21 praktičnih korakov za dosledno izboljšanje prvega vtisa (video)

Prvi vtis je zelo pomemben, kar potrjuje tudi znanost. Raziskave kažejo, da si ljudje prvi vtis o nekom ustvarijo v samo 7 sekundah. Zato je zelo pomembno, da te sekunde štejejo. Namen tega prispevka je predstaviti 21 znanstveno podprtih strategij za ustvarjanje izjemnega in trajnega prvega vtisa.

Ne glede na to, ali ste se znašli na dogodku za mreženje, se predstavili svojemu šefu ali se družili na družabnem srečanju, mora biti vaša prva interakcija brezhibna. Razlog je preprost – druge priložnosti morda ne boste imeli.

V tem vodniku boste odkrili:

 1. Kako ustvariti izjemen prvi spletni vtis.
 2. Ključno vlogo prvega vtisa v vašem osebnem in poklicnem življenju.
 3. Presenetljivi statistični podatki o prvem vtisu.
 4. 21 praktičnih korakov za dosledno izboljšanje prvega vtisa.
 5. Strategije za okrevanje po negativnem prvem vtisu.

Podajmo se na pot k ustvarjanju izjemnega prvega vtisa.

Pomen prvega vtisa

Ugoden prvi vtis lahko odpre vrata do zaposlitvenih priložnosti, okrepi tesnejše stike in celo pritegne potencialne partnerje. Močan začetek lahko utrdi odnose in pripravi pot za lažje sodelovanje v prihodnosti.

Raziskave kažejo, da je naš prvi vtis o posameznikih v povprečju pravilen v 76 odstotkih primerov, kar razkriva našo spretnost pri oblikovanju intuitivnih sodb.

O pravočasnosti prvega vtisa

Študije kažejo, da večina posameznikov prvi vtis o nekom ustvari v samo 7 sekundah. Raziskovalci iz Princetona celo predlagajo, da lahko ljudje ustvarijo natančne sodbe v samo 1/10 sekunde.

Dobra novica je, da imate v rokah moč, da oblikujete prvi vtis, ki ga boste pustili na druge.

Priprava pozitivnega prvega spletnega vtisa

V današnjem svetu so spletni stiki prek videoklicev in e-pošte pridobili izjemen pomen. Ne glede na to, ali iščete službo na daljavo, sestavljate profesionalno elektronsko sporočilo, vodite virtualno ekipo ali pripravljate spletno predstavitev, so ti nasveti neprecenljivi za ustvarjanje odličnega prvega vtisa v virtualnem okolju:

 1. Ohranite udobno razdaljo od kamere, približno meter in pol.
 2. Ker stisk roke ni mogoč, pozdravite s prijaznim zamahom, ki sporoča prijaznost in zaupanje.
 3. Odločite se za čisto in dobro urejeno ozadje, saj lahko nered posreduje napačno sporočilo.
 4. Poskrbite za ustrezno sprednjo osvetlitev, da na kameri ne boste videti senčni ali nedostopni.
 5. Med pozdravi in interakcijami ohranjajte očesni stik tako, da gledate neposredno v spletno kamero.
 6. Ustrezno se oblecite, tudi za virtualne sestanke, saj s tem vzpostavite pravi ton in preprečite morebitno zadrego.

Če ste si nabrali veliko izkušenj z video klici, morda poznate občutek utrujenosti od video klicev. Na srečo vam ponujamo strokovne nasvete za boj proti utrujenosti v Zoomu, skupaj z dodatnimi nasveti za izboljšanje vaših video klicev.

Kaj pa vaša prisotnost v družabnih medijih? Ko boste naredili pozitiven začetni vtis, se boste morda povezali na omrežjih LinkedIn, Facebook ali Instagram.

Sprejemanje močnega prvega vtisa prek e-pošte

Čeprav se to morda zdi samoumevno, je ključno poudariti pomen slovnice v e-poštnih sporočilih. Grammarly je izvedel študijo, v kateri je pregledal 100 profilov na omrežju LinkedIn, ki so jih napisali rojeni angleški govorci v industriji potrošniškega pakiranega blaga. Rezultati so bili zgovorni:

Strokovnjaki z manj slovničnimi napakami v svojih profilih LinkedIn so pogosteje napredovali na višje položaje. Tisti, ki niso dosegli direktorskega položaja, so naredili 2,5-krat več slovničnih napak.

Manj slovničnih napak je bilo povezanih z več napredovanji. Strokovnjaki z 1 do 4 napredovanji v svoji karieri so naredili 45 odstotkov več slovničnih napak v primerjavi s tistimi s 6 do 9 napredovanji.

Čeprav morda ni presenečenje, da ima slovnica ključno vlogo, je vredno omeniti, da se posamezniki, kot je Kyle Wiens, izvršni direktor podjetja iFixit, trudijo, da ne zaposlujejo ljudi s slabo slovnico. Zato je priporočljivo uporabiti orodja, kot je Grammarly, da zagotovite pravilno slovnico v svojih e-poštnih sporočilih. To je lahko razlika med povabilom na kosilo in izogibanjem neprijetnim situacijam.

V današnjem svetu imajo statistični podatki večjo težo kot besede. V raziskovalnem laboratoriju Science of People smo izvedli raziskavo, v kateri je sodelovalo 209 posameznikov, da bi ugotovili, kako dojemajo prvi vtis. V nadaljevanju predstavljamo ključne ugotovitve, na katere morate biti pozorni:

Pomen prvega vtisa:

 • Kar 95 odstotkov udeležencev je poudarilo, da je prvi vtis izjemno pomemben.

Takojšnje prepoznavanje pristnosti:

 • Presenetljivo je, da 61 odstotkov anketirancev meni, da lahko ob novem srečanju hitro prepoznajo neiskrenost.

Oči so okno v dušo:

 • Kar 44 odstotkov anketirancev je razkrilo, da med prvim srečanjem najprej opazijo oči osebe, s katero se srečajo.

Hitro sprejemanje odločitev:

 • 40 odstotkov posameznikov je izjavilo, da si prvi vtis ustvarijo v samo 7 sekundah.

Korak št. 1: razlaga tankih rezin

Pri ustvarjanju prvega vtisa ne gre le za govorico telesa in obleko, temveč imajo tudi vaše obrazne poteze ključno vlogo pri oblikovanju mnenja drugih o vas. Raziskave dokazujejo, da se naše prve ocene običajno obdržijo.

Psiholog Alex Todorov z univerze Princeton je izvedel zanimivo študijo. Udeleženci so si ogledali delček sekunde dolg videoposnetek političnega kandidata. Presenetljivo je, da so samo na podlagi te mikrosekunde natančno napovedali izid volitev s 70-odstotno uspešnostjo. To poudarja našo sposobnost hitrega in natančnega presojanja v delčku sekunde.

Razumevanje Thin-Slicing:

Pri tem gre za oblikovanje hitre ocene posameznikove usposobljenosti, samozavesti in simpatičnosti v manj kot sekundi. Raziskovalci menijo, da je to evolucijski mehanizem za preživetje, ki omogoča hitro razlikovanje med prijateljem in sovražnikom.

Malcolm Gladwell v svoji knjigi “Blink” poudarja tri ključna načela tanke presoje:

 1. Učinkovitost hitrih presoj: S tanko presojo prihranimo čas in energijo pri sprejemanju odločitev. Psihologinja Nalini Ambady je na primer odkrila, da lahko učenci natančno ocenijo učiteljevo učinkovitost na podlagi nemega dvosekundnega videoposnetka, kar se ujema s presojo tistih, ki so v učiteljevem razredu preživeli celo polletje. To dokazuje zanesljivost instinktov.
 2. Spreminjanje dojemanja:

Dr. John Gottman je na Univerzi v Washingtonu organiziral “laboratorij ljubezni”, v katerem je prikazal moč tankih rezin. Z opazovanjem medsebojnih odnosov parov že po 15 minutah lahko z 90-odstotno natančnostjo predvidi njihovo zakonsko dolgoživost, z uro opazovanja pa se ta natančnost poveča na 95 odstotkov. Ključni kazalnik je prezir. Če se osredotočimo na določene namige, lahko tudi nestrokovnjaki natančno napovedujejo, in sicer z impresivno 80-odstotno stopnjo natančnosti.

Skratka, tenkočutnosti se je mogoče naučiti in jo gojiti, kar posameznikom omogoča, da izkoristijo to prirojeno sposobnost za bolj informirano in učinkovito sprejemanje odločitev na različnih področjih življenja.

Korak #2: Samoocenjevanje

Bodimo za trenutek iskreni. Ko vas ljudje prvič srečajo, kakšen vtis po vašem mnenju naredite nanje? Z drugimi besedami, kako menite, da se jim zdite?

Če bi moral svoj prvi vtis strniti v eno samo besedo, bi rekel, da me ljudje dojemajo kot _______.

Ste izbrali pozitivno ali negativno besedo? Naša raziskava kaže, da sta bili to najpogosteje izbrani besedi:

 • Prijazen (18)
 • Miren (10)
 • Prijeten (9)
 • Samozavestni (8)
 • Sramežljivi (8)

Zdaj pa razmislite o tem:

Če bi moral svoj idealni prvi vtis opredeliti z eno besedo, bi želel, da me ljudje vidijo kot _______.

Naše ugotovitve kažejo, da si večina posameznikov želi, da bi jih videli kot:

 • Samozavestni (21)
 • Karizmatični (16)
 • Prijazni (14)
 • Zanimiv (9)

Ali opažate velik razkorak med vašo sedanjo in želeno podobo? Če je odgovor pritrdilen, si lahko za svoj cilj prizadevate tako, da določite vzornika ter gojite njegove navade in način razmišljanja.

Korak #3: Idealni prvi

Ste že kdaj igrali družabno igro “Popolnost”? To je igra, v kateri imate različne oblike, ki jih je treba postaviti v ustrezne luknje.

Morda se zdaj sprašujete, zakaj razpravljamo o otroški igri. Analogija je v tem, da tako kot te različne oblike tudi vi ne morete narediti pozitivnega prvega vtisa na vsakogar, če ste trikotnik, ki se poskuša spraviti v kvadratno luknjo.

Zato je bistveno, da pred srečanjem z novimi ljudmi na konferencah, dogodkih za mreženje ali zabavah začnete s pravo nogo in določite svoj namen.

Preden se z nekom srečate, razmislite, s kakšnimi osebami se želite srečati in kakšne interakcije si želite vzpostaviti. Ta praksa vam lahko pomaga, da se ozemljite in usmerite želeno energijo za vaš dogodek.

Ne pozabite, da je 61 odstotkov posameznikov prepričanih, da lahko takoj prepoznajo neiskrenost, ko spoznajo nekoga novega. Zato je najbolje, da ste pristni, namesto da poskušate ustreči vsem, in si prizadevate biti najboljša različica sebe.

Zdaj izberite besedo, ki predstavlja vaš idealen prvi vtis:
Ko me ljudje prvič srečajo, želim, da me vidijo kot _______.

Če boste imeli v mislih ta jasen namen, vam bo to pomagalo ustvariti to podobo.

Korak #4: Najprej roke

Kam usmerite svojo pozornost, ko nekoga prvič srečate? Večina vprašanih omeni oči, obraz… in čevlje. Vendar je pravilen odgovor…

Roke! Upoštevati je treba dve pomembni točki:

 1. Če nekomu takoj vidimo roke, se počutimo bolj sproščeno, zato ne glede na to, ali ste na videoposnetku, v restavraciji ali na množični zabavi, imejte vidne roke in razmislite o prijaznem pomahanju.
 2. Roke imajo pomembno vlogo pri ocenjevanju razumevanja. Če med govorjenjem uporabljate geste, lahko drugi bolje razumejo in si zapomnijo vaše sporočilo.

Analizirali so na tisoče ur pogovorov TED in odkrili presenetljiv vzorec: najbolj viralni govorniki TED niso uporabljali le besed, temveč so učinkovito uporabljali tudi roke.

Najmanj priljubljeni govorniki TED so v 18-minutnem govoru v povprečju uporabili 272 gest rok. Nasprotno pa so najbolj priljubljeni govorci TED v povprečju uporabili 465 gest rok, kar je skoraj dvakrat več!

Gibi rok so lahko zelo različni, od energičnih gest v zraku do rok trdno ob strani ali celo sproščenih kot riba v vodi. Vendar pa mojstri gibov rok pogosto uporabljajo prave geste, da bi izboljšali svojo komunikacijo.

Korak #5: Uporabite bliskavico za obrvi

Preblisk z obrvmi je običajen pozdrav, ko se ljudje med seboj prepoznajo, in izraža srečo ob pogledu na nekoga. Zanimivo je, da presega kulturne meje, saj ga razumejo celo izolirana plemena, kot je pokazala študija iz leta 1989. Zdi se, da je ta gesta globoko zakoreninjena v naši evolucijski zgodovini, saj jo uporabljajo tudi opice in človeku podobne opice.

Presenetljivo je, da se lahko z utripom obrvi spogledujete tudi pri spoznavanju novih ljudi. Ta gesta daje občutek domačnosti in bližine, saj je običajno rezervirana za interakcije med znanci. Tukaj je preprost vodnik, kako izvajati utripanje z obrvmi:

 1. Ko prvič opazite osebo, na katero želite narediti pozitiven vtis, vzpostavite očesni stik in hitro dvignite obe obrvi.
 2. Gib naj bo kratek; predolgo zadrževanje v dvignjenem položaju lahko namesto topline vzbudi nelagodje.

Zapomnite si zlato pravilo: Uporabljajte bliskanje z obrvmi pri ljudeh, ki so vam všeč ali na katere želite narediti ugoden vtis.

Korak #6: Pokažite pristen nasmeh

Začnimo z enostavno nalogo: Nasmeh! Da, vi, ki to berete – tokrat se resnično nasmehnite. Zaradi pristnega nasmeha se lahko ljudje, ko vas vidijo, počutijo resnično dobro. Zaradi tako imenovanega Duchennovega označevalca ga je presenetljivo lahko ločiti od lažnega nasmeha. Ali ste vedeli, da lahko ponaredite tudi pravi nasmeh?

Trik je naslednji: v študiji iz leta 2009 so udeležencem pokazali slike oseb s pristnim Duchennovim nasmehom in 71 odstotkov jih je bilo sposobnih točno ponoviti nasmeh, ko so jih vprašali. Študija je tudi pokazala, da večina ljudi dojema Duchennov nasmeh, tudi če je ponarejen, kot bolj pristen od običajnih ponarejenih nasmehov.

V bistvu ljudje ne morejo ugotoviti, ali je vaš nasmeh pristen ali ne, vendar lahko z njegovim obvladovanjem ustvarite trajen vtis, ko spoznate nekoga novega. Tukaj so trije koraki za izpopolnitev pristnega nasmeha v vsaki družabni situaciji:

 1. Pomislite na nekaj resnično smešnega (imate težave? Oglejte si naš članek, ki sproži smeh).
 2. Nasmehnite se, po možnosti pred ogledalom, in začutite, kako se vam dvigujejo lične mišice.
 3. Dvignite ta nasmeh še malo višje, zaradi česar se vaše lične mišice zvijejo okoli oči.

In je tu – sijajen, pristen nasmeh, ki ga lahko uporabite ob srečanju z ljudmi in bo pustil navdušujoč prvi vtis.

Korak #7: obvladajte stisk roke

Stisk roke, običajen obred na začetku številnih poslovnih stikov in srečanj, sporoča več, kot si morda mislite. Raziskave kažejo, da lahko ljudje ocenijo našo osebnost samo na podlagi stiska roke. Kaj torej sporoča vaš stisk roke? Z naslednjimi koraki poskrbite, da bo posredoval pravo sporočilo.

Stisk roke je prvi neverbalni stik z drugo osebo, pri prvem vtisu pa so neverbalni znaki zelo pomembni. Pravzaprav imajo 12- do 13-krat večji vpliv kot izrečene besede. Naš cilj je, da bo vaša neverbalna komunikacija izražala mirnost, samozavest in moč. Kako? Tako, da zavzamete t. i. “začetno držo”.

Korak #8: zavzemite začetno držo

“Postavite se naravnost!”
“Brez komolcev na mizi!”
“Ne pozabi pojesti graha!”

Oprostite za odmik; ti stavki so sprožili nekaj spominov na otroštvo. Toda resnica je naslednja: vaša poza je pomembnejša od vaše drže. Bistveno lahko izboljša vaš prvi vtis, zato jo imenujemo vaša “začetna poza”. Vaša začetna drža je sestavljena iz petih ključnih elementov:

 1. Prsti na nogah: Če želite pokazati zanimanje za to, kar govori, tudi ko sedite, obrnite prste na nogah proti nekomu, da bi pokazali zanimanje za to, kar govori.
 2. Dlani: Med govorjenjem imejte vidne in po možnosti odprte roke. Skrite dlani lahko sprožijo občutke strahu.
 3. Roke: Ohranite sproščene roke s primernim prostorom med trupom in rokami, kar omogoča naravne geste in stiske rok.
 4. Ramena: Ramena naj bodo spuščena navzdol in nazaj, da boste videti sproščeni. Kot ramen prilagodite glede na spol in stopnjo udobja vašega sogovornika.
 5. Brada: Ohranite nevtralen položaj brade, da ne boste videti preveč dominantni ali podrejeni. Kot brade prilagodite glede na spol osebe, s katero sodelujete.

Ti aspekti – vaši prsti, roke, dlani, ramena in brada – so ključni elementi uspešnega prvega vtisa. Presenetljivo je, da pridejo prav tudi pri snemanju popolnega selfija!

Korak #9: Ponudite kavo

Predstavljajte si, da ste v popolnem predstavitvenem položaju in pripravljeni narediti najboljši možni vtis. Vendar opazite, da je druga oseba prekrižala roke. Prekrižane roke so pomembna ovira v govorici telesa, ki kaže na nepripravljenost za globok stik. Če se nekdo z vami pogovarja s prekrižanimi rokami, običajno ni pripravljen na odprtje.

Tu je rešitev: Ponudite mu nekaj v roke, na primer skodelico kave, vizitko ali pisalo. Če jim ponudite predmet, jih spodbudite, da se odprejo, in ustvarite ugodnejše okolje za komunikacijo.

Zakaj ta strategija deluje? Zato, ker lahko naša fizična dejanja vplivajo na naša čustva:

 • Če se prisilimo v nasmeh, se lahko dejansko počutimo bolj srečni.
 • Če se fizično oddaljimo od drugih, lahko to privede do občutka izolacije.
 • Če prekrižate roke, ste lahko videti zaprti in manj dostopni.

Nevtralnost glede na spol

Raziskovalci z Univerze Duke in Univerze v Miamiju so izvedli študijo, v kateri so ugotavljali, katere lastnosti naredijo glas všečen. V tej študiji so udeležence prosili, naj izrečejo stavek: “Pozivam vas, da novembra letos glasujete zame.”

Pri tem so posneli moške in ženske, ki so izrekli stavek, nato pa digitalno spremenili njihove glasove tako, da so bili višji ali nižji v primerjavi z originalnimi posnetki. Nato so različne skupine moških in žensk glasovale o tem, kateri glas bi bil po njihovem mnenju boljši voditelj.

Presenetljivo je bilo, da so se glasovi z nižjimi toni izkazali za prednostno izbiro, ne glede na to, ali so pripadali moškim ali ženskam. V nasprotju s pričakovanji so tako moški kot ženski glasovi z nižjimi toni dobili več naklonjenosti kot njihovi kolegi z višjimi toni.

Vendar to ne pomeni, da morate poskušati umetno poglobiti svoj glas in posnemati Frankensteina. Namesto tega raje poiščite svojo največjo resonančno točko – območje, v katerem vaš glas naravno zasije in izžareva vodstvene lastnosti. Če želite ustvariti močan vtis, ki bo odmeval pri ljudeh in morda prinesel glasove, si prizadevajte govoriti v tem območju. Ta nasvet velja tudi za telefonske intervjuje ali video klice.

Korak #11: Uporabite njihovo ime

Dale Carnegie je v brezčasni klasiki “Kako pridobiti prijatelje in vplivati na ljudi” navedel neprecenljiv nasvet: v pogovor vključite ime druge osebe. Znanost, ki stoji za tem, je fascinantna – slišanje lastnega imena aktivira posebna možganska področja, kar se ne zgodi pri imenih drugih. Z uporabo tega znanja lahko bistveno izboljšate svoje medsebojne odnose.

Če želite to uporabiti v praksi, je preprosta, a učinkovita strategija, da ko se vam nekdo predstavi, takoj ponovite njegovo ime. Na primer: “V veselje mi je, John!” Če to prakso ohranjate tako, da med pogovorom občasno ponovite njegovo ime, se pozitivni učinki še naprej širijo:

“John, imam prijatelja, ki bi ga rad spoznal.”
“John, to je bistroumna misel.”
“John, bilo mi je v veselje.”

Tukaj je zanimiva zanimivost: celo mačke lahko razlikujejo svoje ime, kar je pokazala japonska študija.

Korak #12: Prilagodite se njihovemu jeziku

Vsi smo že slišali pregovor: “Palice in kamni mi lahko zlomijo kosti, a besede me nikoli ne morejo zlomiti.” Vendar pa imajo besede moč in s pravo izbiro besed lahko v drugih vzbudite močnejša čustva. Strokovnjak za vedenje Chase Hughes izpostavlja dve ključni kategoriji besed, ki lahko v trenutku spodbudita odnos z vsakim, ki ga srečate: čutne in pridevniške besede.

Prvič, čutne besede se nanašajo na to, kako ljudje doživljajo svet s svojimi osnovnimi čutili. Posamezniki pogosto dajejo prednost enemu čutu pred drugimi. Na primer:

 • Sluh: Glasbeniki lahko uporabljajo fraze, kot sta “To se sliši odlično” ali “Slišim, kaj govoriš”.
 • Dotik: Osebni trenerji lahko rečejo: “Čutim te”, “Dotaknil sem se te” ali “To me moti”.
 • Pogled: Slikarji lahko izrazijo: “To vidim”, “To je videti dobro” ali “Iz oči v oči”.

Če opazite, da vaš sogovornik uporablja takšne čutne izraze, lahko z uporabo podobnega čutnega jezika okrepite odnos. Pred kratkim sem ta pristop uporabil med klicem Zoom s članom ekipe:

Kensi: “V redu, dobro se sliši!”
Vanessa: “Odlično! Veselim se, da te bom slišala!”

Druga kategorija vključuje pridevniške besede.

Ljudje imajo v svojem besednjaku pogosto priljubljene pozitivne pridevnike, kot so “neverjeten”, “super” ali “super”. Dobra novica je, da lahko z uporabo istih besed zrcalite njihovo pozitivnost.

Primer: Pred časom je Ted na dogodku za mreženje spoznal žensko po imenu Sarah. Med pogovorom je opazil, da je pri opisovanju pozitivnih posameznikov nenehno uporabljala besedo “kul”. Ko se je pogovarjala o osebah, s katerimi se je povezala, je v svoje opise vključil besedo “kul”. Sarah se je takoj pozitivno odzvala; oči so se ji zasvetile. Ta tehnika je delovala tako učinkovito, da sta na koncu skupaj večerja.

To tehniko lahko uporabite tudi pri negativnih besedah, tako da se med razpravljanjem o stvareh, ki obema niso všeč, ujemate z njihovim negativnim jezikom.

Korak #13: Začetek zanimivih pogovorov

Čestitamo! Osvojili ste umetnost neverbalne komunikacije. Zdaj se podajmo na področje zanimivih pogovorov in odpravimo nerodne ali dolgočasne trenutke.

Sprožanje zanimivih pogovorov je iskana spretnost in je tema, o kateri pri Science of People sprašuje veliko posameznikov. Danes z veseljem pomagamo pri prvih korakih k temu, da postanete očarljiv sogovornik. Dobra novica je, da vam ni treba biti naravno karizmatičen ali izjemen govornik; vsakdo lahko pridobi sposobnost vključevanja v privlačne pogovore in vzpostavljanja odnosa z drugimi!

Korak #14: Humor kot zdravilo

Leta 1964 je Norman Cousins ob hudi diagnozi ankilozirajočega spondilitisa, bolezni, ki povzroča bolečine in togost hrbtenice, zavrnil, da bi jo sprejel kot smrtno obsodbo. Tradicionalna medicina ni nudila nobenega upanja, zato se je podal na nenavadno pot: terapijo s smehom. Šest mesecev se je poglabljal v smešne videoposnetke in se od srca smejal.

Zgodil se je čudež: Normanova življenjsko nevarna bolezen je izginila, kar je osupnilo zdravnike. To preobrazbo so deloma pripisali poplavi endorfinov, ki jih sproži smeh, podoben morfinu in heroinu. Ti endorfini so delovali kot pomirjevala in okrepili njegov imunski sistem. Zato srečni ljudje redko zbolijo, medtem ko kronični pritoževalci pogosto zbolijo.

Korak #15: Moč tega, da se drugi počutijo pomembne

Brian Tracy v svoji knjigi “Milijon dolarjev vredne navade” deli zgodbo iz “Arabskih noči” o jami, polni zakladov, ki jo je bilo mogoče odpreti le s čarobnimi besedami: “Odpri sezam!” Podobno velja tudi za naše medsebojne odnose, saj obstajajo besede, ki pri drugih odklenejo čustvene zaklade.

Tracy poudarja pomen besed, zaradi katerih se ljudje počutijo pomembne in ki odmevajo na njihova čustva. Komplimenti so eden od učinkovitih načinov za doseganje tega cilja. Raziskave celo kažejo, da dajanje komplimenta aktivira enake možganske nevrone kot prejemanje fizičnega darila.

Vendar pa je pomembno, da so komplimenti iskreni. Neiskrenost se zlahka zazna, zato se izogibajte komplimentom v obliki piškotkov ali hvaljenju nečesa očitno neskladnega, kot je na primer frizura plešaste osebe. Namesto tega se osredotočite na iskrene komplimente o čevljih, telesni zgradbi ali načinu razmišljanja in opazujte, kako pozitivno vplivajo na čustva osebe.

Korak #16: Izberite dodatke

Oblačila, ličila, nakit, ure in čevlji spadajo v kategorijo okraskov in pomembno vplivajo na prvi vtis, ki si ga ljudje ustvarijo. Če želite ustvariti pozitiven prvi vtis, upoštevajte teh šest nasvetov o videzu:

 • Žvečite žvečilni gumi: V nasprotju s splošnim prepričanjem je žvečenje žvečilnega gumija povezano s pozitivnimi lastnostmi. V Beldantovi študiji je 73 odstotkov od 481 udeležencev pozitivno ocenilo žvečilce žvečilnih gumijev in jih povezalo z lastnostmi, kot so povabilo na več družabnih dogodkov, več prijateljev, možnost napredovanja in celo zadovoljivo spolno življenje. Ne pozabite žvečiti žvečilnega gumija med razgovorom.
 • Oblecite se tako, da boste naredili vtis: Hajo Adam in Adam Galinsky sta leta 2012 raziskala koncept “kognicije v oblačilih”. V poskusu so bili udeleženci, oblečeni v zdravniški plašč, pri različnih nalogah uspešnejši od udeležencev v slikarskem plašču.
 • Ličenje je pomembno: Za ženske lahko ličila izboljšajo vašo podobo. V eksperimentu, ki sta ga izvedla Peasova, so bile pomočnice z ličili in očali zaznane kot samozavestne, inteligentne, prefinjene in odprte. Vendar so jih nekateri videli kot konkurenco in ne kot potencialne prijateljice. Pomočnice brez ličil so bile slabše ocenjene.
 • Izberite svojo dišavo: V študiji iz leta 2016, v kateri je sodelovalo 67 opazovalcev, je bilo ugotovljeno, da so bile vonjave s kozmetičnimi dišavami ocenjene kot privlačnejše in prijetnejše. Pri moških se odločite za moško kolonjsko vodo, pri ženskah pa za ženski parfum, saj lahko dišave, ki so skladne s spolom, izboljšajo zaznavanje zaželenih lastnosti, kot je inteligenca.
 • Razmislite o očalih: V študiji dvojčkov, ki jo je izvedla družba Execuspecs, je bilo ugotovljeno, da ima 76 odstotkov gledalcev raje dvojčka z očali (čeprav je šlo za isto osebo). Očala so bila povezana z višjim dohodkom, učinkovitim upravljanjem časa in boljšimi sposobnostmi reševanja problemov.
 • Izogibajte se pirsingom: Študije kažejo, da nakit zmanjšuje verodostojnost moških, obročki v nosu pa lahko ovirajo zaposljivost. V zdravstvu pacienti običajno negativno dojemajo netradicionalne piercinge z vidika zdravnikove usposobljenosti in zaupanja.

Korak #17: Upravljanje razpoloženja za boljše druženje

Druženje je bistvenega pomena, vendar je pomemben čas. Čeprav je želja po druženju po napornem dnevu pogosta, to morda ni najboljša izbira. Izkušnje kažejo, da udeležba na družabnih dogodkih, ko se počutite slabo, pogosto vodi v dodatno negativno razpoloženje.

Kadar ste v stanju depresije ali tesnobe, se lahko vaše razpoloženje kaže v izrazih, komentarjih in govorici telesa. Če se dogodka udeležite v takšnem stanju, se lahko po njem počutite še slabše.

Zato je nasvet preprost: Če imate težak dan, raje ostanite doma.

Poskus ustvariti pozitiven prvi vtis, ko ste slabe volje, je lahko izziv. Če se morate udeležiti dogodka, poskusite spremeniti svoje razpoloženje že prej. Dejavnosti, kot so telovadba, klepet s prijateljem ali gledanje spodbudnih pogovorov, so mnogim ljudem pomagale, da so se pred odhodom v družbo spravili v bolj družabno in pozitivno razpoloženje.

Korak #18: Nepozaben odhod

Kako pogosto se vam je že zgodilo, da ste želeli končati pogovor, vendar ste se s tem spopadali težko? Scenarij se običajno odvije takole:

“Hej, hm… Moram iti, hahaha…”
Nervozno pogledam proti izhodu
Prikimavanje v nerodni tišini

Ta pristop je ne glede na to, kako dobro je potekal pogovor, zanesljiv način, da pusti trapast vtis.

Strategije za premagovanje slabega prvega vtisa

Srečanje s slabim prvim vtisom je splošna izkušnja. Vendar je treba vedeti, da ga je mogoče odpraviti. Tukaj je osebna anekdota, ki ponazarja to točko:

Pred kratkim so srečali nekoga, ki ga niso videli že več let, in takoj sta jih preplavila strah in dvom vase. Razlog? Spomnili so se začetnega srečanja s to osebo, ki se ni dobro izteklo. To je bil eden od tistih dni, ko se je zdelo, da bi bilo veliko bolje ostati doma, si privoščiti sladoled in gledati Netflix. Vendar sta se odločila, da se bosta udeležila dogodka za mreženje, za katerega sta plačala 5 dolarjev.

Priznanje obstoja začetnega neugodnega vtisa je ključni korak. Z odkrito razpravo o njem brez zadržkov sta pokazala ranljivost, presenetljivo pa pogosto postane vir skupnega humorja.

Sprememba okolja se lahko izkaže za transformativno potezo. Če se znajdejo v istem ali podobnem okolju, v katerem je nastal negativni vtis, razmislijo o preselitvi. Sprememba okolja lahko bistveno spremeni dinamiko medsebojnih odnosov.

Iskanje pomoči pri drugih je lahko izjemno učinkovito. “Franklinov učinek”, poimenovan po Benjaminu Franklinu, dokazuje, da se lahko, ko prosijo za pomoč ali nasvet, priljubijo drugim. Poleg pridobivanja dragocenih spoznanj ta pristop spodbuja tudi močnejšo povezanost.

Premagovanje negativnih prvih vtisov

Še ena dragocena taktika je osvoboditev od običajnih družbenih skript. Namesto da se zanašajo na klišejska vprašanja, kot sta “Kaj delaš?” ali “Od kod si?”, ki v pogovoru ne sprožijo nobenega novega sodelovanja, raje začnejo interakcijo z bolj privlačnimi začetki pogovora. V ta namen priporočata aplikacijo ConversationHQ, ki jo je razvila organizacija Science of People in ponuja edinstvene začetnike pogovora za različne situacije.

Izražanje hvaležnosti za nekoga se morda sprva zdi kontraintuitivno, vendar raziskave kažejo, da lahko odkrito izražanje naklonjenosti okrepi odnose. Mnogi posamezniki se obotavljajo pri tem, saj se bojijo, da bi bilo to dojeto negativno, vendar je najpomembnejše biti iskren. Svoje zanimanje lahko sporočijo na subtilen način, na primer tako, da v nadaljnjem pogovoru po prvem srečanju pošljejo sporočilo, kot je “ravno sem razmišljal o tebi”.

Pomembno je, da si zapomnijo, da jih negativen prvi vtis ne opredeljuje. Z odprto miselnostjo, ustvarjalnostjo in pripravljenostjo na povezovanje lahko obrnejo situacijo in zgradijo močnejše odnose.

Vir; Foto: Pexels; Govorica telesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja