Protokolarni foto termin v Parizu in njegovo sporočilo

Pa prah, ki se je dvignil okoli fotografij njegovih otrok v Bruslju, ki so nekoč potovali z njim. Da zato potrebuje posebno zasebno varovanje, je dejal, ker družina je pa nad vsem. Nato pa smo doživeli še posebno razsvetljenje. Brez dodatnega najema letal predsednik vlade skoraj nikamor več ne more. Da je vladni Falcon ali na servisu ali pa drugi letajo naokoli z njim.

Iz Bruslja v Zagreb

Humanitarna konferenca v Parizu

Protokolarni obiski so ključni za krepitev mednarodnih odnosov, utrjevanje dejavnosti in naporov diplomacije ter samo promocijo države na mednarodnem prizorišču. Med zadnjim obiskom premierja Roberta Goloba v Franciji je tako še enkrat več prišlo do zanimive in predvsem odmevne situacije. Premier Golob je bil namreč povabljen na mednarodno humanitarno konferenco za pomoč civilnemu prebivalstvu v Gazi, ki jo je v Parizu gostil francoski predsednik Emmanuel Macron.

Vendar pa je bil namen obiska, predvsem v slovenski javnosti, v dobršni meri zasenčen zaradi Tine Gaber. Med obiskom je namreč prišlo do fotografiranja, ki je bilo predvideno za dokumentiranje uradnega srečanja premierja Goloba in predsednika Macrona. Tako je nastala tudi ta fotografija, ki je dvignila toliko prahu:

Na fotografiji z leve: Emmanuel Macron, Tina Gaber, Robert Golob, Brigitte Macron [Foto: Vlada RS]

Insta foto

Protokolarno fotografiranje na najvišjem državniškem nivoju praviloma ni namenjeno instagram vplivnicam za njihove potrebe. Če dobro pogledate fotografijo, težko ne opazite drže Tine Gaber, ki je značilna za ti. “insta-fotografiranje”. Medtem, ko ostali trije več ali manj pozirajo formalno, vidimo Tino Gaber v nekoliko drugačni pozi. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Zadnji v mestu ali zadnji tudi na vasi?

Če pustimo ob strani podrobnosti fotografije, je zelo pomembno razumeti, kaj takšno obnašanje sporoča širše. O tem, kam Slovenija z Robertom Golobom sodi na evropskem političnem parketu. Da sodi pravzaprav v provinco. Tam, kjer domuje miselnost, da je potrebno izkoristiti trenutek z Macronom za “ful fešn sexy foto šuting”, saj itak takšne priložnosti ne bo več nikoli. Če bi bil ob tem še malo zloben, bi se ob tem vprašal, le kako je bilo videti potem šele napad na pladnje s hrano in pijačo, flirtanje naokoli na sprejemu in odhod nazaj v hotel naslednje jutro? Saj itak ne bo več takšne priložnosti, kajne? Pa recimo, da samo malo pretiravam in dramatiziram.

Miselnost, da ne sodimo v ospredje evropske politične scene, je najlepše demantiral Golobov predhodnik Janša. V svojem mandatu je Slovenijo, še posebej po znamenitem obisku treh predsednikov v Kijevu, postavil na čelo evropske politike. Postali smo pomembni, svet nam je prisluhnil. Pokazal je, da je za prostor na evropskem političnem parketu potrebno imeti vizijo in ustrezno moralno in mentalno držo. Pokazal je, da ti formalni položaj zgolj omogoči prostor v družbi, kako močno in vidno ga zasedeš ter mu daš zgodovinski pomen, pa je pa odvisno od tebe, od tvoje vizije in poguma.

Miselnost, da ne sodimo v ospredje evropske politične scene, je najlepše demantiral Golobov predhodnik Janša. V svojem mandatu je Slovenijo, še posebej po znamenitem obisku treh predsednikov v Kijevu, postavil na čelo evropske politike.

Jara gospoda v DZ in “hohštapleraj” na dvoru

Ob spremljanju političnega zatona Roberta Goloba in njegovih političnih sopotnikov, upam, da se bo Slovenija iz tega kaj naučila. “Hohštaplerstvo” Roberta Goloba, Tine Gaber, Urške Klakočar Zupančič itd., govori zelo glasno, da tako ne gre. “Jara gospoda” poslanske skupine Gibanje Svoboda nam ob tem omogoča spremljanje kolapsa najvišjih političnih funkcij v državi kar iz prve vrste. Z vseh vetrov in zgolj “za cifro” zbrani ljudje, ne sodijo v parlament. Položaji, ki so jih s sedeži v klopeh Državnega zbora zasedli, očitno za vsaj dva razreda presegajo njihov domet. Zato se jih bodo držali in podpirali Goloba, ne glede na vse.

Protokol in protokolarni obiski so dejavnost, ki ima svoj namen. Namen, ki se ga lahko doseže seveda s strokovnim kadrom v ozadju, predvsem pa s pravim vladarjem. Takšnim, ki naj bi ustrezno zastopal barve svoje države, tako vsebinsko kot tudi navzven. Žal pri Golobu vsega tega ni opaziti. Na moje zadovoljstvo nisem več tako osamljen pri opažanjih, o katerih govorim zdaj že praktično cel ta mandat. Vedno več ljudi končno spoznava, da je ta naš vladar oblečen v prav posebna, popolnoma prozorna oblačila. Z drugimi besedami, da je ta naš cesar preprosto gol.

Edvard Kadič

By Admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja