Zakaj imajo ljudje s srečnim zakonom afere?

Prešuštvo je koncept, ki obstaja že od samega začetka institucije zakonske zveze. Kljub temu, da je to dejanje izjemno pogosto, ostaja slabo razumljeno in obdano s številnimi predsodki. Splošno prepričanje je, da afere nastajajo izključno v problematičnih razmerjih, vendar realnost pogosto ni tako črno-bela. Tudi posamezniki v srečnih zvezah so lahko nezvesti, kar pripelje do vprašanja: kaj pravzaprav poganja nezvestobo v srečnih zvezah?

Razumevanje nezvestobe v srečnih zvezah

Neobvladljive skušnjave

V sodobnem svetu, kjer so službe, potovanja in družabne situacije pogosti, se pojavljajo številne priložnosti za srečanje potencialnih partnerjev za afero. Tehnološki napredek je dodatno olajšal dostopnost in diskretnost zunajzakonskih srečanj. Zaradi lažjega dostopa in anonimnosti, ki jo omogočajo digitalna sredstva, skušnjave naraščajo, prav tako pa tudi želja po takojšnji zadovoljitvi.

Pomanjkanje samospoštovanja

Pogosto je afera v zdravih odnosih povezana z nizko samopodobo posameznika. Ne glede na to, koliko ljubezni in občudovanja prejmejo od svojega partnerja, nekateri ljudje se počutijo nezadovoljni in nepopolni. Afera jim lahko začasno nudi občutek zaželenosti in pomembnosti, kar pa je običajno kratkotrajno in vodi do še globlje praznine.

Izraz izgube ali hrepenenja

V nekaterih primerih afera ne služi kot beg od partnerja, temveč kot izraz neizpolnjenih želja ali izgubljenih delov sebe. Ljudje, ki iščejo afere, lahko hrepenijo po vznemirjenju, strasti ali svobodi – elementih, ki jih njihove srečne zveze ne morejo vedno zagotoviti.

Pomanjkanje intimnosti ali čustvene povezanosti

Tudi v srečnih zvezah lahko pride do obdobij, ko partnerji čustveno zamrznejo ali primanjkuje intimnosti. To lahko posameznike spodbudi, da iščejo čustveno ali fizično zadovoljstvo zunaj obstoječega razmerja.

Dolgčas ali iskanje svežine

Dolgčas in rutina sta pogosta vzroka za iskanje svežine zunaj zakonske zveze. Čustvena ali spolna monotonija lahko posameznike spodbudi, da iščejo nove, vznemirljive izkušnje, ki prebudijo pozabljene občutke začetnih faz odnosa.

Zasvojenost in PTSD

Zloraba substanc ali prisotnost posttravmatskega stresnega sindroma (PTSD) lahko oslabita presojo in spodbujata nezvestobo. Odvisnost od alkohola ali drog lahko vodi do neprimernih odločitev, PTSD pa lahko povzroči iracionalno razmišljanje in samosabotažo.

Protislovne želje

Človeški um je kompleksen in pogosto nas vlečejo nasprotujoče si želje. Konflikt med našimi vrednotami, željami in dolgoročnimi cilji je pogost, kar lahko privede do afer, čeprav so na površju razmerja videti stabilna in srečna.

Pomembnost samospoznanja in preventivnih ukrepov

Razumevanje lastnih čustev, misli in želja je ključnega pomena za preprečevanje nezvestobe. Vprašanja, kot so “Ali mi intimnost predstavlja izziv?”, “Ali sem zadovoljen v svojem razmerju?” in “Kakšne so moje resnične potrebe?”, so pomembna za samorefleksijo. Vodenje dnevnika ali obisk terapevta lahko prav tako pomagata pri razumevanju in reševanju globlje ležečih težav.

Nezvestoba v srečnih zvezah razkriva kompleksnost človeških odnosov in osebne identitete. Vsaka afera prinaša globlje razumevanje osebnih in družbenih pričakovanj glede ljubezni, želje, spolnosti in zavezanosti. Premislek o teh temah lahko pomaga pri razumevanju lastnih potreb in želja ter vodi do bolj iskrenih in izpolnjujočih odnosov.

[Vir: Psychology today]; Govorica telesa; Foto: Freepik

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja