Osebnostna rast: Kako brez napora do cilja?

Dejstvo je, da so nekateri ljudje uspešnejši kot drugi in zanimivo je, da lahko dober Life Coach zelo hitro napove, kdo bo uspel in kdo ne bo. 

In če pride do ugotovitve, da stranka ciljev brez resnega posega ne bo dosegla, mora Life Coach seveda imeti na voljo odgovor kaj storiti, da bodo cilji  doseženi in uspeh zagotovljen.  To je še posebej pomembno pri posameznikih in v zasebnih podjetjih, ko se podjetnik preprosto nima časa ukvarjati z vsakim od zaposlenih posebej ,temveč nase prevzame pravilno zagotavljanje “celotne” slike.

A kako lahko vidimo, kdo bo uspel in kdo ne? Tako, da se poglobimo v navade. 

Včasih je to za stranko precej dolgočasno in nezanimivo “metanje denarja stran”,  vendar pa se na koncu vedno izplača. Če želimo spremeniti življenje v celoti ali pa zgolj posamezni del, npr. naše prihodke, slej ko prej pridemo do spremembe navad. Ne moremo mimo vprašanja, ali so naše navade dobre ali slabe. Nas vodijo bližje k ciljem ali nas od njih oddaljujejo? 

Približno 90% obnašanja temelji na navadah in rutini, ki iz njih izhaja. Na poti našega življenja smo jih nekje nekako prevzeli ali osvojili, pogosto celo brez našega zavestnega napora in pogosto ne vemo dobro niti zakaj.  

Uspešni ljudje pogosto porabijo veliko časa in energije, da dobro razumejo tako svoje dobre, kot tudi (predvsem) slabe navade. 

V praksi se izkazuje, da je ena od bolj učinkovitih možnosti za spremembo v življenju je, da na življenje gledamo kot na nekakšno zbirko naših navad. Naša sposobnost biti dober (ali slab, seveda) na kateremkoli področju je tako v glavnem odvisna od naših navad na tem področju ter seveda odločitev v posameznih situacijah.  

Navade izhajajo iz prepričanj

Navade izhajajo iz prepričanj, te pa prevzemamo od naših staršev, družbe, preko medijev…  In pogosto traja kar nekaj časa, da se pojavijo v nekoliko bolj “očitni” obliki. Pogost problem, ki ga rešujemo Life Coachi je, da poizkušamo stranki pomagati doseči spremembo v življenju hitreje, kot pa bi jo lahko dosegla sama. Podobno kot trener v fitnessu. Tudi sami lahko učinkovito vadite in dosegate svoje cilje, običajno pa gre s trenerjem precej hitreje.

V praksi to pomeni, da ljudje želimo spremembe doseči običajno bistveno hitreje, kot pa je trjalo, da smo do neželjenega stnaja s svojimi navadami sploh prišli. 

Z leti na primer počasi pridobivamo kilograme, potem pa sklenemo ti. novoletno zaobljubo, da bomo shujšali v nekaj dneh. Podobno je tudi na finančnem področju. Leta in leta počasi poglabljamo svoje negativno stanje in tonemo v dolgove, nato pa se nekega lepega dne odločimo, da je dovolj in da bomo v mesecu ali dveh prišli ven iz dolgov. Odločimo se za maraton, do katerega je samo še dva meseca. Želimo desetko na izpitu, učimo se pa pol ure na dan, razen seveda zadnja dva dni, ko pred knjigami ždimo 25 ur dnevno. O pokojnini razmišljamo, ko smo samo še pet let oddaljeni od dneva upokojitve. Itd, itd. itd.

Pomembno je razumeti, da je uspeh proces, ne nekakšno ad-hoc dejanje. 

Kitajski imajo zanimiv pregovor, ki pravi: Tri metrski led ne nastane zaradi enodnevnih nizkih temperatur.

Torej, če želimo stvari spremeniti, moramo spremeniti navade. To pomeni, da bo trajalo kar nekaj časa, preden bomo dokončno odpravili neželjeno stanje in začeli živeti spremembo. Navada je železna srajca in sprememba le-te je lahko včasih zelo zelo naporna. 

Obstaja pa manjši “trik”.  Namesto, da za vsako ceno (in ad-hoc) spreminjamo “slabe” navade v dobre, postopoma lahko zamenjajmo omenjene “slabe” navade z nečim drugim. Izberimo si nekaj drugega, nekaj v čemer res uživamo, nekaj kar nas izpolnjuje, a hkrati še vedno približuje našemu cilju.

Vprašajmo se:

– Kam me vodijo moje navade?

– Katere navade me zadržujejo na moji poti?

– Zakaj smo prevzeli to navado?  (Navado, ki nas zadržuje?)

– Kakšni so dolgoročni učinki te navade?

– Kako bom to navado zamenjal/-a? (Pazi: Ne spremenil/-a!)

Kratek povzetek:
Na življenje lahko gledamo tudi kot na zbirko navad. Ključ do spremembe življenja v tem primeru leži v spremembi zbirke navad. Ker pa posamezne navade ne moremo spremeniti brez velikega napora (discipline) in čez noč,  je veliko lažje, da drugo za drugo postopoma  prevzemamo drugačne posamezne navade, ki pa nas še vedno vodijo bližje cilju. To nas tudi v skupnem vodi vedno bližje k izbranemu cilju. In tako nas slej ko prej nova zbirka navad pripelje tja, kamor si želimo. 


Edvard Kadič

vir Foto: Pexels

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja