Ste se kdaj počutili kot predpražnik? Tukaj je, zakaj in kaj storiti

Vse prepogosto se lahko počutimo, kot da smo žrtve – da nas drugi izkoriščajo. Ko doživimo tovrstno slabo ravnanje, še posebej, če se to dogaja pogosto v daljšem časovnem obdobju, lahko to povzroči občutke tesnobe, depresije, krivde in zmanjšane lastne vrednosti.

Razlogi za občutek izkoriščanosti

Osebnostni dejavniki

  1. Prijaznost: Osebe, ki imajo visoko lastnost prijaznosti, se nagibajo k temu, da se z drugimi strinjajo in se razumejo. Prijazni posamezniki se lahko nagibajo k temu, da ugodijo zahtevam drugih, kar lahko drugi, na primer partnerji v razmerju, izkoristijo.
  2. Nizka samozavest: Nizka samopodoba lahko povzroči občutek, da si nekdo zasluži manj, zato je manj verjetno, da se bo postavil zase.
  3. Nizka samoučinkovitost: Če posameznik ne verjame v svojo sposobnost upravljanja odnosov ali zadovoljevanja lastnih potreb, lahko to vodi v nezmožnost zadovoljevanja svojih potreb, kar ima za posledico nezadovoljstvo, anksioznost in depresijo.

Socialno psihološki dejavniki

  1. Neuravnoteženi odnosi: Odnosi so vse o dajanju in jemanju. Če odnos postane neuravnotežen, ko en partner daje veliko več kot vzame, lahko to povzroči občutke prikrajšanosti in zmanjšanje kakovosti odnosa.
  2. Izogibanje konfliktom: Kronično izogibanje konfliktom nikoli ne pripelje do rešitve in povzroči, da se vsi počutijo neizpolnjene.
  3. Sindrom žrtve: Raziskave o ustrahovanju kažejo, da so nasilneži nagnjeni k viktimizaciji določenih posameznikov. Pogosta tarča ustrahovanja je še en razlog, da se oseba počuti kot predpražnik.

Kaj storiti?

Postavite meje: Pomembno je postaviti meje glede tega, koliko smete popustiti drugim. Ena strategija je “trije udarci in izpadeš”, kar vključuje obrniti drugo lice enkrat ali dvakrat, a tretjič potegniti črto in zavrniti kapitulacijo.

Stopite stran: Če predvidevate, da vas bo drugi izkoristil in vam je tega dovolj, se enostavno rešite situacije – prekinite srečanje ali vložite manj ali prekinite odnos.

Zmanjšajte izogibanje konfliktom: Izogibanje konfliktu je lahko lahka, a neproduktivna strategija. Bodite odločeni, da rešite konflikt, bodisi s sklepanjem kompromisov ali s prizadevanjem za zmagovalni rezultat prek sodelovanja.

Obvladajte krivdo in prenehajte s samoobtoževanjem: Naučiti se soočiti s svojimi reakcijami na nesrečno situacijo, v kateri se nekdo poskuša okoristiti, je dobra strategija. Izogibajte se občutku krivde in samoobtoževanju ter se zavedajte, kdaj vas druga oseba poskuša izkoristiti. Zaobljubite se, da se ne boste več znašli v takem položaju, in ga poskusite pustiti za sabo.

Razumevanje vzrokov za občutek izkoriščanosti je prvi korak k rešitvi. Z ustreznimi ukrepi in strategijami lahko vsak posameznik prevzame nadzor nad svojimi odnosi in prepreči, da bi postal psihološki “predpražnik”.

[Vir: Psychology Today]; Govorica telesa; Foto: Pixabay

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja