interakcije z negativnimi vplivi ali uporabite strategije za reševanje konfliktov, da ublažite škodljive učinke.

Spodbujajte smiselne pogovore

Odmik od vsakdanjih pogovorov, ki so navadno nezanimivi in površinski, je ključnega pomena za vzpostavljanje globokih in smiselnih vezi.

Ukrep: V pogovore vključite vprašanja, ki spodbujajo razmišljanje, da bi spodbudili bližino in razumevanje. Razmislite o postavljanju vprašanj, kot so:

 • Kakšna je vaša predstava o popolnem dnevu?
 • Za kateri vidik svojega življenja ste najbolj hvaležni?
 • Ko razmišljate o svojem življenju, na kateri dosežek ste najbolj ponosni?
 • Katere lastnosti najbolj cenite v prijateljstvih?
 • Kako bi opisali toplino in bližino v svoji družini in ali menite, da je bilo vaše otroštvo srečnejše od otroštva drugih?

Dodelitev časa za povezavo

Približno polovica Američanov trdi, da ima le tri ali manj tesnih prijateljev, kar kaže na prevladujočo težavo: nezadostno namenjanje časa za krepitev stikov.

Vzpostavljanje stikov zahteva trud, čemur se mnogi raje izogibajo. Če pa to primerjamo z vadbo za svoje socialne sposobnosti, lahko ta pojem obrnemo na pozitivno stran. Tudi za introvertirane je nujno, da si vsaj 2-3-krat tedensko načrtujejo druženje z bližnjimi posamezniki.

Akcijski korak: Ocenite svoj dnevni urnik z izdelavo krožnega diagrama, da boste bolje razumeli razporeditev časa. Upoštevajte dejavnosti, kot so spanje, delo, druženje itd. Ali dovolj časa namenjate družabnim stikom? Prizadevajte si za vsaj eno uro dnevno, bodisi s pogovori s partnerjem, druženjem s prijatelji ali spoznavanjem novih ljudi.

Pro nasvet: Vsi družabni stiki nimajo enake vrednosti. Medtem ko zadostujejo video klici, osebna srečanja prinašajo najvišjo raven dopamina in spodbujajo globlje povezave. Kadar koli je to mogoče, dajte prednost kakovostnim osebnim stikom.

Dekodiranje govorice telesa

Razlikovanje med pristno srečo in njenim ponaredkom preprečuje samoprevaro glede lastnega čustvenega stanja.

Znaki lažne sreče so:

 • Odsotnost Duchennovega označevalca v smejočih se očeh, kar kaže na neiskrenost.
 • uporaba rok ali predmetov kot ovir, kar kaže na čustveni umik.
 • Noge, ki med pogovorom kažejo proti izhodu, kar namiguje na nelagodje ali nezainteresiranost.

Ponarejena sreča se lahko kaže tudi kot prezir, ki ga je inštitut Gottman opredelil kot glavni napovedni dejavnik ločitve. Prepoznavanje znakov zaničevanja v odnosih zahteva takojšnje reševanje osnovnih težav.

Vlaganje v umetnost učinkovitega komuniciranja prinaša številne koristi:

 1. Zaradi izboljšanih sposobnosti poslušanja in govorjenja ste bolj dostopni, kar spodbuja druge k aktivnemu sodelovanju z vami.
 2. Izboljšana komunikacija spodbuja večjo karizmo in krepi vaš vpliv v procesih odločanja.

Če ne razvijete dobrih komunikacijskih spretnosti, lahko to ogrozi vaše odnose in poznanstva.

Če želite izboljšati svoje komunikacijske sposobnosti, razmislite o vpisu v šolo za ljudi. Ta spletni tečaj je najbolj napreden in znanstveno podprt program usposabljanja za izpopolnjevanje spretnosti za delo z ljudmi. Ne glede na to, ali ste podjetnik, vodja ali preprosto želite poglobiti odnose in splošno srečo, vam Šola za ljudi nudi orodja za uspeh.

[Science of people]; Foto: Pexels; Govorica telesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja