Nutrije, simptom stanja slovenske demokracije

Nutrije so postale prvovrstna politična tema v Sloveniji potem, ko so nutrije nagrizle dve turistični kočici na Ljubljanici. To se pa ja ne dela. Postale so simbol nekih procesov, ki si na vse kriplje trudijo biti demokratični, a to sami po sebi niso.

Nisem biolog in čisto premalo vem o tej živalski vrsti. Meni delujejo kot podgane. Pred tem sem jih že večkrat videl ob Ljubljanici. Razen posrednega odpora zaradi podobnosti s podganami, nisem do njih čutil nič posebnega. Če jih Tina Gaber, partnerica in spremljevalka Roberta Goloba, ne bi hranila in božala, kasneje pa na njihov račun sprožila medijski cirkus, bi pri meni tako tudi ostalo. Ne bom se spuščal globlje v obnašanje osebe, ki (divja) bitja v naravi boža in se do njih obnaša kot do hišnih ljubljenčkov. Sam sem bil deležen vzgoje, da se ne vtika v (divje) živali, zgolj opazuje.

Stroka in znanstvena metoda

Menim, da so ljudje, ki se resno poglabljajo v določeno materijo, jo študirajo, razvijajo in nasploh aktivno delajo na njenem področju, strokovnjaki na tem področju. Ob tem se mi zdi pomembno, da uporabljajo ti. znanstveno metodo. Gre za način pridobivanje novih znanj, ki se v primerjavi z drugimi metodami razlikuje predvsem v tem, da se opira na dejstva in, pozor(!), predvideva, da se lahko tudi moti. Zato se pri tej metodi preskušanje veljavnosti teorije običajno zastavi tako, da bi se jo ovrglo.

Številne teorije so dolgo časa veljale za pravilne, dokler s poskusom ni bilo pokazano drugače. Najbolj poznana zmota je gotovo ta, da je Zemlja središče vesolja. Kot lahko danes vidimo, teza o tem, da Zemlja ni središče vesolja zaenkrat še drži, o njeni obliki pa potekajo razprave. Vseeno pa je pri razmisleku o stroki in znanosti potrebno ločiti dve zadevi. Eno je teorija zarote, drugo pa izraba vzvodov moči za vsiljevanje svojega stališča ne glede na stroko. 

Teorija zarote in glas ljudstva

Izraz teorija zarote označuje razlago za škodljive ali celo tragične dogodke, ki naj bi bili posledica delovanja manjše vplivne (medijsko, finančno, politično …) skupinice ljudi. Takšna razlaga potem služi kot izhodišče za upor proti ukrepom oblasti za zagotavljanje npr. javnega zdravja, ekoloških politik ipd. Izraba vzvodov moči za vsiljevanje svojega stališča drugim sicer ni ravno nekaj novega, se pa v zadnjem času ta oblika manipuliranja okrepljeno uporablja za doseganje političnih ciljev. Običajno jo zaznamo z izrazi “v imenu ljudstva”, “glas ljudstva”, kot nasprotovanje “javnosti” proti ukrepom oblasti ipd.  

Če pogledamo v bližnjo zgodovino, lahko najdemo kar nekaj ti. teorij zarot. Npr. teorije okoli delovanja HAARP sistemov, “chemtrailov” in nadzora vremena, ki ob letošnjih neurjih po Evropi in toči v velikosti teniških žogic, marsikomu spet dvigujejo obrvi. Pa kovid pandemija, ki naj bi bila zgolj sredstvo za bogatenje proizvajalcev cepiv ter dolgoročno pobijanje ljudi za nadzor nad populacijo na Zemlji. Rušenje dvojčkov v New Yorku kot delo ameriške vlade za okrepitev vzvodov za nadzor nad ljudmi. Itd. Kaj je res in kaj ni, bo pokazal čas. Podobno, kot je pred kratkim ameriška vlada potrdila obstoj nezemljanov in njihova srečanja z njimi, do včeraj pa to zanikala.

Da gredo teorije zarote odlično z roko v roki z izrabo vzvodov moči za vsiljevanje svojega stališča je lep primer izvoz ameriškega Woke gibanja in “Black Lives Matter” idej v Zahodno Evropo, v spregi z invazijo migrantov, pred katero tudi najbolj zagrizeni “demokrati” več ne zatiskajo oči, da ne gre za beg pred vojno, temveč za vse kaj drugega. Skladno z dobrim starim Machiavellijem namreč sistem najlažje zrušiš tako, da mu prilagodiš način za njegovo zamenjavo. Diktaturi odsekaš glavo (diktatorja) in nadaljuješ z lastno diktaturo, demokracijo pa zlomiš od znotraj skozi demokratične procese, nato pa vpelješ diktaturo in vladaš. Kje smo v Evropi in v Sloveniji trenutno s tem, ugotovite sami. 

Stroka je brez veze, imamo ljudstvo

Kakorkoli že, v slovenski demokraciji sklicevanje na ljudstvo vedno vžge. Tudi če si edini. In če imaš dovolj močne zvočnike, ob tem pa še položaj moči, je uspeh itak zagotovljen. O uvodoma omenjenih nutrijah je biolog dr. Hubert Potočnik pripravil študijo o njihovem naravovarstvenem vplivu in ukrepom za zamejitev škodljivih posledic. Tina Gaber pa ob pomoči še nekaj organizacij 25.000 podpisov proti ukrepom iz študije. Po mnenju Tine Gaber, spremljevalke in trenutne srčne izbranke premierja Roberta Goloba, je prav omenjena študija temelj odločitve za izlov nutrij in, nič več in nič manj, za sistemsko korupcijo.

Potočnik je besede Tine Gaber javno označil za “žaljive na osebni, strokovni in institucionalni ravni”. Vendar je demokratična mašinerija “ljudstva” že v pogonu. Ob tem je vredno dodati, da je premier Golob nekaj dni po tem gostoval v oddaji 24ur Zvečer (POP TV). Na vprašanje, kaj si misli o tem zapletu, je Golob odgovoril, da je sicer potrebno spoštovati stroko, vseeno pa tudi tiste, ki zberejo 25.000 podpisov proti predlogom stroke. Zanimivo. Ob tem ne pozabimo, da se Golob ponaša z nazivom doktor znanosti. V primeru kovid pandemije je tudi javno zagotovil, da bolezen daleč najbolje zdravita morska voda in sonce. 

Si predstavljate otroka, kateremu stroka (zdravnik) z relativno enostavnim ukrepom lahko reši življenje? Soseda pa s pomočjo Facebook-a zbere 25.000 podpisov proti njemu. Meni namreč, da je zdravstvo itak ena sama korupcija, zdravniki pa “nateguni”? Ni tako težko, kajne? Saj tisti, ki so tako kričali, vedeli vse o koroni in celo fizično napadali zdravnike v obdobju kovid pandemije, tudi danes še vedno ne hodijo k zdravnikom ali pač že? 

Čas je za prebujenje iz woke omame

Norost, v katero nas peha permisivnost konzervativnega dela družbe do uzurpirane prevlade peščice progresivnih woke agresivnežev, ima vedno močnejše posledice. Predvsem pa vedno manj možnosti za izogib družbe najhujšemu. Razgradnja temeljev evropskega načina življenja skozi izrabo demokratičnih procesov proti družbi sami, daje rezultate. Koga briga stroka, če pa imaš 25.000 podpisov? Kaj ti bo znanstvena publikacija z opisom znanstvenih dosežkov, pasti in priložnosti, če pa sta tukaj Facebook in Wikipedija?

Nutrija demokracija

Pod to vlado ni težko napovedati usode nutrij. Še naprej se bodo predvsem množile in uničevale ekosistem, spotoma pa tudi še malo grizljale kočice na Ljubljanici. Zato jih znanost tudi opredeljuje s pojmom “invazivna vrsta”. To, da je zaradi zaščite naravnega okolja prostojno ministrstvo izdalo odločbo o odvzemu nutrij in da je Odločba v skladu z uredbo Evropske unije iz leta 2014, ni več pomembno.

Pomembno je, da sta Tina Gaber in njeno “ljudstvo” proti. Tina Gaber je namreč spremljevalka in trenutna srčna izbranka doktorja znanosti, Roberta Goloba, premierja Republike Slovenije. Ima dostop do medijskih zvočnikov in to je vse, kar še šteje. V Sloveniji imamo namreč demokracijo najvišje vrste. Nutrija demokracijo.

Edvard Kadič

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja