7 najpogostejših napak ženske govorice telesa v poslovnem svetu

Naj kar takoj na začetku opozorim, da niso zgolj geste, gibi in položaji telesa tisto, kar ljudem sporoča ravno obratno od tega, kar bi si mi želeli. 

Oblačila, make-up in parfumi

V našem konkretnem primeru prav prekratka krila ali pregloboki dekolteji, pretiran 
make-up in polivanje s parfumi sporočajo, da naj nas ljudje ne jemljejo resno.

Če opazujete uspešno podjetnico ali direktorico podjetja, ki pred kamero razlaga  
svoje skrivnosti uspeha… kaj opazite najprej? 

Seveda, najprej opazite, kako je oblečena. Šele potem slišite njeno sporočilo. 
(Enako velja tudi za moške!)

Delno križanje rok

Zanimivo, da boste takšen položaj pri moških videli zelo redko. 
Pri ženskah pa… zelo pogosto. 

S takšnim položajem izražate pomanjkanje samozavesti, tesnobo, pogosto tudi nekakšno obžalovanje, da ste se znašli v takšni situaciji. 

Gre za delno objemanje samega sebe in nekakšno na pol-prikrito upravljanje s tesnobo v notranjosti opazovane osebe.

Dotikanje vratu, nakita ali igračkanje z lasmi

Gre za gibe, s pomočjo katerih želimo umiriti notranjo napetost in se tako prilagoditi situaciji, v kateri smo se znašli in v kateri se počutimo nelagodno. 

Vendar je žal stvar še resnejša, kot se zdi na prvi pogled. Vse omenjene situacije (dotikanje vratu, nakita, igračkanje z lasmi) namreč pri ženskah zasledimo tudi med spogledovanjem in zapeljevanjem. V poslovnem svetu pa je to zelo nevarno delovanje, saj študije kažejo, da ženske, ki se veliko spogledujejo, manj napredujejo oz. sklepajo slabše dogovore. 
Poenostavljeno bi dejali: Sogovorec vas bo peljal na večerjo, ne bo vas pa posebej spoštoval kot poslovno partnerico. Ja, kruto, vem.

Naklon glave

Naklon glave sam po sebi pomeni poslušanje. V poslovnem svetu ga pogosto razumemo tudi kot znak strinjanja.

A ponovno se pri ženskah stvar nekoliko zaplete prav skozi spogledovanje in zapeljevanje. 
Naklon glave je namreč tudi način, kako ženske izražate naklonjenost in dovoljenje za pristop v intimnejše vode moškemu sogovorcu. Gre namreč za razkritje vratu, enega najobčutljivejših delov človeškega telesa. Popoln znak bi seveda bil, če bi dekle (na sliki) z roko odmaknilo tudi lase z vratu. 

Isto zadevo povejte prijateljici enkrat z zravnano glavo in drugič z naklonom. Naj vam pove, kdaj je vse skupaj delovalo bolj odločno. Stavim, da takrat, ko ste imeli glavo zravnano.

Šibko, podrejeno rokovanje

Pri rokovanju lahko zabeležimo tri osnovna sporočila:
1- obvladujem osebo, s katero se rokujem (dominanten položaj)
2- oseba me želi nadvladati (podrejen položaj) 
3- počutim se udobno, enakovredno 

Kot ženska si želite rokovanja, omenjenega v točki 3, večinoma pa zdrsnete v rokovanje opisano v točki 2, tj. v podrejen položaj pri rokovanju. To pomeni, da je roka mlahava, sogovorca prime zgolj nekako na pol in dlan je obrnjena navzgor. 

Cilj je nevtralni položaj: dlan poravnana, čvrst stisk, roki se srečata na polovici.

Preveč smejanja

Pravijo, da se ne moremo preveč smejati. Mogoče res, vendar pa je v poslovnih pogovorih to lahko zelo zavajajoče. Skozi smejanje namreč ljudi sproščamo, da se ob nas počutijo čim bolj prijetno. Ženske pa to pogosto izvajate preveč “zavzeto”, še posebej takrat, ko gre za kritiko na vaš račun oz. račun vašega projekta, produkta…

Skladnost med govorjeno besedo in govorico telesa (kongruentnost) je ključna za verodostojnost posameznika. 

Neskladje ljudje opazijo. Obstaja pa tudi velika verjetnost, da vam tega seveda ne bodo povedali, temveč vas preprosto ne bodo jemali resno. Lahko bi dejali, da bodo vaše neskladje med izgovorjenim in videnim delom sporočila vzeli tako resno, da vam bo skopnel dobršen del vaše poslovne karizme.

Pomanjšanje svoje vloge

Ženske se zelo rade pomanjšujete v družbi. Tudi fizično.

Na primer med sedenjem roke in noge stisnete k telesu oz. čim tesneje skupaj, se nekoliko skrčite in nato naslonite na naslonjalo. 

Če boste v podjetju fotografirali skupino 20-30 ljudi, se bo vedno najprej našla kakšna ženska, ki bo sama od sebe predlagala, da se ona lahko skrči in skloni v prednji vrsti. 

Moški bodo to naredili veliko redkeje. Če se že bodo predlagali v prvo vrsto, potem se bodo prej na široko raztegnili po tleh, kot pa skrčili.

S tem, ko zavzemate takšen (skrčen in pomanjšan) položaj v družbi, jasno izražate svojo podrejenost tudi vsem ostalim okoli vas.   

Edvard Kadič

Več o tem tudi v knjigi GOVORICA TELESA IN OSEBNA KARIZMA (kliknite)

Foto: Pexels Portal24

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja