Imajo pravi moški res radi močne ženske?

Smo leta 2017 in živimo v času enakosti spolov. Ženske dokazujete, da ste enako sposobne za vloge, ki so, še par desetletij nazaj, tradicionalno pripadale moškim. Prevzemate vodenje podjetij, vodilne vloge v politiki, prevladujete na glasbenih lestvicah, ste enako in vedno pogosteje tudi že bolje plačane v filmski industriji, prav tako tudi dosegate in presegate izjemne športne rezultate svojih moških vrstnikov. Prav tako pa prevzemate vodenje tudi v odnosih med moškim in žensko tj. v partnerskih zvezah.

Nekateri moški vas zato vidijo kot »možače«, kot agresivne in prav nič ženstvene. Menijo celo, da tako prevzemate vlogo, ki glede na biološke danosti (npr. fizična moč moškega), pripada moškemu. Hitro se namreč počutijo podrejeno, ogroženo, celo oropani moškosti.

Drugim moškim pa se ženska iniciativa zdi očarljiva, zapeljiva, pogosto tudi seksi. Všeč jim je, saj se tako razbremenijo. Ni jim več potrebno razmišljati, kaj naj storijo, da vam bo prav, kam naj vas peljejo, kako naj vas poljubijo, katere položaje naj zavzamejo v postelji in podobno. Preprosto jim poveste kaj hočete, kam želite iti in kako naj se ravna z vami tudi v intimnih trenutkih.

Pri razmisleku o prednostih in slabostih “močne” ženske se bom zaradi širine te tematike v nadaljevanju tega teksta usmeril predvsem v pojem prevzemanja iniciative z ženske strani.

Resnici na ljubo je odnos do tega pojma v veliki meri odvisen od vaših pogledov na vlogo spola v zvezi. Vseeno pa boste, kot sem omenil že zgoraj, pri zmenkarijah danes priča veliko večji količini iniciative z ženske strani, kot pa je to bilo v še ne tako daljni preteklosti.

Kot bom pokazal v nadaljevanju na konkretnih primerih, zagovarjam nekoliko več moške iniciative, v splošnem pa nimam nič proti občasni ženski iniciativi. 

Kje je potem ta “meja”, tista prava mera ženske iniciative?

​Primer: ženska jasno pove, česa si želi


Seveda danes ženskam ni več treba sprejemati dejanj ali slediti moškim, če gre za neumnosti. Prav je, da ženske poveste svoje mnenje in da poveste, kaj si želite. A dejstvo je, da nekateri moški to cenijo, drugi pa ne prav preveč. Toliko, kot po eni strani takšni komentarji razbremenijo moškega pri notranjem spraševanju o tem, kaj si partnerka želi, po drugi strani lahko te isti komentarji odpihnejo tisto prefinjeno tančico skrivnostnosti, ki je tako zelo dobrodošla v zvezi. Večina si preprosto želi presenetiti svoje dekle, jo razvajati na svoj način, si želi biti spontan in tudi na takšen način drugačen od potencialnih tekmecev.
Prava mera se v tem primeru skriva v spoznanju, da če kar naenkrat vse postane poznano in predvidljivo, tudi spolna napetost oz. kemija počasi, a zagotovo mine.

Primer: ženska narekuje tempo (vabi ven, izbira lokal ipd.)


Moški še kako dobro poznajo ti. »prvo minuto« tj. trenutek, ko se pristopi k dekletu. Smiselno enako velja potem tudi v nadaljevanju, kjer se od njih pričakuje, da bodo opravili večino govorjenja v procesu spoznavanja, da bodo oni povabili na prvi zmenek, da bodo oni izbrali restavracijo in, ne nazadnje, da bodo oni prvi poljubili in ne čakali, da bo ona poljubila njih.

Nekateri moški imajo prav zato radi, da ženska prevzema iniciativo, saj se tako počutijo deloma razbremenjeni. Pa še »močna« ženska je izbrala ravno njih. Kljub temu pa je potrebno upoštevati, da je na nek način pritrdilni odgovor na vabilo na zmenek ali poljub, za moške tudi nekakšna »zmaga«. Daje jim občutek, da so nekaj dosegli, da jim je uspelo oz. da so dekletu všeč, če sprejema njihovo vodenje.
Prava mera je torej nekakšen seštevek malih »zmag«, ki jih moški (nujno!) potrebuje za svoj notranji občutek vrednosti. Da je v očeh svoje izbranke videti zmagovalec oz. alfa moški.

Primer: ženska ves čas jasno izraža svoje mnenje


Podrejene ženske so počasi, a zagotovo stvar preteklosti. Ženska današnjega časa je močna, artikulirana, izobražena in neodvisna. Pri tem je zanimivo, da tudi v splošnem ljudje bolj cenimo tiste ljudi (moške in ženske), ki imajo močna prepričanja in ki jasno izražajo svoje ideje. Tudi zato nekateri moški ne marajo preveč podrejenih žensk. Vidijo jih kot dolgočasne, pasivne in na nek način težavne, saj ves čas terjajo nekakšna »navodila« in sprejemanje odločitev namesto njih.

Vseeno pa je potrebno paziti, da jasno izraženo mnenje ne povzroča stalnega pregovarjanja in skoraj volitve za prav vsako malenkost. Moški se namreč pri jasno izraženih ženskih stališčih kaj hitro počutijo tudi napadeni. V ozadju je moško razumevanje sveta, ki je precej bolj hierarhično strukturirano, kot pa je ženski pogled na svet. Takšno jasno izražanje mnenja o prav vsaki stvari jih preprosto odbija. Tudi zato takšnim moškim »podrejene« ženske delujejo bolj sprejemljive, privlačne in seksi.


Prava mera se v tem primeru skriva v jasno izraženem mnenju skozi vrednote in ne »dlakocepljenje« okoli vsake malenkosti. Povedano drugače, naj se on »po moško« zaletava s svojimi odločitvami, ona pa naj ob tem čvrsto drži svojo linijo odločitev, ki temeljijo na vrednotah, ki jih sama zagovarja.

Primer: ženska ves čas zasipa z majhnimi pozornostmi


Ko se dotaknemo vprašanja majhnih pozornostih do moškega, ne moremo kar tako mimo prispodobe, da so fantje potomci lovcev, dekleta pa potomke nabiralk. Temeljna razlika v moški in ženski energiji namreč je, da gre pri moškem za aktivni, usmerjen princip delovanja, pri ženski pa za pasivni, povezovalni princip.

Pri drobnih pozornostih zato velja namig, da kljub enakosti spolov dopuščajte več moške svojeglavosti, kot pa da jih »obremenjujete« s konkretnimi majhnimi pozornostmi v smislu crkljanja z npr. čokoladicami. Ko si on želi iti s prijatelji na pivo (iti v lov), naj gre na pivo. Ko si želi iti na nogometno tekmo, naj gre. Če pravi, da se ne želi družiti s sosedom, ga ne pregovarjajte in mu ne vsiljujte »širšega zornega kota« ter pomanjkanje »socialnih veščin«.


Pri moških praviloma vedno delujejo majhne pozornosti, ki so povezane s seksom, športom ali tehniko. Ko bosta v tehnični trgovini in veste, da si želi nove klešče (že petnajste!), mu jih za spremembo enkrat kupite in ga ne prepričujte, da jih ne potrebuje. Kupite mu že tisti navijaški šal in naj vsaj doma pred televizorjem skače v polni bojni opremi, če ga že na tekmo ne pustite.

Pošljite mu sms s sporočilom, kakšen seks si želite danes, ne pošiljajte pa mu celih referatov o tem, kaj vse potem pričakujete od njega. Le pretiravajte ne z majhnimi pozornostmi. Z razlogom se imenujejo »majhne«. Če jih bo preveč, se bo počutil napadenega ali bo celo dobil občutek, da ste vedno in povsod okoli njega. V tem primeru upoštevajte izrek, da “manj je več”.

Pri ženski iniciativi gre torej iskati “pravo mero” v njeni dobrodošlosti, ne pa pretiranosti.Tako, kot je zmerna uporaba »stare dunajske šole« kot je npr. pomoč pri oblačenju plašča ali odmik stola pri mizi v lokalu dobrodošla in privlačna v vaših očeh na eni strani, pa po drugi strani zmerna ženska iniciativa prav tako nosi s seboj svoj čar.

Gre na nek način za izražanje drznosti, za načrtno usmerjanje moškega pogleda na vas. Odgovor na naslovno vprašanje je DA, podrobnosti pa se skrivajo v razmerju 2/3 v dobro iniciative.

Povedano z besedo, iniciativa da, vendar ne preveč. Moški potrebuje občutek da je “alfa” v očeh svojega dekleta. To, da ste ga izbrale, ni dovolj. Ves čas potrebuje nekaj potrditve in prav občasno prepuščanje iniciative je sestavni del tega potrjevanja.

Zanimivo, da ob vsem tem, močno žensko prav to prepuščanje iniciative v moških očeh naredi še močnejšo. 

Srečno!

Edvard Kadič

vir Foto: Pixbay

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja