Kaj v resnici pomenijo prekrižane roke na prsih?

Prekrižane roke na prsih so eden od najpogosteje napačno razumljenih signalov govorice telesa. Ljudje namreč takšno držo telesa poenostavljeno razumejo, da je oseba zaprta in negativno naravnana do njih.​Vendar pa je takšno poenostavljanje lahko hitro napačno.

Roke lahko na prsih križamo zaradi različnih razlogov.

Eden od njih je zagotovo tudi potreba po varnosti. Torej, ko želimo zaščititi svoje telo, spredaj prekrižamo roke. Na takšen način ev. nevarnosti otežimo dostop do vitalnih delov telesa in se zato počutimo varneje, udobneje v dani situaciji. To storimo seveda takrat, ko nam v sogovornikovi družbi ni prijetno, se ne strinjamo s slišanimi idejami ali pa smo v splošnem negativno naravnani do sogovornika. 

Ni pa nujno, da se počutimo slabo oz. ogroženo, da bi se naše roke znašle prekrižane na naših prsih. Kaj pa če je v prostoru hladno? Seveda bomo skušali zadržati toploto telesa tudi na takšen način.

Kaj pa na predavanjih ali prireditvah? Ljudje v prvih vrstah pogosto zavzamejo takšno držo, saj nimajo prav nobene ovire pred seboj in skušajo ta manjko nadomestiti z “oviro” z rokami. V ostalih vrstah je to lažje, saj je vedno nekdo pred teboj. Se obiskovalci počutijo ogrožene ali pa so negativno nastrojeni do nastopajočih? Praviloma ne oz. vsaj ne pretirano. Gre zgolj za občutek velike izpostavljenosti, ki ga navidezno zmanjšamo z zavzetjem takšne drže. Ko se delavnica, predavanje ali nastop na odru prične, se večina teh prekrižanih rok tudi razklene.

Podobno je tudi v primeru, ko predavanje, nastop ali zgolj pogovor dolgo traja. Ljudje prekrižamo roke na prsih s precej bolj običajnim razlogom in sicer zato, da roke lahko počivajo. 

Področje govorice telesa je zelo široko, vendar z redno analizo in urjenjem lahko postanemo odlični strokovnjaki za branje govorice telesa, ki nam lahko pomaga pri ustvarjanju novih poslovnih odnosov, zasebnih stikov in drugje.

Pomembno je vedeti, da drža telesa pomeni tako trenutno stanje telesa kot tudi njegovo premikanje v času. Sposobnost razumevanja govorice  telesa drugih ljudi je izjemen vir informacij, saj človek večino neverbalnih informacij oddaja podzavestno. Tako lahko bolje oz.  v celoti razumemo sogovornikove misli in občutja.

Srečno!

Edvard Kadič

Vir Foto: Pexels

By Admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja