Učinkovite metode za odpravljanje osamljenosti

Osamljenost je vse večja težava, ki npr. v ZDA danes velja že za epidemijo. Leta 2018 je zgolj 30 % starejših odraslih poročalo, da se počutijo osamljene. Leta 2019 se je kar 58 % Američanov počutilo nerazumljene ali neznane v svojih osebnih krogih, leta 2020 pa so mlade ženske še posebej opažale izgubo povezanosti s prijatelji, kar odraža vsesplošno željo po bolj smiselnih odnosih.

Razumevanje socialne izolacije in osamljenosti

Angleška longitudinalna študija staranja razlikuje med socialno izolacijo in osamljenostjo. Socialna izolacija je pomanjkanje redne interakcije z drugimi, medtem ko je osamljenost subjektiven, neprijeten občutek osamljenosti. Študija poenostavlja ta dva pojma: izolacija je biti sam, osamljenost pa je biti zaradi tega nesrečen.

Socialna izolacija je pomanjkanje redne interakcije z drugimi, medtem ko je osamljenost subjektiven, neprijeten občutek osamljenosti.

Upadanje števila prijateljstev v Ameriki

Raziskava American Perspectives Survey 2021 razkriva upad tesnih prijateljstev v ZDA. Američani se vedno manj pogovarjajo s prijatelji in se manj zanašajo nanje za čustveno podporo. Dejavniki, ki k temu prispevajo, so poznejše poroke, pogoste selitve, dolge delovne ure in neuravnotežene skupine prijateljev, skoncentrirane na posameznih življenjskih področjih, na primer na delovnem mestu. Priporočamo, da razširijo svoje prijateljske kroge in se vključijo v skupnostne dejavnosti, kot so kuharski tečaji ali obiski muzejev.

Osamljenost v različnih starostnih skupinah

Raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 2 000 Američanov, starih od 18 do 89 let in več, je pokazala, da je osamljenost razširjena v vseh starostnih skupinah. Ključni napovedni dejavniki osamljenosti so osamljeno življenje, slabo zdravje, redki socialni stiki in neporočenost. Zaščitni dejavniki pred osamljenostjo so sostanovalec, dobro zdravje, zakonec in redni socialni stiki, kar poudarja vrednost močnih socialnih vezi.

Razlike med spoloma v osamljenosti

V ZDA je podatkov o osamljenosti po spolu malo, vendar študije v Združenem kraljestvu kažejo, da ženske pogosteje poročajo o osamljenosti kot moški. To je morda posledica večje pripravljenosti žensk, da priznajo te občutke. Starejši moški pa so bolj socialno izolirani, saj jih 1,2 milijona poroča o zmerni do visoki stopnji osamljenosti, 700 000 pa se jih počuti zelo osamljene. Do leta 2030 naj bi v Združenem kraljestvu 1,5 milijona starejših moških živelo osamljeno, verjetno zaradi manjšega števila socialnih stikov.

Moški in ženske različno cenijo prijateljstva. Moški v prijateljstvih dajejo prednost skupnim interesom in dejavnostim ter najdejo vrednost v skupinah, ki ponujajo socialne in čustvene povezave prek skupnih hobijev. Ženske pa v prijateljstvih iščejo čustveno globino in poudarjajo medsebojno razumevanje, intimnost in sočutje.

Ta analiza poudarja zapletenost osamljenosti in pomen negovanja raznolikih in smiselnih družbenih odnosov.

Najbolj osamljene države v ZDA.

Študija, ki je uporabila podatke ameriškega popisa prebivalstva, je opredelila države z najvišjo stopnjo osamljenosti. Merila so vključevala odstotek enočlanskih gospodinjstev, stopnjo ločitev in pogostost uporabe aplikacij za zmenke. Deset najbolj osamljenih zveznih držav je naslednjih:

 1. Maine
 2. Vermont
 3. Oregon
 4. Zahodna Virginija
 5. Nova Mehika
 6. Arkansas
 7. Kentucky
 8. Indiana
 9. New Hampshire
 10. Oklahoma

Zanimivo je, da število prebivalcev ni neposredno povezano z osamljenostjo. Florida je na primer 11. najbolj osamljena država, čeprav je tretja najbolj naseljena. To kaže, da je osamljenost bolj zapletena kot zgolj število prebivalcev v državi.

Države z najnižjo stopnjo osamljenosti

Razmišljate o selitvi v ZDA? Deset držav z najnižjo stopnjo osamljenosti je naslednjih:

 1. Utah
 2. Havaji
 3. Kalifornija
 4. New Jersey
 5. Teksas
 6. New York
 7. Virginija
 8. Maryland
 9. Massachusetts
 10. Aljaska

V Utahu in na Havajih, ki sta najmanj osamljeni državi, je veliko družin, nizka stopnja ločitev in manj enočlanskih gospodinjstev.

Bogastvo in osamljenost: zapleteno razmerje

Ali bogastvo vpliva na osamljenost? Ugotovitve so raznolike. Ameriška študija je pokazala, da posamezniki z višjimi dohodki preživijo več časa s prijatelji, manj pa z družino in sosedi. Poleg tega je višji dohodek gospodinjstva povezan z več samskega časa.

Loterijski dobitniki pogosto poročajo o večji osamljenosti zaradi ločitve, ljubosumja drugih, izgube prijateljstev in napetih družinskih odnosov.

Primerjalna študija med Združenim kraljestvom in ZDA je pokazala, da na osamljenost vplivajo individualne značilnosti, kot je bogastvo. V Združenem kraljestvu so bile razlike v bogastvu manjše kot v ZDA, kar kaže na to, da zaznana neenakost in nezaupanje, ki sta pogostejša v državah z večjimi razlikami v bogastvu, prispevata k osamljenosti.

Zanimivo je, da bogastvo ne pomeni le denarja ali premoženja. Izkušnje in ne materialne dobrine so povezane z manjšo osamljenostjo in večjo srečo.

Razumevanje vpliva osamljenosti

Raziskave na področju osamljenosti kažejo, da lahko socialna izolacija povzroči številne negativne posledice za zdravje. Glavna tveganja vključujejo srčne bolezni, kap, oslabljen imunski sistem, debelost, vnetja, dolgotrajno invalidnost, depresijo, tesnobo in prezgodnjo smrt.

Še posebej zaskrbljujoča je socialna izolacija, ki lahko za 50 % poveča tveganje za demenco pri starejših odraslih ter poveča tveganje za možgansko kap in prezgodnjo smrt. Redni obiski starejših družinskih članov lahko te učinke bistveno zmanjšajo.

Za zmanjšanje osamljenosti strokovnjaki predlagajo:

 • redno telesno dejavnost in ohranjanje hidriranosti.
 • Informiranje o zdravstveni oskrbi in s tem povezanih tveganjih.
 • Dajanje prednosti kakovostnemu spancu z ustaljenim ritmom spanja.
 • Priprava hranljivih in priročnih obrokov doma.

Osamljenost proti sreči

Raziskave poudarjajo tudi pomen subjektivne sreče – kako si posamezniki razlagajo in zapomnijo svoje življenjske izkušnje – v boju proti osamljenosti. Ta perspektiva vpliva na dojemanje socialne podpore, kar vpliva na občutke osamljenosti. Praktičen pristop za povečanje subjektivne sreče je preoblikovanje negativnih izkušenj s pomočjo humorja.

Svetovna raziskava vrednot razkriva dosleden trend: ljudje, ki preživijo več časa s prijatelji, so srečnejši v skoraj vseh državah, vključenih v raziskavo. Vendar pa lahko povečana socialna interakcija povzroči tveganje socialne izgube, na primer v primeru ločitve. Študije kažejo, da se sreča po takšnih izgubah sicer takoj zmanjša, vendar si posamezniki sčasoma opomorejo in se sčasoma počutijo bolj zadovoljni kot prej.

Sprejemanje samote

Za tiste, ki uživajo v samoti, kot so introvertirani ljudje, je to, da so raje sami, nekaj drugega kot občutek osamljenosti. Samota je lahko koristna, saj pomaga pri koncentraciji in ustvarjanju idej. Vendar lahko osamljenost povzroči škodljive učinke na zdravje. Raziskave kažejo, da lahko tudi introvertirani ljudje zmanjšajo občutek osamljenosti s socialno podporo. Introvertirani ljudje pogosto uspevajo v manjših, intimnih skupinah in se lahko počutijo preobremenjene v velikih družabnih okoljih. Osebnostni dejavniki, vključno z nevroticizmom, igrajo pomembno vlogo pri doživljanju osamljenosti, nekateri vidiki pa so genetsko pogojeni.

Strategije za boj proti osamljenosti

Za odpravljanje osamljenosti upoštevajte naslednje:

 • Odločite se za življenje s sostanovalcem in ne sami.
 • Ohranite dobro telesno in duševno zdravje.
 • Dajte prednost zmenkom in poroki.
 • Redno se udeležujte družabnih dejavnosti.
 • Izogibajte se pretiranemu delovnemu času.
 • Razvijajte prijateljstva zunaj delovnega mesta.
 • Vlagajte v doživetja, kot so potovanja, živa glasba in različni dogodki.

S temi praksami se lahko posamezniki učinkovito borijo proti negativnim učinkom osamljenosti in izboljšajo svoje splošno počutje.

Vir foto: Pexels Biznis24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja