Odnosi s čustveno nestabilnimi posamezniki

Za odnose, v katerih je najpomembnejša previdnost, pogosto imenovane “odnosi z jajčno lupino”, je značilno, da je treba nenehno ravnati previdno. Ta previdnost se pojavi zaradi strupenih lastnosti, ki jih pogosto kaže partner ali znanec. V teh odnosih je treba biti izjemno previden, da ne bi sprožil neželenega odziva osebe, ki je čustveno nestabilna.

Posamezniki, ki so živeli v sožitju s čustveno nestabilnimi osebami ali bili z njimi v tesni zvezi so te osebe opisali kot osebe s številnimi negativne lastnosti. Te lastnosti so segale od jeze, zagrenjenosti in kaosa do hujših stanj, kot so nadzorovanje, krutost in nevarnost. Seznam je obširen in prikazuje globino in širino pretresov, ki jih doživljajo tisti, ki živijo s čustveno nestabilnimi posamezniki.

Ključno je razumeti, da je seznam sicer izčrpen, vendar ne služi kot diagnostično orodje. Vendar pa ponuja vpogled v zahtevno življenje tistih, ki jih takšni odnosi prizadenejo. Ne gre za posamezne primere negativnosti, saj ima lahko vsakdo slab dan. Bolj gre za dosledno izkazovanje številnih teh lastnosti, ki kažejo na globlji problem čustvene nestabilnosti, zaradi česar je pogosto potrebna strokovna pomoč.

Redko in pravzaprav zastrašujoče je najti posameznika, ki uteleša vse te lastnosti. Vendar pa je presenetljivo, koliko ljudi se je že srečalo z osebo, ki dosledno kaže več teh lastnosti. Življenje s takšno osebo, kot ga opisujejo žrtve, je podobno preživljanju pekla.

Nepredvidljivo in nestanovitno življenje

Žrtve pripovedujejo o nepredvidljivem in nestanovitnem življenju, v katerem se lahko mirni trenutki nenadoma spremenijo v eksplozivne in dolgotrajne verbalne napade. Zaradi teh napadov se človek počuti prestrašenega, zmedenega in celo dvomi o svoji duševni razsodnosti. Opisani posamezniki niso le nepredvidljivi, ampak so muhasto nepredvidljivi, zaradi česar je praktično nemogoče doseči občutek miru ali varnosti. Življenje v takem okolju zahteva nenehno budnost in skrbnost, kar je podobno hoji po jajčnih lupinah, samo da bi preživeli.

Ljudje pogosto ostanejo v burnih razmerjih zaradi naklonjenosti, dolžnosti ali nujnosti, zlasti kadar so vanje vpleteni otroci. Upajo, da bodo s svojo prijaznostjo ali darili popravili položaj, vendar žal takšen pristop le redko prinese spremembe. Kruta realnost je, da ljudje z nestanovitno osebnostjo le redko spremenijo svoje vedenje kot odziv na dobroto ali kesanje drugih.

V takšni dinamiki je žrtev tista, ki se je prisiljena prilagoditi in bodisi prenašati situacijo bodisi postati pretirano previdna do te mere, da se ob nestanovitnem posamezniku ne more svobodno izražati ali počutiti sproščeno. Razlogi za vztrajanje v takšnih odnosih so lahko zapleteni ali nejasni, a eno je jasno: osebe z nestabilno osebnostjo potrebujejo strokovno posredovanje, kar je naloga, ki presega zmožnosti njihovih partnerjev ali bližnjih.

Poskus, da bi tem posameznikom zagotovili strokovno pomoč, je zahteven in ne vedno uspešen. Pogosto zanikajo kakršne koli težave, omalovažujejo svoje vedenje ali krivijo druge in se ob soočenju odzovejo agresivno. Kljub tem oviram potrebujejo specializirano pomoč za reševanje svojih globoko zakoreninjenih težav.

Skrb zase

Za tiste, ki so zapleteni v takšne odnose, je ključnega pomena skrb zase. Bistveno je, da se zavedate, da niste krivi za nemir, in poiščete podporo pri usposobljenem terapevtu, da boste lahko krmarili po teh vodah. Če odnos vključuje duševno, psihološko ali fizično zlorabo, je nadvse pomembno, da takoj poiščete pomoč ali zatočišče.

Žrtve opisujejo odnose s čustveno nestabilnimi posamezniki kot izčrpavajoče in burne, pogosto občutijo vrsto negativnih čustev in vedenja:

 1. Doživljanje intenzivne, nesorazmerne jeze.
 2. Od začetka razmerja se počutijo manj srečne, samozavestne ali samozavestne.
 3. Nenehno prenašanje “tobogana” čustvenih vzponov in padcev.
 4. Priča pomanjkanju obžalovanja zaradi bolečih dejanj.
 5. Soočanje z neprimernim ali nezaslišanim vedenjem.
 6. Opazovanje nagnjenosti k temu, da bi se ob manjšem stresu razblinil.
 7. Vključevanje v dolgotrajne, nerešene spore.
 8. Pogosta, neupravičena jeza in agresija.
 9. Nenehni prepiri, prepiri ali fizični spopadi.
 10. Soočanje z običajnimi verbalnimi konflikti, tudi s tujci ali strokovnjaki.
 11. Občutek nenehne napetosti in nezmožnost sprostitve v bližini te osebe.
 12. Rutinsko ocenjevanje razpoloženja osebe pred interakcijo.
 13. Soočanje z nepredvidljivim, nestabilnim vedenjem, vključno s poškodovanjem lastnine.
 14. Soočanje s partnerjem, ki goji zamere in v prepirih uporablja pretekle krivice.
 15. Obvladovanje nizkega praga frustracij.
 16. Opaziti pomanjkanje empatije, čeprav jo zahteva od drugih.
 17. Obotavljanje pri govorjenju ali delovanju zaradi strahu pred njihovimi reakcijami.
 18. Občutek ujetosti ali omejenosti v odnosu.
 19. Potrpeti ponižanje, ki se uporablja kot kazen ali nadzor.
 20. Soočanje ne le z jezo, ampak tudi z zastrašujočim besom.

Če ti opisi odmevajo in v svojem odnosu prepoznate veliko teh lastnosti, je to znak, da imate opravka s čustveno nestabilnim posameznikom. Takšna razmerja lahko vodijo v dolgoročno škodo, bodisi čustveno, psihološko, fizično ali finančno.

Ne pozabite, da se napaka ne skriva v vas, temveč v nestabilnem posamezniku. Njegovo ravnanje z vami ne odraža vaše vrednosti. Njihova potreba po strokovni pomoči je nujna, vendar ni vaša odgovornost, da prenašate njihovo zlorabljajoče vedenje. Najpomembnejše je zaščititi sebe in svoje bližnje pred nadaljnjo škodo. Vedno si zapomnite, da nikoli niste družbeno obvezani prenašati viktimizacije.

Vir; foto: Pexels; Govorica telelsa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja