V.I.T.R.I.O.L. – Slavno alkemistično geslo, sestavljeno iz prvih črk besed Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem

Geslo izvira iz 15.stoletja in sicer ga je prvi pričel uporabljati alkemist Basilius Valentinus v svojem delu L’Azoth des Philosophes.

V prostem prevodu se geslo glasi: “Obiščite notranjost zemlje in skozi očiščenje boste našli skriti kamen.”

 V prenesenem pomenu lahko rečemo, da nas geslo nagovarja, da naj se  poglobimo v notranjost in skozi duhovno očiščenje (npr. poglobljeno kontemplacijo) bomo prišli do Kamna modrosti. Kamen modrosti je prispodoba za znanje, na katerem sloni naše nadaljne bivanje in razvoj.

V bistvu gre pri izrazu VITRIOL za simboliko prepričanja, da so (smo) ljudje sposobni odkriti potencial oz. moč v sebi, s pomočjo katerega se nato skozi procese “očiščenja mentalne nesnage” lahko zavestno gibljemo proti vedno boljšemu poznavanju sebe in sveta v katerem živimo.

 Pri Prostozidarjih je imenovano geslo nujni/sestavni del simbolike “Sobe za refleksijo”.Imenovani prostor je kraj, kjer prostozidarji premišljujejo in globje osmišljujejo naravo smrti. Tudi pri Prostozidarjih se geslo nanaša na notranji duhovni proces očiščenja.

V kemiji z besedo vitriol imenujemo železove ali bakrove sulfate ter njihove derivate, npr. žvepleno kislino.  Ime izhaja iz latinske besede za “stekleno površino”, zaradi podobnosti železovega sulfata z koščki zelenega stekla.

Alkemijski simbol za vitriol je “zeleni lev”, strupena substanca, ki se tvori ob raztapljanju železa s kislino. Žveplena kislina oz. vitriol olje se je uporabljalo kot sestavina pri tvorbi Kamna modrosti (Lapis Philosophorum). Žveplena kislina ima namreč prav posebno lastnost in sicer, da raztaplja vse kovine – razen zlata!


Na zlato nima prav nobenega učinka.

vir Foto: Wikimedia

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja