Najti izpolnjujočo kariero ali delo se včasih zdi nemogoča naloga. Glede na Gallupovo poročilo iz leta 2017 se več kot polovica delavcev v ZDA ne počuti sprejetih na svojem delovnem mestu, 16 odstotkov zaposlenih pa je izjavilo, da so celo “aktivno izvzeti”.

Toda po besedah ​​ustanovitelja Bridgewater Associates Raya Dalia je prvi korak jasno določiti svoje cilje.

“Vaša izbira ciljev bo določila vašo usmeritev,” piše Dalio v svoji knjigi iz leta 2017 “Načela: Življenje & Delo.”

»Vedno obstaja najboljša možna pot. Vaša naloga je, da jo najdete in imate pogum, da ji sledite,« piše.

Seveda tudi postavljanje ciljev, še posebej, če so vložki visoki, ni vedno enostavno in napake imajo lahko trajne posledice. Da bi torej postavili najboljše in najjasnejše cilje, so tu štiri pasti, ki se jim je treba izogniti, pravi 69-letni magnat hedge skladov.

Preobremenjenost z možnostmi

Najprej se morate odločiti, kaj si najbolj želite, piše Dalio. To pomeni, da se osredotočite na nekatere prioritete, druge pa opustite.

“Čeprav lahko imate skoraj vse, kar želite, ne morete imeti vsega, kar želite,” pojasnjuje.

»Življenje je kot ogromna jedilna miza z več okusnimi jedmi, kot si jih sploh lahko privoščite. Izbira cilja pogosto pomeni zavrnitev nekaterih stvari, ki si želite, da bi dobili druge stvari, ki jih ravno tako želite ali potrebujete, lahko da še bolj.«

Neizbirčnost je velika napaka, trdi Dalio.

»Nekaterim ljudem na tej točki spodleti. Preden sploh začnejo. V strahu, da bi zavrnili dobro možnost za boljšo, poskušajo zasledovati preveč ciljev hkrati, dosežejo pa malo ali nobenega izmed njih,« piše.

“Ne dovolite, da vas vse izbire hkrati na koncu paralizirajo.”

Dalio je kot mlad našel svojo pot do financ. Svoje prve delnice je kupil pri 12 letih, diplomiral na poslovni šoli Harvard v svojih 20-ih in ustanovil Bridgewater Associates iz svojega dvosobnega stanovanja v New Yorku kot 26-letnik. Zdaj je ta projekt zrasel in postal največji hedge sklad na svetu, ki upravlja približno 160 milijard dolarjev sredstev, piše na spletnem mestu Bridgewater.

Zamenjevanje cilja in želje

Ko razmišljate na katere prioritete ali ambicije se osredotočiti, bodite jasni glede razlike med ciljem in željo.

»Pravi cilj je nekaj, kar morate resnično doseči,« piše Dalio. “Želje so stvari, ki si jih želite in vam lahko preprečijo doseganje vaših ciljev.”

Na primer: “vaš cilj je lahko fizična pripravljenost, medtem ko je vaša želja jesti okusno, a nezdravo hrano,” piše.

»Ne razumite me narobe, če želite ležati na kavču, je to zame v redu. Lahko zasledujete kakršne koli cilje. Ampak, če nočete biti “kavč krompirček”, potem raje ne odpiraj vrečke čipsa.”

Ko gre za kariero, se lahko želje in cilji uskladijo (za razliko od čipsa in zdravih navad).

Na primer, če želite preživeti čas v delu z ljudmi, namesto da bi bili ujeti sami za mizo v neki pisarni, medtem ko je vaš cilj ustvariti nekaj za vašo lokalno skupnost, poiščite službo, ki vam omogoča oboje.

“Odločite se, kaj si resnično želite v življenju, tako da uskladite svoje cilje in želje,” piše Dalio. “Kar vas bo na koncu izpolnilo, so stvari, ki se vam zdijo prave na obeh ravneh, tako na ravni želja kot ciljev.”

Osredotočanje na napačno nagrado

Motivacija za doseganje ciljev bi morala biti več kot le denar, piše Dalio.

»Ne zamenjujte pasti uspeha za uspeh sam,« svetuje. “Usmerjenost k dosežkom je pomembna, vendar so ljudje, ki so obsedeni s parom čevljev za 1200 dolarjev ali luksuznim avtomobilom, zelo redko srečni, ker ne vedo, kaj si v resnici želijo in kaj jih bo zadovoljilo.”

Mnogi uspešni podjetniki se dejansko strinjajo, da jih je motivirala izpolnitev, ne denar.

Izvršni direktor Appla Tim Cook, Richard Branson in celo Warren Buffett, so med voditelji podjetij, ki zagovarjajo iskanje smisla izven bogastva.

“Ne delajte za denar – hitro se bo iztrošil ali pa nikoli ne boste zaslužili dovolj in nikoli ne boste srečni, torej ne eno in ne drugo,” je dejal Cook leta 2017.

Ne sanjate dovolj na veliko

Ko gre za zastavljanje ciljev, je je meja samo nebo. Obstaja nekaj izjem, kot je “igranje centra v profesionalni košarkarski ekipi, če ste nizki, ali tek na 100m okoli 10 sek pri 70 letih,” piše Dalio, a razen tega ni sanj, ki bi bile prevelike, da bi se jih lotili.

“Kar mislite, da je dosegljivo, je samo funkcija tega, kar veste v tem trenutku,” piše. »Ne pozabite, da velika pričakovanja ustvarjajo velike sposobnosti. Če omejite svoje cilje na tisto, kar veste da lahko dosežete, postavljate letvico prenizko.«

Vir (Foto: Ray Dalio at the 2018 WEF in Davos, Switzerland on Jan. 23rd, 2018. Adam Galica | CNBC)

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja