Kaj so mehke veščine (Soft Skills)?

Mehke veščine (angl. Soft Skills) postajajo vedno bolj popularen pojem. Vedno več ponudnikov govori o njih, nudi razne tečaje na to temo in si poizkuša odrezati svoj kos kruha na trgu razvoja osebnih kompetenc.

Za kaj pravzaprav gre? Kaj so “trde” in kaj so “mehke” veščine?

​Razliko med mehkimi in trdimi veščinah še najlažje razumemo skozi razliko med znanji, pridobljenimi v formalnem izobraževalnem sistemu in znanji za delo z ljudmi, običajno pridobljenimi na dodatnih izobraževanjih.

Trde veščine so torej tiste, ki jih pridobimo predvsem skozi formalni izobraževalni sistem. Sem spadajo veščine, ki jih pridobimo v šoli in tudi tiste, ki si jih kasneje pridobimo na delovnem mestu. Npr. strojnik si skozi izobraževanje in delovno prakso pridobi veščine tehničnega risanja, dela s kovinami, upravljanje strojev, projektiranje … in vse to štejemo med ti. “trde” veščine.

Ko pa je ta isti strojnik povabljen na konferenco o projektiranju in mora tam predstaviti svoje zadnje dosežke, pa mora vključiti v svoj proces tudi ti. “mehke” veščine. Primerno predstavitev projekta (javni nastop, prezentacija, …), navezovanje stikov z drugimi udeleženci (mreženje), primerno obnašanje na večerji z ostalimi udeleženci ipd.

Trde veščine vas torej spravijo v službo, mehke pa vam pomagajo ostati tam.

Edvard Kadič

Vir Foto: Pexels

By Admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja