Hermetika (oz. hermeticizem), vedenje za izbrane, je po izročilu nauk o vsem, kar je.

Vsakdo, ki želi hermetiko resneje razumeti, mora najprej razumeti to, da gre za izkustvo in ne za branje naukov.

Hermeticizem sestavljajo različne “veje” oz. bolje rečeno – poti do resnice -, ki so se s časom oblikovale v na videz samostojne zaključene enote (Kabala, Tarot, Alkemija …).

V zadnjem času hermeticizem ponovno pridobiva širšo pozornost, saj se zavedanje ljudi po vsem svetu povečuje in s tem se povečuje tudi razumevanje že samega uvodnega nauka, ki pravi:

“Usta modrosti so zaprta, razen za ušesa Razumevanja”

Hermeticizem naj bi na Zemljo “prišel” v času pred Lemurijo, prinesli naj bi jo trije Veliki mojstri. (Od tod tudi izhaja, da so znameniti Kybalion zapisali trije veliki posvečenci.) 

 Že od samega začetka je bilo to znanje rezervirano za izbrane oz. “posvečene”, razsvetljene. Velja namreč, da je prepoznanje resnice tako mogočno, da je skušnjava uporabe tega znanja izključno v svojo korist, za nerazsvetljenega človeka enostavno prevelika. 

Hermeticističnim izročilom lahko sledimo skozi različna časovna obdobja, od časa Lemurije, nato Atlantide, preko starega Egipta (Toth), stare Grčije (Heraklit),  srednjega veka (prostozidarji, mistiki in alkimisti) in v novi vek ter moderno dobo.

V zvezi z hermeticizmom je ljudem najbolj znan veliki mojster Hermes Trismegistus, kar je grško poimenovanje za tega velikega mojstra in pomeni:
Hermes – vodnik v podzemlje
Trismegistus – trikrat Veliki (oz. v hermeticizmu: trikrat rojen)
Njegovo najbolj znano (oz. najbolje ohranjeno) delo je Hermesova (Toth-ova) smaragdna tablica.

Velikih 7 načel hermeticizma

1. Načelo Mentalizma  / (Vse je um)
2. Načelo Korespondence / (Kakor zgoraj, tako spodaj; kakor spodaj, tako zgoraj)
3. Načelo Vibracije  / (Vse vibrira)
4. Načelo Polaritete   / (Vse ima svoje nasprotje)
5. Načelo Ritma   / (Vse ima svojo srednjo in dve nasprotni si izpostavljeni legi)
6. Načelo Kavzalnosti  / (Vsak učinek ima svoj vzrok)
7. Načelo Spola  / (Spolna dualnost je inherentni del vsega)

V novejšem času je še najbolj popularen del hermeticizma načelo vibracije, ki so ga ob poljudni in nekoliko razširjeni interpretaciji poimenovali kar Zakon Privlačnosti oz. je omenjeno načelo privzeto kot temelj, s katerim se Zakon Privlačnosti pojasnjuje. Pri tem “modernem”  zakonu (Zakon Privlačnosti) gre v resnici pravzaprav za nekakšen povzetek vseh sedmih zakonitosti. Na nek način je odličen odraz moderne dobe pri poizkusu razumevanja univerzalnih zakonitosti na način, ki bi bil dostopen vsem. 

Zanimivost

zaradi tako skrbnega izbiranja učencev in jasnega navodila, da se znanja ne predaja neposvečenim, se dandanes uporablja izraz za tesno zaprto – “hermetično” zaprto.

Vir

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja