Odkrivanje skrivnosti mikroizrazov obraza in govorice telesa

Premišljene poizvedbe pogosto sprožijo pronicljivo analizo, pred kratkim pa je imelo vprašanje bralca o “mikroizrazi” velik vpliv. Ta vprašanja so spodbudila razmislek o tem, kako javnost dojema “mikroizraze” in njihovo vlogo pri razumevanju govorice telesa, zlasti pri odkrivanju prevar.

Izraz “mikroizrazi” je postal splošno znan zaradi oddaj, kot je Lie to Me, in medijskega poročanja. Številni posamezniki zahtevajo certifikat ali si prizadevajo za strokovno znanje na tem področju. Čeprav so mikroizrazi pomembni, pa osredotočanje samo nanje zanemarja bogastvo informacij, ki jih posreduje celotno telo.

Za jasnost opredelite “mikroizraze”. Leta 1966 sta raziskovalca Haggard in Isaacs med preučevanjem terapevtskih seans opredelila “mikroizraze”. Te bežne izraze, ki jih je Paul Ekman opazil med raziskovanjem prevar, sta poimenovala “mikroizrazi”. Razumevanje teh odtenkov je ključnega pomena za pravilno razlago neverbalnih znakov.

Izrazi obraza pogosto razkrivajo prikrita čustva, kar je v pomoč v različnih kontekstih, vključno s terapijo in odkrivanjem prevar. Vendar je izraz “mikroizraz” postal preširok, saj zajema od subtilnih do pomembnih obraznih gibov in ne omogoča razlikovanja med njimi. Ta krovni izraz otežuje razlago in zahteva globlje razumevanje vedenja obraza.

David Matsumoto poudarja, da lahko obrazna mimika nehote razkrije pristna čustva, ki se razlikujejo po trajanju in vidnosti. Medtem ko nekateri izrazi utripnejo za kratek čas, se drugi zadržijo in izzivajo opazovalčeve sposobnosti zaznavanja. Ključnega pomena je, da si teh znakov ne razlagamo pretirano; en sam izraz še ne pomeni prevare.

V nasprotju s splošnim prepričanjem nobeno osamljeno vedenje ne pomeni prevare. Namesto tega lahko vedenje kaže na stres, nelagodje ali temeljne težave. Zato se v praksi izkaže, da je bolj koristno osredotočiti se na odkrivanje osnovnih skrbi kot na prevaro. Ko opazimo znake psihološkega nelagodja, smo priča odzivu telesa na nerešene težave, kar nas spodbudi k nadaljnjemu raziskovanju.

Analiziranje obraznih izrazov

Razumevanje obraznih izrazov vključuje njihovo razvrščanje na podlagi dejanj in ne le označevanje kot mini, mikro ali makro, ki ne upošteva dejavnikov, kot so hitrost ali narava izraza, na primer asimetričnost ali togost. Čeprav ta seznam ni izčrpen, lahko osredotočanje na naslednjih pet področij olajša prepoznavanje čustev in misli drugih:

Znaki živčnosti in napetosti
 1. Zmečkano čelo
 2. Zmanjšane oči
 3. Stisk ustnic
 4. Ustnice, potegnjene v usta
 5. Trepetajoče ustnice ali brada
 6. Hitro trzanje ali nenavadno vlečenje ustnih kotičkov proti ušesu
Kazalniki neodobravanja ali nestrinjanja
 1. Stisnjene ustnice, ki pogosto kažejo na nestrinjanje (opaženo tudi pri dojenčkih, starih štiri tedne)
 2. Zmečkanje nosu, hiter gib navzgor, ki kaže na odpor
 3. Hkratni dvig ene strani zgornje ustnice in nosu
 4. Zavijanje oči
 5. Trepetanje vek, ki je še posebej očitno, kadar se močno ne strinjate.
 6. Podaljšano zapiranje vek
 7. Žgečkljive oči, podobne intenzivnosti Clinta Eastwooda med obračunom
Izrazi za lajšanje stresa

Različne obrazne tike se lahko pojavijo nenadoma ali pa se ohranijo kot mehanizmi za spopadanje z napetostjo:

 1. Nenamerno mežikanje
 2. Krčenje ličnic
 3. Nenadzorovano trzanje oči
 4. Potiskanje čeljusti naprej ali premikanje vstran
 5. Grizenje jezika
 6. Potegovanje dlak na obrazu
 7. Ponavljajoče se dotikanje nosu ali vek s prstom

Ta vedenja, ki se pogosto ponavljajo in se lahko med stresom stopnjujejo, služijo kot mehanizmi pomirjanja, čeprav se lahko razvijejo v patološke vzorce, kot je opisano v poglavju “Namigi za prevaro”. Ponavljajoča se narava teh dejanj zagotavlja možganom občutek pomiritve, vendar se lahko sčasoma kaže patološko.

Asimetrične obrazne poteze

V to kategorijo spadajo nekatere geste, ki so omejene na eno stran obraza:

 • Pri lažnih nasmehih se uporablja samo polovica obraza.
 • Nasmeh s priprtimi ali napetimi očmi.

Asimetrija se razširi na neskladja med verbalnimi in neverbalnimi znaki, kot je na primer izrekanje “ljubim te” z napetim izrazom.

Obrazne poteze, ki izražajo prezir ali zaničevanje

Ti izrazi vključujejo:

 • Nasmeh, za katerega je značilno, da se usta stisnejo na eni strani ali potegnejo proti očesu ali ušesu.
 • Vzvišen odnos z dvignjenim nosom.
 • Zavijanje z očmi.
 • Nevoščljivi pogledi.

Prezir ni značilen samo za prevaro; opaziti ga je mogoče tako pri nedolžnih posameznikih kot pri prevarantih. Kaže se lahko pri interakciji z domnevno podrejenimi ali nesposobnimi posamezniki, pa tudi pri zatiranih skupinah prebivalstva do njihovih zatiralcev.

Previdnost

Čeprav te geste omogočajo vpogled v čustva, ni nujno, da kažejo na prevaro. Lahko pomenijo nelagodje, neodobravanje ali živčnost, vendar zgolj na podlagi njih ni mogoče sklepati na prevaro. Prevara nima posebnega opozorilnega vedenja.

Priporočilo

Ključno je razumevanje, da so noge zanesljivejši pokazatelji kot obraz in da celotno telo nenehno sporoča dragocene informacije (Navarro, 2008). Obstaja več kot 215 vedenj, povezanih s psihološkim nelagodjem, od katerih mnoga niso obrazna.

Za poglobljeno razumevanje govorice telesa, ki presega splošne prikaze, priporočamo trilogijo Desmonda Morrisa o neverbalni komunikaciji (Manwatching, Bodywatching, Peoplewatching). Morris, zoolog in antropolog, ponuja vpogled, ki spominja na znanstvenika, ki preučuje novo vrsto, in osvetljuje človeško vedenje na edinstven način, podoben opazovanju orangutanov Charlesa Darwina, ki je spodbudilo to področje.

[JN forensics]; Foto: Pexels; Govorica telesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja