10 načinov, kako preveriti, kako dominantni ste

Ročnost, oziroma katero roko uporabljamo, je večinoma genetsko pridobljena. Le okoli 10 odstotkov svetovnega prebivalstva je po naravi levičarjev. Levičarji so skozi zgodovino pogosto doživljali diskriminacijo, in še danes je veliko orodij namenjenih desničarjem.

Ročnost običajno povezujemo s tem, katero roko uporabljamo za pisanje, prehranjevanje in druge dejavnosti. Vendar pa levo ali desno pristranskost presega le naše roke. Lateralna pristranskost se lahko kaže tudi v drugih delih telesa. Nekateri ljudje imajo močno izraženo lateralnost in številne funkcije opravljajo s svojo dominantno stranjo, medtem ko so drugi manj pristranski in nekatere dejavnosti opravljajo z levo, druge pa z desno stranjo.

Tukaj je 10 testov za ugotavljanje lateralnosti, ki se odraža v govorici našega telesa:

  1. Ploskanje: Začnite ploskati. Katera roka je zgoraj? Desničarji običajno ploskajo z desno roko po levi, levičarji pa obratno.
  2. Desno ali levo? S obema očesoma strmite v oddaljen predmet. Iztegnite roko in postavite prst pred predmet. Zaprite vsako oko posebej. Oko, ki ob zaprtju drugega ohrani prst na predmetu, je vaše dominantno oko.
  3. Nagnite glavo: Proti kateri rami nagnete glavo?
  4. Prekrižane roke: Prekrižajte roke. Dominantna stran je tista, kjer je roka zgoraj. Enako prepletite prste – kateri palec je zgoraj?
  5. Praskanje po hrbtu: Predstavljajte si, da vas srbi sredina hrbta. Katero roko uporabite?
  6. Štetje prstov: Z enim kazalcem preštejte tri prste na drugi roki. Kateri kazalec uporabljate?
  7. Mežikanje: Pretvarjajte se, da mežikate prijatelju. Katero oko mežika?
  8. Sluh: Predstavljajte si, da poskušate slišati šibek hrup in prislonite prst k ušesu. Katero roko uporabite?
  9. Odganjanje škodljivcev: Predstavljajte si, da vam čebela leti proti obrazu. S katero roko jo odženete?
  10. Roke za hrbet: Položite roke za hrbet tako, da ena drži drugo. Katera roka drži?

Če ste po naravi desničar ali levičar, bi morala biti večina teh dejavnosti naklonjena vaši dominantni strani. Če ste dosegli vseh 10 točk, to kaže na močno prevlado ene strani. Veliko ljudi sicer doseže manj kot 10 točk, vendar je večina dejavnosti običajno naklonjena eni ali drugi strani.

[Vir: Psychology today]; Govorica telesa; Foto: Freepik

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja