Razumevanje vseh petih ljubezenskih jezikov in njihov vpliv

Dr. Gary Chapman je leta 1992 v svoji knjigi “5 jezikov ljubezni” predstavil koncept “jezikov ljubezni”, da bi pojasnil, kako ljudje izražajo in sprejemajo ljubezen na različne načine. Ti jeziki ljubezni presegajo romantične odnose in jih je mogoče uporabiti na različnih področjih življenja, vključno s poslovnimi odnosi, prijateljstvom in izkazovanjem skrbi za partnerja.

Razumevanje petih jezikov ljubezni

Razmislite, kateri od naslednjih jezikov ljubezni se ujema z načinom, kako se počutite oskrbljeni ali kako najraje izkazujete hvaležnost drugim:

1. Kakovosten čas

Kakovosten čas vključuje preživljanje pomembnih trenutkov skupaj in uživanje v družbi drug drugega. Tisti, ki dajejo prednost kakovostnemu času, hrepenijo po tem, da bi bili s svojimi bližnjimi sami, da bi se pogovarjali in se zbližali.

Če nenehno hrepenite po tem, da bi bili v prisotnosti nekoga, ki vam je pomemben, in cenite fizično bližino pred samo komunikacijo, potem je kakovosten čas morda vaš glavni jezik ljubezni. Vaše zadovoljstvo in sreča sta globoko povezana s fizično prisotnostjo ljubljene osebe.

2. Fizični dotik

Fizični dotik je način izražanja ljubezni z gestami, kot so objemanje, tuljenje, intimni trenutki ali pomirjujoča roka na rami. Ljudje, ki cenijo telesni dotik, iščejo ljubeče telesne stike, da bi se počutili ljubljene in da bi svojo naklonjenost izrazili tistim, za katere jim je mar.

Če doživljate osamljenost ali občutek, da vas odnese, ko ste ločeni od ljubljene osebe, in pogosto iščete telesno bližino z objemi, masažami ali tesno bližino, je telesni dotik morda vaš prevladujoči jezik ljubezni.

3. Darila

Ljubezenski jezik daril ne zahteva nujno ekstravagantnih ali dragih daril. Lahko so tako preprosta kot premišljeno pismo, priljubljena zgoščenka, šopek rož ali celo pecivo. Ti majhni znaki naklonjenosti imajo pomembno vrednost tako za darovalca kot za prejemnika.

Posamezniki, ki cenijo darila, se počutijo potrjene, ko nekdo vloži čas in trud v izbiro pomembnega znaka naklonjenosti. Zanje je pomembna predvsem misel. Če nestrpno pričakujete posebne priložnosti, kot so prazniki ali rojstni dnevi, da bi videli, kaj vam bodo vaši bližnji podarili, potem so darila morda vaš glavni jezik ljubezni.

V odnosih lahko jezik ljubezni daril včasih postane pomemben preizkus, saj odraža miselnost in trud, vložen v izkazovanje naklonjenosti tistim, ki govorijo ta jezik.

4. Dejanja služenja

Dejanja služenja so izražanje ljubezni z dejanji. Ta dejanja lahko vključujejo naloge, kot so čiščenje, kuhanje, vožnja ali opravljanje opravkov. Ko ena oseba opravi dejanje storitve za drugo, s tem sporoča ljubezen in naklonjenost.

Posamezniki, ki cenijo dejanja služenja, lahko od svojih bližnjih zahtevajo usluge ali pomoč. Tega ne počnejo zato, ker je to najlažji način, temveč zato, ker jih to prepriča o ljubezni in skrbi druge osebe.

Službenim dejanjem morda dajete prednost, če se kdaj počutite nezaželeni, nepomembni ali če nekdo ne izpolni obljube ali zanemari vaše prošnje.

5. Besede potrditve

Besede potrditve vključujejo besedne izraze ljubezni in naklonjenosti. Te so lahko v obliki pohval, zagotovil ali preprosto odprtega izražanja čustev.

Tisti, ki potrebujejo besede potrditve, pogosto iščejo besedno potrditev pri svojih bližnjih. Za občutek, da so ljubljeni in cenjeni, je bistveno, da slišijo svoja čustva, ki jih izražajo na glas.

Če se vam zdi, da od svojih bližnjih nenehno potrebujete zagotovila ali iščete komplimente, verjetno kot svoj glavni jezik ljubezni močno preferirate besede potrditve.

Večina ljudi ima primarni in sekundarni jezik ljubezni. Razumevanje teh jezikov vam omogoča, da učinkovito sporočate svoje potrebe in drugim izkazujete spoštovanje na način, ki ga najraje sprejemajo.

Vir foto:Pexels Biznis24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja