Žiga Turk: Velika noč in demokracija

Američani imajo na volitvah dve slabi izbiri. V Evropi tudi kandidira in je izvoljenih vedno več čudakov in nesposobnežev. Demokracija je v krizi. Je to logična posledica krščanstva?

Če bi imela demokracijo, bi Adam in Eva glasovala, da se lahko vrneta v raj. Da je izgon nedemokratičen, v opreki s človekovimi pravicami in da si bosta že sama izbrala, od katerega drevesa bosta jedla in od katerega ne.

Njuni potomci so potem toliko sitnarili, morda so bili tudi v taki depri in malodušju in so se Bogu zasmilili, da je Kristus prišel uredit, da bodo lahko šli nazaj v nekakšen raj, ampak šele po smrti. Če bodo pridni. Tudi če bodo naredili kakšno napako, če se bodo le zanjo pokesali.

Pridnost se je po tem povečala, razširila na vse narode Rimskega imperija in širše; pokazalo se je, da Bog Nove zaveze več doseže zlepa, z ljubeznijo, kot Bog Stare zaveze s strahom in prisilo. Pokazalo se je tudi, da se obnese, če je dovoljeno tupatam narediti tudi kakšno napako, spremembo, inovacijo. Saj obstaja mehanizem odpuščanja grehov.

Obljuba nebes nad zemljo je ljudem prihranila pekel na zemlji.

Mir. In demokracija je sodelovala.

Nekaj časa je bil mir. Pekla na zemlji je bilo vedno manj. Manj kot je bilo pekla na zemlji, manj privlačna je bila obljuba nebes na drugem svetu. Ljudje so se začeli nekaj puntati. Bog je bil tiho. Oblasti ni preostalo drugega, kot da je rekla, no, pa naj bo tako, kot si želite. Ne bomo vas več silili v nič. Niti pri veri v Boga ne bomo pomagali. Imejte demokracijo. Naj bo po vaše.

In je demokracija dobro delovala, dokler so se po neki inerciji ljudje še vedno obnašali, kot da bi si po smrti želeli priti v nebesa.

Sčasoma se je še to izgubilo. Ljudje zdaj glasujejo za raj na zemlji. Glasujejo proti vrednotam in principom, ki so življenje ljudi po izgonu iz raja naredili kolikor toliko znosno. Glasujejo za vrnitev v raj, ne da bi se zavedali, da se v raj ne pride z glasovanjem ampak z delom. Z dobrimi deli. Z deli, ki so dobra – ne po mnenju večine, ampak po večnih zapovedih.

Tisti, ki glasujejo za raj na zemlji, nam bodo izglasovali pekel tam in tukaj. Ampak pravijo, da je pekel ok, če ga le večinsko demokratično izberemo.

Tako je vera v odpuščanje grehov posejala seme svojega propada. Kot svoj največji praznik praznuje dogodek, s katerim je Bog povedal, da se nam ga ni treba bati. Da nam bodo grehi odpuščeni. Trdo očetovsko vzgojo Boga Očeta iz Stare zaveze je zamenjala mehka vzgoja matere Cerkve.

Ko so bili iz najhujšega, so ji ljudje nehali biti hvaležni. Namesto za obljubo raja po smrti ljudje delajo in glasujejo za obljubo raja na zemlji.

Božji mlini in pota

Božji mlini meljejo počasi, evolucija bo pokazala, če glasujejo prav. Prav je bil delal tisti, ki ga je čas, ko so mlini počasi zmleli, nagradil s preživetjem. Nagrajenec potem določi, kaj je bilo in je prav.

Tudi so čudna pota Gospodova. Da se osvobodi Barabo in križa Jezusa, je bila odločitev večine v Jeruzalemu. Pilat je ljudstvo poslušal. Brez tiste demokratične odločitve, bi bil svet danes povsem drugačen.

Žiga Turk

[Kolumna je bila prvotno objavljena na Žiga Turk: Čas/opis]

Foto: Zajem zaslona; Portal24

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja