Ali lahko ramena govorijo glasneje kot besede?

Kot otrok se spominja materinega nasveta, naj stoji vzravnano, z rameni in visoko dvignjeno brado. Takrat pa nista razumela pomena tega napotka za dešifriranje njunih neizrečenih čustev. Drža, ki je subtilno izražala stisko zaradi nezmožnosti prijateljev za igro, je bila tiha prošnja za razumevanje. Ne glede na to, ali je bilo to podedovano iz materine modrosti ali pod vplivom klasičnega baletnega treninga, je intuitivno dešifriranje govorice telesa postalo dragocena lekcija.

Ko govornik razmišlja o življenju, priznava, da je branje znakov z ramen trajno pomembno. Medtem ko se veliko literature ukvarja z obrazno mimiko, pa so ramena pogosto neopažena, čeprav so zelo pomembna in sporazumevalno pomembna. Podpirajo obleko, oblikujejo zaznave, razkrivajo čustva in pomagajo pri izražanju, vendar so pogosto spregledana.

Desmond Morris in David Givens sta ugledna raziskovalca. Poudarjata simbolno vrednost širokih, mišičastih ramen. Takšna ramena so podobna tistim na ikoničnem kipu Davida. Ta postava, povezana z močjo in vitalnostjo, je bila v preteklosti spoštovana, kar je razvidno iz grških kipov, ki prikazujejo mladostne figure z značilno obliko črke V. Morris domneva, da gre za genetsko predispozicijo, ki takšne lastnosti povezuje s pozitivnimi lastnostmi, ki spominjajo na postave športnikov, kot je občudovani David Beckham. Privlačnost se skriva v implicitnem sporočilu o zdravju in vitalnosti, kar se ujema z evolucijskimi teorijami o izbiri partnerjev, ki jih je predstavil Givens.

Ljudi naravno privlači oblika “V”, kar je razvidno iz tega, kako so moške jakne krojene z oblazinjenimi rameni, da poudarijo to silhueto. Nekoč je na primer krojač stranki predlagal, da bi jakni dodali dodatno oblazinjenje, s čimer je namignil na njeno hruškasto postavo.

Neverbalno komuniciranje brez besed

Ramena izražajo vitalnost, prevlado in hierarhijo. Zločinci se pri ocenjevanju potencialnih žrtev pogosto osredotočajo na njihov videz, situacijsko zavedanje in celo na zamah rok. Neki psihopat je nekoč opozoril na vedenje goril. “Srebrni hrbti ne ciljajo na svoje vrstnike, temveč zasledujejo vse drugo.” To poudarja pomen videza ramen v odnosih med plenilci in plenilci.

V različnih vojaških vejah ramena simbolizirajo vodenje in spoštovanje. To je mogoče opaziti predvsem na Grobu neznanega vojaka, kjer vojaki ne glede na neugodne razmere ohranjajo brezhibno držo, da bi počastili žrtve drugih.

Poleg tega ramena izražajo veselje, čutnost in igrivost. Od trebušnih plesalk v Bejrutu do plesalcev sambe v Bahiji so gibi ramen sestavni del kulturnih praznovanj po vsem svetu. Celo v Italiji ženske z gestami z rameni pritegnejo pozornost in izražajo zaletavost, kot je bilo mogoče videti v filmih Sophie Loren.

Poleg tega lahko ramena razkrivajo čustvena stanja, na primer depresijo. Zdravniki pogosto opazijo, da so sključena ramena telesna manifestacija depresije, ki kaže na pomanjkanje vitalnosti in spontanosti.

Neverbalno imajo ramena ključno vlogo pri komunikaciji. Hitro skomiganje z rameni pomeni negotovost ali nevednost, medtem ko hkratni gibi ramen krepijo besedna sporočila in kažejo na samozavest.

V razgovorih lahko vedenje z rameni razkrije raven zaupanja ali prevaro. Rahlo dviganje ali oklevanje ramen pogosto kaže na pomanjkanje samozavesti ali resnicoljubnosti. Zdravniki te namige izkoristijo, da se poglobijo v bolnikove pomisleke ali dvome v zvezi z zdravljenjem.

Razumevanje govorice ramen je bistvenega pomena za učinkovito komunikacijo. Opazovanje iskrenih izrazov otrok izboljša razumevanje. Vzdrževanje pravilne drže pomeni spoštovanje. Pozornost na ramenske znake izboljša zaznavanje.

[Joe Navarro forensics]

Foto: Pexels;

Govorica telesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja