Službene zabave in govorica telesa

Nekoč so bile sindikalne zabave nekaj, česar so se prav vsi potihoma veselili. Na voljo je bila brezplačna hrana, pijača in glasba oz. kulturni program, karkoli je že to pomenilo. Sčasoma se je sindikalnih zabav prijel sloves druženj, polnih predvsem razvrata in prestopanja meja okusnega.

Picture

Omenjene zabave so pogosto res služile kot dober izgovor ljudem, da so si pod vplivom alkohola lahko dali duška za zasebne zadeve tudi v službenem okolju. Marsikdo se potem, naslednje jutro, teh zabav ni več tako srčno veselil. Službeno okolje na splošno namreč velja za teren, kjer je daleč največ skokov čez plot. To me ne preseneča, saj s svojimi kolegi in kolegicami preživljamo res veliko časa. V različnih čustvenih stanjih in različnih tegobah ter uspehih, skozi katere gremo skupaj, iz dneva v dan. Prav zato je treba biti prav posebej pozoren.

NE IZDAJTE SE, ČE IMATE »SKRITO AFERO«


Pred nami je veseli december in povabil na različne zabave in druženja običajno ne zmanjka. Žal pa je lahko včasih že precej nedolžna reakcija ali »zanimivo« obnašanje po nekaj kozarcih preveč, usodno za našo kariero v podjetju. Zato kar takoj opravimo s tem. Če imate kakšno skrito aferico v podjetju oz. z nekom, s katerim se boste srečali tudi na službeni zabavi, to preskočite tisti večer. Nikar se ne prepuščajte preveč romantičnemu plesu, dotikanju z nogami pod mizo ali celo kakšnemu držanju za roke. Ljudje to opazijo. Pozanimajte se, ali za zabavo obstajajo kakšna pravila oblačenja. Trenutno so denimo v modi različni tematski večeri. Dobro je vedeti, če organizator na primer »zahteva«, da imate na sebi kaj rdečega, da to tudi res imate. Tudi sicer si glede oblačil na zabavi nikar ne dovolite, da bi drugi še cel mesec po zabavi govorili o tem, kako neprimerno (po njihovem, seveda) ste bili oblečeni. Ne bodite preveč zapeljivi. Ljudje namreč radi pozabljamo, da so službene zabave le del službenega dogajanja. Atmosfera je sicer res drugačna, vseeno pa gre za poslovno dejavnost. Tega se je treba še posebej dobro zavedati, če je na zabavi prisoten tudi alkohol.

NAPITI SE ALI NE? ABSOLUTNO NE!


Glede alkohola seveda velja, da je dobro imeti mero. To pa bomo veliko lažje vzdrževali, če bomo pred zabavo nekaj malega pojedli. Napiti se na službeni zabavi je verjetno ena tistih stvari, ki mora biti v naših mislih ves čas posebej označena z oznako: prepovedano! Obstaja kar precej napotkov glede tega. Od tega, da je maksimalna še dovoljena količina alkohola na službeni zabavi en kozarček, pa do tega, da si vzemimo takšno alkoholno pijačo, ki je drugače ne maramo preveč. Kakorkoli že, pazljivo z alkoholom.

Na zabavi nikar ne stojte v kotu in ne objavljajte ves čas fotografij na Instagramu. Naj vas ljudje prepoznavajo kot osebo, s katero se je prijetno družiti. Naj vas prepoznajo kot “team playerja” tudi zunaj strogo formalno službenih odnosov. Zato se družite tudi še s kom drugim in ne zgolj samo s kolegico ali kolegom, s katerim tako ali tako preživljata večino službenega časa. »Minglajte« oziroma družite se z več ljudmi, vendar krajši čas. Nihče vam ne bo zameril, če boste dejali, da greste pogledat še malo tega ali onega kolega ali kolegico. Prej obratno, še posebej če ste v vlogi vodje. Takrat morate še posebej paziti, da pozdravite in se malo podružite s čim več ljudmi.

Picture

HRANA JE ZGOLJ ZA DOBRO POČUTJE


Če je sedeča zabava, kot je večerja ali kosilo, potem čas za druženje z različnimi ljudmi izpeljete tako, da pridete nekoliko prej in se družite, še preden se posedete okoli miz. Pri večerjah pazite, da boste pozornost res namenjali temu, čemur je takšno druženje namenjeno. Gre za poslovno srečanje, hrana je tam zgolj kot sredstvo za dobro počutje. Nikar celega večera ne namenite polnjenju svojega trebuščka, temveč ga raje izkoristite za pogovore in boljše spoznavanje ljudi. Mesec december pa je lahko tudi čas, ko je povabil več, kot pa imamo na voljo časa. Poskusite priti na čim več poslovnih zabav. Ljudje vas bodo tam pričakovali. Konec koncev so vas povabili z namenom. Seveda pa tudi nikoli ne veste, koga boste kje spoznali, kdo vas bo komu predstavil in kako se bo srečanje razpletlo.

UPOŠTEVAJTE TUDI PRAVILA ROKOVANJA


Prav pri predstavljanju drugih ljudi velja napotek, da moramo seveda najprej upoštevati pravila rokovanja. Očesni stik, nasmešek, vertikalno poravnana dlan, zmeren stisk in dva do trije nihaji. Potem pa imamo vedno priložnost uporabiti manjši trik, s pomočjo katerega bomo zavzeli prav posebno mesto v skupini. Ko koga predstavljamo, izkoristimo čas med predstavitvijo zato, da o osebi, ki jo predstavljamo, povemo tudi kakšno manjšo zanimivost. Na primer: »Predstavljam vam kolega Janeza Novaka iz naše poslovalnice v Kranju, ki je tudi navdušen popotnik. Mogoče nam lahko zaupa kakšno iskrico s svojega zadnjega potepanja po Indiji.« Na takšen način bomo našemu Janezu Novaku omogočili lažjo vključitev v družbo, drugim bomo pokazali, kako prijetno se je družiti z nami, pa še pozneje se bomo tako tudi lažje odpravili naprej, pozdravit še druge. Skupini smo namreč dali iztočnico za družabno kramljanje tudi brez nas.

ZELO POMEMBNO JE AKTIVNO POSLUŠANJE


Ves čas zabave posebej pozorno pazimo na nasmešek, na svobodno vzpostavljanje očesnega stika in aktivno poslušanje. Aktivno poslušanje namreč pomeni, da poslušamo s celim telesom. Da sledimo z obrazom sogovorniku, da kdaj pa kdaj pokimamo, da vrnemo nasmešek ter da se primaknemo ali odmaknemo sogovorniku, glede na kontekst pogovora.
Slej ko prej pa se vsaka zabava konča. Ni vam treba biti zadnji, ki odhaja z zabave, ravno tako pa tudi ne prvi. Ko ljudje počasi začnejo odhajati, je mogoče šele dober čas, da greste tudi vi. Predvsem pa se nikar ne pozabite zahvaliti organizatorju zabave. Tistih nekaj besed osebno ali po mailu bo osebi, ki je za vse poskrbela, lahko pomenilo več, kot ne vem kakšno novoletno darilo.

Pa nikar ne pozabite, da je zabava namenjena tudi zabavi.

​Srečno!

Edvard Kadič

PS: Članek je bil objavljen v reviji ADMA, November 2017

Vir Foto: Pixabay

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja