Aktivnosti za krepitev timske povezanosti na delovnem mestu

Kohezija skupine je bistvenega pomena za učinkovito sodelovanje, vendar je lahko spodbujanje povezav in zaupanja v skupini izziv. Dejavnosti za krepitev ekipe, ki niso nerodne, so odlično izhodišče za krepitev timskega dela, ne glede na to, ali gre za poklicno, športno ali razvojno okolje.

Pomen team building-a

Ne glede na usposobljenost posameznika pomanjkanje vzajemnosti in zaupanja ovira učinkovito timsko delo in produktivnost. Če se tega zavedamo, oblikovanje ekipe ni več zgolj neobvezno, temveč postane nujno potrebno. Ključnega pomena je sprejemanje timske znanosti, pristopa, ki temelji na sodelovalni sinergiji različnih strokovnih znanj.

Izvajanje dejavnosti za krepitev tima

Ključnega pomena je, da pripravite teren za uspešno povezovanje. Tukaj je nekaj priporočil:

 1. Upoštevajte introvertirane: Zavedajte se, da bodo introvertiranci morda potrebovali dodatne priprave. Predhodna zagotovitev dnevnega reda za dejavnosti, ki vključujejo osebno izmenjavo, jim lahko pomaga, da se počutijo bolj udobno in sodelujejo.
 2. Poskrbeti za udobje: Če udeležence nahranite s hrano in pijačo, boste poskrbeli za ugodno okolje, v katerem bodo lahko med dejavnostmi stopili iz območja udobja.
 3. Zagotovite sodelovanje: Obveščanje višjih vodilnih o dejavnostih zagotavlja usklajenost in lahko celo spodbudi njihovo udeležbo, kar izboljša splošno izkušnjo.

Sedaj pa raziščimo učinkovite dejavnosti za team building, ki so primerne za različne dinamike timov.

Projekti hišnih ljubljenčkov

Trajanje: Trajanje 15 minut
Primerno za virtualne ekipe
Spodbudite člane ekipe, da delijo svoje osebne strastne projekte ali hobije, in tako ustvarite varen prostor za izražanje sebe in povezovanje.

Aktivnost: Vsak član izmenično deli svoj trenutni, pretekli ali idealni projekt strasti, s čimer spodbuja navdušenje in razumevanje v ekipi.

Projekti škodljivcev

Trajanje: 1: 10 do 30 minut
Primerno za virtualne ekipe
Poglobite se v osebno rast z obravnavo “škodljivih projektov”, področij, ki jih posamezniki želijo izboljšati, se jih naučiti ali premagati.

Dejavnost: Udeleženci odkrito razpravljajo o spretnostih, ki jih želijo pridobiti, vidikih sebe, ki jih želijo spremeniti, ali skrbeh, ki jih gojijo, kar spodbuja ranljivost in zaupanje.

Bonus stopnja: Za večjo povezanost razmislite o dodelitvi “36 vprašanj Arthurja Arona”, da se še bolj poglobite v razumevanje članov skupine in sčasoma spodbudite globoke povezave.

Te dejavnosti z zagotavljanjem varne platforme za deljenje osebnih želja in ranljivosti omogočajo smiselne povezave in krepitev zaupanja, ki sta bistveni sestavini učinkovitega timskega dela.

Dejavnosti za oblikovanje ekipe

Predlagani čas: 60 minut
Primernost za virtualne ekipe: Izzivi prek videa ali telefona

Za krepitev zaupanja in tovarištva v ekipi je včasih najboljši pristop klasična pot družabnih iger. Te so še posebej učinkovite pri vključevanju novih članov ali razbijanju klik. Tukaj je nekaj priporočenih družabnih iger za team building:

 • Kodna imena: priljubljeno zaradi kombinacije zabave in izziva.
 • Jabolka proti jabolkom: idealna za razumevanje osebnostnih lastnosti članov ekipe.
 • Candyland: Nostalgijo vnesite v mešanico tako, da to igro povežete s posodami sladkarij, kar zagotavlja sladke spomine za vse.

Zakaj deluje: Naj člani ekipe glasujejo za svojo najljubšo družabno igro. Te igre pogosto sprožijo prijetne spomine in spodbujajo vse, da izstopijo iz svojih profesionalnih osebnosti in se prepustijo bolj sproščenemu, prijetnemu vzdušju, s čimer v dinamiko ekipe brez težav vnesejo zabavo.

Virtualna zabava s skrivnostnim umorom

Predlagani čas: 60 minut
primernost za virtualne ekipe: Popolnoma primerno

Ste si kdaj zamislili, da bi se prelevili v slehernika, a brez resničnih zastojev? Vstopite v svet virtualnih zabav s skrivnostnim umorom, ki so podobne prefinjeni igri “Clue”, vendar z digitalnim preobratom. Udeleženci sodelujejo pri dešifriranju namigov, reševanju drobnih izzivov in lovu na sledi – vse to iz udobja svojih zaslonov.

Dejavnost: Raziščite eno od Snacknationovih 27 idej za virtualne zabave s skrivnostnim umorom, ki ponujajo raznovrstne teme, prilagojene različnim željam ekip, vključno s skrivnostmi v slogu Sherlocka Holmesa in ugankami na temo maturantskega plesa v 80. letih.

Kaj deluje: Reševanje skrivnosti je vsesplošno privlačno in spodbuja timsko delo. Gostovanje virtualnega skrivnostnega umora je priložnost za skupno reševanje problemov, hkrati pa med udeleženci sproži ustvarjalnost.

Start, Stop, Continue

Predlagani čas: 20 do 40 minut
**primernost za virtualne ekipe: **idealno za telefonske in video konference

Če želite, da je dejavnost za krepitev ekipe osredotočena na delo, razmislite o “Začni, ustavi se, nadaljuj”. Ta vaja se izkaže za neprecenljivo pri ponovnem opredeljevanju ciljev ekipe in določanju pravega tona za novo leto. Je dovolj vsestranska, da lahko postane mesečni obred, ki spodbuja redno ponovno ocenjevanje ciljev in usklajevanje ekipe.

Prijatelji hrane

Predlagani čas: trajanje enega obroka
**Primernost za virtualne ekipe: **ne velja

Hrana je močan katalizator za spodbujanje povezav. Raziskave celo kažejo, da deljenje obrokov krepi zaupanje med posamezniki. Razmislite o vključitvi hrane v svoja prizadevanja za krepitev ekipe s pomočjo teh načinov:

 • Pripravite timski sestanek v šoli kuhanja, ki mu bo sledilo prebijanje ledu ob skupnem obroku.
 • Skupno kuhanje: Povabite člane ekipe k sebi domov na improvizirano kuhanje.
 • Potluck: Organizirajte potluck, bodisi v lokalnem parku, pisarni ali v stanovanju člana ekipe, ter tako spodbudite izmenjavo in predstavitev kulinarike.
 • Prehrana s postrežbo: Na mesečnih sestankih se odločite za kosila ali zajtrke s postrežbo, ki zmanjšujejo napetosti in spodbujajo tovarištvo.

Kaj deluje: Hrana služi kot naraven povod za pogovor, ki odpravlja razlike med sodelavci. Za introverte, zlasti za spretne peke, postane hrana združevalna sila, ki brez težav olajša povezovanje.

Izboljšanje strokovnega razvoja s pomočjo videoposnetkov

Trajanje: 1: 10 minut

Virtualne ekipe: Idealno za telefonske in video konference

Sodelovanje pri strokovnem razvoju je bistvenega pomena za kohezijo ekipe. Preprosta, a učinkovita metoda za spodbujanje učenja in razprav med člani ekipe je, da si skupaj ogledate kratke videoposnetke o strokovnem razvoju in se nato vključite v jedrnato razpravo. Te videoposnetke je mogoče vključiti v tedenske sestanke ali jih predhodno razdeliti za individualni ogled, ki mu sledi skupni dialog med sejo. Spodbujanje članov skupine, da predlagajo ustrezne videoposnetke, lahko prav tako popestri učno izkušnjo in spodbudi sodelovanje.

Zakaj deluje: Vključevanje zunanjih perspektiv z videoposnetki ne le obogati učenje, temveč tudi spodbuja poglobljene pogovore v ekipi, kar spodbuja sodelovanje in izmenjavo znanja.

Krepitev zaupanja z nostalgičnimi povezavami

Trajanje: 1: 5 do 20 minut Trajanje

Virtualne ekipe: Idealno za telefonske in video konference

Gradnja zaupanja v ekipi je bistvenega pomena za učinkovito sodelovanje. Izkoriščanje nostalgije je lahko močno orodje za vzpostavljanje povezav med člani ekipe, ne da bi se zatekali k tradicionalnim, potencialno nerodnim vajam za vzpostavljanje zaupanja. Nostalgija vzbuja prijetne spomine in čustva, kar omogoča pristne izkušnje povezovanja.

Dejavnost: Uporabite nostalgične ledolomilce z vprašanji, kot so:

 • Kateri je vaš najljubši spomin iz otroštva?
 • Opišite najboljše darilo, ki ste ga kdajkoli prejeli.
 • Kdo je bil vaš vzornik, ko ste odraščali?
 • Delite svojo najbolj nepozabno izkušnjo z rojstnim dnem.
 • Kateri so najpomembnejši trenutki v vašem dosedanjem življenju?

Po želji povabite člane ekipe, da delijo dragoceno fotografijo iz otroštva skupaj s spremljajočo zgodbo.

Zakaj deluje: Nostalgični ledolomilci omogočajo posameznikom, da se spomnijo pozitivnih izkušenj, kar spodbuja občutek povezanosti in tovarištva v ekipi brez nelagodja, ki je pogosto povezano z razkrivanjem osebnih podrobnosti.

Profiliranje abecede za vključevanje v tim

Trajanje: 1: Trajanje 30 minut

Virtualne ekipe: Idealno za telefonske in video konference

Poznavanje spretnosti in strokovnega znanja vsakega člana ekipe je ključno za učinkovito sodelovanje, zlasti pri vključevanju novih članov. Vaja Abeceda dela ponuja pronicljiv način za pridobivanje vpogleda v prednosti in slabosti članov ekipe, kar omogoča lažje vključevanje in spodbuja spoštovanje različnih sklopov znanj in spretnosti v ekipi.

[Science of people]; Foto: Freepik; Govorica telesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja