photography of woman lying on concrete pavement

Kako pravilno brati telo? Bodite pozorni na noge!

Na delavnicah in predavanjih me ljudje pogosto sprašujejo, kako naj pravilno berejo telo. Na kaj naj se posebej osredotočijo? Kaj je tisto, kar najhitreje največ pove?

Obraz je sicer res daleč najbolj izrazni del telesa in, tehnično gledano tudi največ pove. Zagotovo pa je ves čas potrebno imeti pod “nadzorom” tudi noge.

Zakaj noge?

Naše noge pogosto bolj natančno odražajo čustva kot obraz. Ko se nam npr. nekdo nasmehne, se tudi mi nasmehnemo nazaj. Kljub temu, da te osebe morda niti ne poznamo. Nasmeh lahko ponaredimo in nekateri ljudje so v tem res dobri. Ne morejo pa skriti nog in odzivov, ki se v njih zrcalijo.

Na zabavi

Pridete npr. na zabavo. Nekdo, ki ga poznate, se vam nasmehne, morda vas celo spremlja s pogledom, ko se premikate po prostoru. Vendar pa se njegove noge ne premikajo. Ali pa opazite, medtem ko se približujete, da se njegove noge začnejo premikati, tako da sicer še vedno gledajo proti vam, vendar se vrhovi stopal (prsti) obrnejo stran. Ne za 45 stopinj. To je namreč znak, da si oseba želi vaše družbe. Ena noga se obrne npr. za 90 stopinj stran od vas, običajno proti izhodu, druga pa kmalu sledi, medtem ko vas še vedno gleda in spremlja. To je vedenje, ki ga ne smemo spregledati! Pogosto razkriva težave, ki obstajajo med vama. Možgani nogam sporočajo, naj se pripravijo na beg, da si ne želijo gledati ali celo preživljati časa z osebo (vami), ki se jim bliža. To je podzavestno vedenje, ki se izkazuje za zelo zanesljiv signal.

Limbični sistem

Naš limbični sistem, ti. “primitivni” del možganov, ki nam ne dovoli skoka z roba pečine ali pa nas prisili k oklevanju, preden vstopimo v temno, neznano sobo, v bistvu skrbi za našo varnost. Ta isti sistem, na podlagi okolja in čustev, upravlja z našimi nogami. Vključno s tem, kako se počutimo do drugih. Še nikoli niste videli, kako ljudje plešejo, ko so srečni? Ali pa cepetajo od jeze? To je del našega preživetvenega sistema.

Tresenje gležnja

Joe Navarro, bivši agent FBI in strokovnjak za govorico telesa, v svoji knjigi The Dictionary of Body Language [HarperCollins], posebej opozarja na tresenje gležnja. Stopalo, ki je običajno ravno na tleh, se nenadoma začne nenavadno zvijati tako, da zunanji rob stopala ali čevlja ostane na tleh, notranji pa se dvigne navzgor, izpostavljajoč dno stopala ali čevlja, ki se premika naprej in nazaj od ravne (normalne) lege, pa vse do skrajne supinacije (zvitja na zunanji rob).

Večina ljudi to spregleda. Kljub temu, da ponavljajoče se zvijanje stopala povzroča tresenje telesa, kar najlažje zaznamo skozi tresenje oblačil. To vedenje je nazorno sporočilo, da nekaj ni v redu oz. da obstaja težava. Vznemirjenost nog govori pove res veliko, saj je takšno ponavljajoče se gibanje stopala izredno težko ponavljati, če nismo vznemirjeni. Potrebno je res veliko tesnobe, nemira ali vznemirjenosti, da se to vedenje začne. Ob tem, da seveda obstaja zelo določen razlog za takšno gibanje.

Če želite razvijati svojo sposobnost opazovanja, bodite pozorni na noge. Pogosto so bolj iskrene kot obraz.

Edvard Kadič

By Admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja