Na zeleni strani Alp: jadrnico v vsak slovenski dom

Na lep sončen dan se je v majhni, a ponosni deželici Slovenski, začela pisati nova zelena zgodba. Na vrhuncu vladnega navdušenja nad zeleno energijo je vlada sprejela novo uredbo, ki je marsikomu vzela sapo. Ponovno, saj ta vlada pri jemanju sape z uredbami res ne skopari. Minister za naravne vire in prostor, Jože Novak, se je na tiskovni konferenci med vrsticami pohvalil: “Z novo uredbo zagotavljamo, da bo vsak kvadratni meter večje strehe obogaten z elegantnim slojem sončnih celic. Izjema? Vaša stanovanjska hiša, vsaj do nadaljnega.”

V skladu z novo uredbo mora namreč vsak nov gospodarski objekt ali javna infrastruktura, ki meri več kot 1000 kvadratnih metrov, nositi bleščeče solarne panele. Kazni za neupoštevanje sicer res ni. Vendar pa, brez ustrezno nameščenih sončnih elektrarn, tudi gradbenega dovoljenja ne bo mogoče pridobiti. “Pravzaprav,” bi lahko dodal minister, “je to kot priti na izpit brez svinčnika. Lahko sicer prideš, a daleč boš težko prišel.”

Vlada spodbuja tudi kreativno podjetništvo

Medtem, ko je bila uredba še sveža in so se na Državni zbor še vedno valile pohvale in tudi zgražanje, je lokalni podjetnik Franc Privatnik že spremenil načrte za svoj najnovejši veleprojekt. Parkirišče za masovno subvencionirana električna kolesa je nekoliko zmanjšal. Po novem meri natanko 999 kvadratnih metrov. “Zakaj?” se smeji Franc. “Ker je manj včasih več. Predvsem je manj birokracije!”

Na drugem koncu mesta pa se arhitekti ob istem izzivu praskajo po glavi, kako najbolje izkoristiti prostor na novem vladnem poslopju, kjer je namestitev solarnih panelov res velik arhitekturni izziv. “Kaj pa če bi preprosto postavili več manjših stavb? Vsaka z 999 kvadratnimi metri strehe, seveda,” predlaga eden izmed njih. “Tehnično gledano, ne kršimo pravil, kajne?”

Čas za nove uredbe

Kljub vsem šalam in domislicam, uredba nedvomno prinaša svež veter v jadra obnovljive energije. Sončne elektrarne bodo kmalu krasile strehe po vsej deželi. Nekateri se že sprašujejo, ali bodo sončni paneli na koncu pokrivali več površine kot jih vladni predpisi. Slovenija, dežela solarnih panelov in meka za trgovce z njimi. Z lahkoto si ob tem predstavljam ministra Novaka, kako ponosno opazuje sončni zahod nad slovensko krajino, prekrito s sijočimi paneli. Ob tem si verjetno ne more kaj, da se ne bi zamislil. “Morda bomo kmalu morali sprejeti še uredbo o sončnih očalih. Ob toliko odsevnih površinah bo gotovo marsikoga zaslepilo. Ah, ta čudoviti napredek! Kot je na pikniku dejal Golob, res delamo izključno v dobro državljanov!”

Kaj če bo naslednji premier kapitan ladje?

Se pa človek ob vseh teh zeleno prehodnih odločitvah vlade resno zamisli. Kaj če bo naslednji mandatar kapitan ladje? Mogoče celo lastnik čolnarne? Tako kot je Golob ex direktor energetskega podjetja in tudi lastnik podjetja za proizvodnjo električne energije. Potem bomo Slovenijo verjetno dodobra razkopali in pripeljali rečne tokove, ustja in rokave tudi do najvišje ležečih slovenskih vasi. Novi slogan zelenega prehoda bo tako lahko postal: “Na zeleni strani Alp! Jadrnico v vsak slovenski dom!” Juhej!

Edvard Kadič

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja