Razlike v neverbalnih znakih med moškimi in ženskami: Skrivni jeziki in njihova vloga v družbi

V zahodni kulturi so moški in ženske pogosto ločeni z nevidnimi, a močnimi razlikami v neverbalni komunikaciji. Ti neverbalni znaki, ki segajo od telesnih gibov do obraznih izrazov, igrajo ključno vlogo pri vsakdanji interakciji, tako v službi kot doma.

Neverbalna koda žensk

Ženske uporabljajo svoj zasebni, tihi kod, ki je pogosto tabu za moške. Čeprav se zdi, da vsi vemo, kako se obnašati, prevladuje določena miselnost, ki usmerja vedenje in stališča, ta pa so precej toga in težko prilagodljiva. Ženske pogosto komunicirajo s subtilnimi mikro vedenji, kot so nasmeh med jezo, zgoščevanje in zvijanje, ko se počutijo ogrožene, ali zavijanje z očmi kot oblika pasivno-agresivnega vedenja. Takšna mikro vedenja oddajajo signalne milisekunde in ustvarjajo neizrečeno komunikacijsko mrežo.

Ženske in neverbalni znaki

Raziskave kažejo, da so ženske boljše pri branju neverbalnih znakov kot moški. Razlag tega je več. Nekateri družboslovci menijo, da je to posledica zgodovinske marginalizacije žensk, ki so se morale prilagoditi tistim na oblasti. Drugi trdijo, da ta spretnost izhaja iz žensk kot primarnih skrbnic otrok.

Harvardski psiholog Robert Rosenthal je razvil test PONS (Profil neverbalne občutljivosti) za analizo sposobnosti ljudi pri branju neverbalnih znakov. Rezultati so pokazali, da so ženske v 77 odstotkih primerov boljše pri natančnem presojanju sporočil, posredovanih z obrazno mimiko, gibanjem telesa in kakovostjo glasu. Ta sposobnost je univerzalna in presega kulturne meje.

Dilema moči in medosebne kompetence

Kljub neverbalni spretnosti ženske pogosto spodkopavajo svojo moč in verodostojnost s pomirjujočim vedenjem. Pogosto se soočajo z dilemo, ali biti videti kot močna voditeljica ali biti medosebno kompetentna in všečna svoji ekipi. Ta neskladnost med verbalnim in neverbalnim vedenjem lahko vodi do mešanih sporočil in zmede.

Ženske se lahko naučijo, da se predstavijo bolj robustno in prepričljivo, kot bi se voditeljice morale, hkrati pa ohranijo svoje vrhunske neverbalne sposobnosti. Čeprav so ženske ekspresivne in odprte s svojim neverbalnim vedenjem, kar omogoča enostavno razumevanje njihovih čustev, lahko to v poslovnem svetu povzroči težave. Jedro moči in verodostojnosti je sposobnost nadzora in spremljanja vedenja, kar je pogosto razumljeno kot znak stabilnosti.

Moški in neverbalna vedenja

Medtem ko ženske pogosto skušajo zadovoljiti medosebne potrebe, moški večinoma ne pripisujejo enake vrednosti tem spretnostim. Moški po navadi občudujejo prikrito moč in nadzor ter ne čutijo potrebe po branju neverbalnih znakov ali glajenju odnosov. Njihovo neverbalno vedenje privlači pozornost in izžareva moč. Moški usmerjajo in nadzorujejo svoje neverbalne znake, da izražajo avtoriteto.

Moški svojo avtoriteto izražajo z ekspanzivnimi gestami, večjim prostorom, prekinjanjem pogovorov in močnejšimi avtomobili. Hkrati izvajajo nadzor nad svojo obrazno mimiko in tonom glasu, kar ustvarja podobo nadzora in moči.

Sinergija moške in ženske neverbalne komunikacije

Pomembno je poudariti, da ženskam ni treba posnemati moških neverbalnih znakov za izkazovanje avtoritete in moči. Namesto tega se lahko naučijo intenzivnega samonadzora in samokontrole svojega vedenja, da ustvarijo sinergijsko mešanico moške in ženske neverbalne komunikacije. Ta izziv zahteva ozaveščenost, saj neverbalna komunikacija deluje na nizki ravni zavesti.

Vsa subtilna neverbalna sporočila, ki jih ženske dnevno oddajajo, ohranjajo trenutno družbeno strukturo in vplivajo na percepcijo moči in nemoči. Nebesedni znaki igrajo pomembno vlogo v družbenem nadzoru, ki sega od socializacije do uporabe sile. Razumevanje in prilagajanje teh znakov je ključno za uspešno medosebno komunikacijo in voditeljstvo v sodobnem svetu.

[Vir: Psychology today]; Govorica telesa; Foto

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja