Smer pogleda in laganje

Velikokrat slišim, da je o govorici telesa že vse znano. Pa je res tako? Ko se znajdete na razgovoru za službo, pred dekletom, fantom ali pa na odru, je govorica telesa zelo pomembna. Skozi njo ustvarjamo prvi vtis, ljudje preko nje sodijo o naši avtentičnosti in se na njeni podlagi odločajo o odnosu z nami tudi v bodoče. Dejstvo je, da ima neverbalna komunikacija zelo veliko vlogo pri komunikaciji in naše telo nas lahko hitro »izda«.

V javnosti kroži kar nekaj mitov o govorici telesa, ki pa ne držijo popolnoma.

​Na primer, da iz smeri pogleda lahko razberemo, ali človek laže. Slišati je bilo, da pogled v desno kaže na laganje, pogled v levo pa na govorjenje resnice. Na Univerzi v Edinburghu so izvedli kar tri različne študije in rezultati so pokazali, da zelo težko govorimo nekakšni globlji povezavi med smerjo pogleda in tem ali oseba laže ali ne.
​ Lahko pa govorimo, da iz smeri pogleda ugotovimo, kdaj človek konstruira podobe in kdaj se česa zgolj spominja. Zato je priporočljivo, da med opazovanjem ugotovimo »standardno« obnašanje ne glede na smeri pogleda zato, da kasneje lahko opazimo pomembnejše odklone.

Picture

Podobno so ugotovili tudi na univerzi v Buffalu, kjer so računalniški strokovnjaki razvili računalniško vodeni detektor laži, ki meri gibanje oči in hitrost mežikanj. Z njim jim uspe prepoznati laži v kar 80 odstotkih primerov. Sistem najprej vzpostavi izhodišče skozi »standardne« gibe posameznika, nato pa na podlagi meritev odklonov od standardnega obnašanja izračunava verjetnost, da je prišlo do laži. Nas torej sogovornik lahko prinese okoli, če se govorice telesa nauči? Seveda lahko. Saj točno to počnejo tudi igralci. Večina javnih osebnosti občasno obišče, ali najame strokovnjaka za govorico telesa prav zato, da se glede na vsebino in namen govora, ta tudi ustrezno neverbalno uskladi.

Srečno!

Edvard Kadič

vir Foto: Pexels

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja