Kako še lepše hoditi v visokih petkah

Pogledati žensko v visokih petkah, je večini moških prijetno opravilo. Mnogim med nami tudi takšen pogled nekoliko razburka domišljijo. To je na trenutke še posebej zaželeno, saj je napetost delovnega vsakdana pogosto tako visoka, da nekaj sprostitve v možganih še kako pride prav.

Res pa je, da pogled na dekleta v petkah ni vedno tako prijeten. Včasih je ravno obratno. Kot moškega me včasih prav boli, ko opazujem sicer urejeno in tudi prijetno dekle na pogled, kako štorklja in se dobesedno “ubija” v petkah. Povedano drugače, ne zna hoditi v njih tako, kot je treba.

Moški to težje razumemo. Večinoma nimamo opraviti z posebej neudobnimi čevlji, ki nas še dvignejo deset centimetrov nad tla, nas silijo v lovljenje ravnotežja ter slalom med luknjami raznih kanalov in robovi granitnih kock. Če ste moški, ste se verjetno v tem trenutku malo namuznili v smislu, hvala Bogu, da nimam s tem opravka. Če ste pa ženska … no ja, potem so vam te stvari še kako dobro znane.


Ne hodi kot čaplja

Vseeno pa je dejstvo, da je pogled na dekle, ki se v petkah komaj drži na nogah ali hodi kot kakšna čaplja po visoki vodi, vse prej kot prijeten. V nadaljevanju bom zato opozoril na nekatere vidike, ki jih kot dekle lahko upoštevate z namenom, da vam bo hoja v petkah lažja in da boste bolje tudi delovali. (Kot moški pa se na tej točki še enkrat zahvalite modnim gurujem, da vam ni potrebno lesti v takšne čevlje.)

Najprej nekaj biologije. Za slabo držo noge pri mlajših dekletih, ki so šele na začetku svoje kariere visokih petk, je “zadolženo” posebno vezno tkivo, ki ga imenujemo fascia. To je vezno tkivo, ki povezuje mišično tkivo in na nek način določa raztegljivost celotnega sistema, v našem primeru torej noge. V domači kuhinji lahko fascio lepo vidimo pri zrezkih. To je tisto belo togo vmesno tkivo med posameznimi rdečimi deli mesa. Slabše raztegljivo fascio pri nogah opazimo kot malo pokrčeno nogo, ki deluje zategnjeno, včasih pa tudi ostalo telo sili v nekakšno zvijanje. Fascio lahko relativno hitro raztegnemo z vajami za gibljivost gležnjev, kjer je stopalo pod kotom vsaj 45 stopinj navzgor ali navzdol.


Naslednji pomemben vidik lepe hoje v petkah je ravnotežje

Razumeti je potrebno, da v trenutku, ko svoje pete podložimo z desetimi centimetri, spremenimo tudi samo mehaniko telesa in naše možganske povezave za vzdrževanje ravnotežja.

Osnovni napotek je seveda vaja in še enkrat vaja. Ob tem pa posebej vadite tudi držo zgornjega telesa nekoliko zamaknjeno nazaj. To je pomembno, ker boste v trenutku, ko boste v petkah želele hoditi nekoliko hitreje, začele zgornji del telesa nagibati naprej. Koraki v petkah so namreč nekoliko krajši, kot pa so koraki z ravnimi podplati npr. v balerinkah. Tisti trenutek, ko boste začele loviti ravnotežje pri hitrejših korakih, se bo telo naravno nagnilo nekoliko naprej. Če ne boste že vnaprej tega uravnali z držo telesa nazaj, boste izgledale zelo nesamozavestno. Že od daleč se bo videlo, da pač lovite predvsem ravnotežje.

Kot sem omenil, je ena od posebnosti visokih petk nekoliko krajši korak

To lahko zelo dobro izkoristite v svojo korist, saj zaradi krajših korakov nujno nekoliko tudi upočasnite svojo hojo. Če to povežete z omenjenim nagibanjem zgornjega telesa nekoliko nazaj, boste hitro delovale zelo samozavestno. Nekoliko počasnejša hoja namreč uspešno dopolnjuje izgled samozavstne osebe. Seveda pa ob tem ne glejte v tla pred prste svojih čevljev. Samozavestna oseba vedno gleda naravnost v svoj cilj in se ne ukvarja s “podrobnostmi” kot so npr. granitne kocke in druge neprijetnosti po tleh. Tla preglejte pravočasno in dovolj vnaprej.

Pri korakanju pazite, da boste stopile najprej na peto in nato na prste

Vem, da je to včasih mentalno zelo zahtevno dejanje. Petke so lahko zelo ozke in visoke, strah pred izgubo ravnotežja pa nas lahko v celoti popolnoma ohromi. A vseeno, samozavesten korak je korak peta-prsti in ne sočasen plosk korak s celim stopalom na tla. Če želite tako plosko stopiti skupaj s peto in prsti naenkrat, se boste nujno začeli gibati kot kakšen vojak na maršu, ki korak podaljšuje. To je seveda vse prej kot elegantno. Temu se lahko najlažje izognete z vajo doma. Če vam vaja doma ne gre najbolje ali pa imate občutljiv parket, lahko izkoristite tudi najbližji hipermarket. Vozički v hipermarketu so odlične hojice za vajo. Preprosto se oprimete vozičke kot vsaka druga nakupovalka, del teže prenesete na voziček in vadite perfekten korak v vaših petkah.

Za konec pa velja še lepotni napotek. Moški na dekletih radi opazujemo krivine. 

Ko hodite, se navadite nekoliko zibati.
 

​Popularno takšnemu gibanju nog s tujko rečemo kar “viglanje” (anlg. Wiggle, poimenovano po plesu). Noga se ves čas malenkost zvija, kot bi plesali med hojo.

Če še vedno ne veste o čem govorim, vtipkajte omenjeno tujko v Google ter si poglejte tudi druge posnetke na internetu. Ali pa preprosto poglejte okoli po cesti kakšno samozavestno hojo dekleta v res visokih petkah. Opazili boste, da hodi tako lepo, kot bi plesala.

Srečno!

Edvard Kadič

PS: Članek je bil najprej napisan za dnevnik Svet24, objavljeno 1.9.2016

vir

vir Foto: Pexels

By A.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja