Corona: Kako smo v času pandemije prilagodili osebni prostor

Koncept “proksemike” Edwarda Halla se ukvarja s kulturnimi in osebnimi preferencami, ki jih imamo glede prostora, od intimnih do javnih območij. To razumevanje prostorskih potreb poudarja, kako se lahko raven udobja spreminja glede na različne okoliščine. Vendar pa uvedba pandemije v to prostorsko dinamiko vnese dodatno plast, znano kot preventivno območje.

Profilaktično območje se pojavlja predvsem med zdravstvenimi krizami in spreminja naše običajne osebne in kulturne prostorske preference. Zaradi tega je treba med posamezniki vzdrževati razdaljo 6-8 metrov ali več, kar je praksa, ki zahteva prilagoditev zaradi naših prirojenih nagnjenj k določenim preferencam glede osebnega prostora. Sprva se lahko zdi, da je razdalja drugih nenavadna ali žaljiva. Zavedajte se, da je to pomemben zdravstveni ukrep. Ne gre za osebno omalovaževanje.

V normalnih okoliščinah lahko posegi v osebni prostor sprožijo limbične reakcije, kot sta živčnost ali razdražljivost. Običajen primer tega je nelagodje, povezano z gnečo v dvigalih. Zanimivo je, da lahko na nas vpliva tudi nasprotni scenarij, ko pride do pretiranega oddaljevanja, kar lahko privede do občutkov marginalizacije. V zdravstveni krizi moramo ponovno razmisliti o svojih stališčih. Ohranjanje razdalje uteleša vzajemno spoštovanje. Pomeni skrb za naše skupno dobro počutje.

Ljudje smo po naravi taktilna bitja, ki cenijo bližino in dotik. Odsotnost teh elementov zaradi ukrepov zdravstvene varnosti lahko ustvari občutek praznine. Zavedanje te spremembe je ključnega pomena. Je podoben drugim zdravstvenim navadam, kot je redno umivanje rok. Vključuje tudi opuščanje dotikanja obraza.

V preteklosti so se med izbruhi bolezni premožni ljudje pogosto umaknili na območja s svežim zrakom, kot so gore ali podeželje. Čeprav vsi nimajo sredstev ali priložnosti za takšne ukrepe in to ni vedno najbolj pametno ravnanje, je nujno razumeti, da se mora med pandemijo prilagoditi naše vedenje, vključno s tem, kako ravnamo z dotikom in osebnim prostorom. Te prilagoditve, čeprav so zahtevne, so sestavni del učinkovitega krmarjenja v času zdravstvenih kriz.

Vir; Foto: Pexels; Govorica telesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja