7 znakov, da vaš partner še ni prebolel bivšega

V svetu zmenkov se pogosto soočamo z vprašanjem, ali je oseba, s katero začenjamo novo razmerje, resnično pripravljena zapustiti preteklost za sabo. Mnogokrat se znajdemo v položaju, ko se moramo odločiti, ali lahko sprejmemo čustveno nedostopnost novega partnerja, ki morda še vedno ni povsem prebolel svojega bivšega. Razumevanje teh dinamik je ključno, da se izognemo nepotrebnemu srcu bolečinam.

Ko začnemo hoditi z novo osebo, je pomembno, da si vzamemo čas in jo dobro spoznamo. Idealno bi bilo, da bi razumeli njihove interese, osebnostne lastnosti in vrednote. Pomembno je tudi, da se prepričamo o njihovi privlačnosti in kako se vključujejo v naše družinsko in prijateljsko okolje. Eden ključnih premislekov, ki se jim ne moremo izogniti, ugotavljanje, ali je oseba čustveno na voljo in pripravljena na novo razmerje.

Znaki čustvene nedostopnosti

 • Pogosto in negativno govorjenje o bivšem
  Če vaš novi partner nenehno govori negativno o svojem bivšem, je to lahko znak, da čustveno še ni nadaljeval s svojim življenjem. Iskren razmislek o preteklih odnosih je zdrav, a obsedenost z napakami bivšega kaže na nezmožnost premika naprej.
 • Čustveni izbruhi ob omembi bivšega
  Če je oseba občutno razburjena ali čustvena, ko se pojavi tema njihovega bivšega, to lahko kaže na to, da še vedno čutijo močno povezanost ali pa celo bolečino povezano s preteklim razmerjem.
 • Kamniti zidovi
  Če se vaš zmenek popolnoma zapre ob vprašanjih o njihovem bivšem, je to lahko znak, da so še vedno preveč čustveno vpleteni.
 • Hrepenenje po predmetih, povezanih z bivšim
  Če vaš partner vztraja pri ohranjanju predmetov, ki jih povezujejo z bivšim, je to lahko znak, da še niso pripravljeni opustiti preteklosti.
 • Ambivalenca do predanosti
  Če novi zmenek izraža oklevanje glede novega razmerja, še posebej ob omenjenih čustvenih znakih, verjetno še niso pripravljeni za nov začetek.
 • Redni stiki z bivšim
  Pogosti stiki z bivšim, bodisi preko sporočil ali osebnih srečanj, so jasen znak, da pretekli odnos še ni zaključen.
 • Digitalno zalezovanje bivšega
  Če vaš zmenek redno pregleduje in interagira z družbenimi omrežji bivšega partnerja, je to jasen znak čustvene navezanosti.

Kako ravnati, če je novi partner čustveno nedostopen

Če ugotovite, da vaš novi zmenek kaže katerega od zgoraj naštetih znakov, je pomembno, da prilagodite svoja pričakovanja. Razmerje z nekom, ki še ni prebolel prejšnjega partnerja, lahko vodi v razočaranje. Vendar pa je iskren pogovor o tem, kaj vsak išče v razmerju, ključnega pomena.

Nasveti za spopadanje z nedostopnostjo:

 • Postavitev meja: Jasno določite, kaj ste pripravljeni sprejeti v razmerju in kaj ne.
 • Iskrenost: Odkrito se pogovorite o vaših čustvih in pričakovanjih.
 • Potrpežljivost: Razumevanje, da nekateri ljudje potrebujejo več časa za celjenje, je pomembno, vendar tudi sami sebi morate dati čas in prostor, ki ga potrebujete.

Profesionalna pomoč: Včasih je za reševanje čustvenih težav potrebna pomoč strokovnjakov, kot so terapevti ali svetovalci.

Hoditi z nekom, ki ni čustveno na voljo, je lahko zahtevno. Pomembno je, da prepoznamo znake in se odločimo, kako naprej, ob upoštevanju lastnih čustvenih potreb in pričakovanj. Razumevanje in komunikacija sta ključna za vzpostavitev zdravih in srečnih razmerij.

[Vir: Psychology today]; Govorica telesa; Foto: Freepik

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja