Sedem enostavnih skrivnosti govorice telesa za prepričljiv razgovor za službo

Razgovor za službo je v bistvu eno samo ocenjevanje vašega obnašanja in vaše energije. Gre za iskanje odgovora na vprašanje, ali bi si kot delodajalec želeli sodelovati z osebo, ki sedi pred vami.
​Ostalo ste namreč že lahko prebrali v prejeti vlogi oz. CV ter priloženih potrdilih.

 ​

Dober prvi vtis je izjemno pomembno dejanje. Predstavlja namreč izhodišče, na podlagi česar nas bo sogovornik presojal v nadaljevanju pogovora. 

Pomislite, koga od spodnjih dveh moških bi raje izbrali za pogovor o vašem zdravju? 

S stališča govorice telesa dober prvi vtis sestavljajo predvsem nasmešek, očesni stik, rokovanje, glas in nadzor prostora. Najprej med rokovanjem, nato pa tudi sedenjem oz. gibanjem, če bomo kaj predstavljali ali kako drugače nastopali v dani situaciji. V nadaljevanju si bomo posebej pogledali dejavnike prvega vtisa na razgovoru za služba ter še nekaj dodatnih vidikov, da boste razgovor lahko čim uspešneje izpeljali.

Nasmeh


Smo raje v družbi toplih, veselih, nasmejanih ljudi ali čemernih, kislih in zaskrbljenih? Pri nasmešku predvsem pazimo, da se bomo tudi počutili dobro. Nikar ne nosimo na obrazu »ameriških« oz. »filmskih« nasmeškov. Če ste nekoliko bolj introvertirana oseba in se »težje« smejite, se spomnite česa res lepega, kar se vam je zgodilo pred kratkim. Obraz se bo sprostil in tudi če ne boste imeli nasmeha čez cel obraz, boste delovali prijetno.

Očesni stik


Ste se že rokovali s kom, ki je gledal stran? Katastrofa. Tega si ne smete privoščiti za nobeno ceno. Očesni stik je torej nujen, saj boste le tako lahko pokazali svojo samozavest.

Picture

Če nikakor ne morete ohraniti očesnega stika, le glave nikakor ne obrnite stran! S pogledom potujte iz sogovornikovega enega očesa v drugo, nato pa pogled prenesite na navzdol proti nosu oz. ustom in ponovno nazaj na prvo oko. Sogovornik tega ne bo opazil, vi pa boste razbremenili svoj notranji pritisk, ki vas sili, da bi umaknili pogled.

Rokovanje 


Izkušnje kažejo, da ima pri rokovanju večji pomen stik dlani z dlanjo, kot pa npr. sama jakost prijema.

Picture

Če nam oseba ob stisku roke ponudi dlan tako, da ujamemo zgolj prste in ne cele dlani, se nehote začnemo spraševati, kaj npr. oseba skriva pred nami oz. kako nesamozavestna je. Ko se torej pozdravljamo, ponudimo celo dlan. Ostali dejavniki, kot so moč stiska, število nihajev, poravnava ipd. naj bodo v tem primeru zgolj za zraven. 

Sedenje


Sedite na dve tretjini sedala. Toliko, da se ne boste zleknili v naslonjač. Takšen položaj vas bo silil k temu, da boste imeli hrbtenico poravnano.

Picture

Na takšen način se boste izognili »pomanjševanju«. Telo naj bo odprto, komolce odložite na naslon sedeža in rahlo porinite navzven, ramena pa rahlo nazaj in navzdol. Med sedenjem prosto uporabljajte tako telo kot prostor. To pomeni, da se lahko premaknete, gibljete s hrbtenico in ste telesno aktivni v pogovoru. Pazite tudi na noge in sicer, da jih ne prekrižate. Bodite prizemljeni in imejte stopala na tleh. Če med razgovorom postanete togi in vam začne zmanjkovati koncentracije, premaknite rahlo stopala. Tako boste sprožili tudi spremembe v vašem mentalnem toku.

Dlani


Med sedenjem tudi ves čas kažite dlani. Tako boste videti bolj odprti in dostopni. Nikakor jih ne skrivajte pod mizo ali, Bog ne daj, celo o žepih. Slednje velja predvsem za moške. Seveda to ni ravno običajno med sedenjem, če pa boste morali vstati in kaj predstaviti, pa vam dlani kaj hitro lahko zaidejo tudi v žepe. Med sedenjem dlani raje odložite na mizo, med stanjem pa naj počivajo pred vami, druga v drugi. Kot bi npr. držali svinčnik ali pointer. Kretnje z rokami naj bodo naravne in odprte. Izogibajte pa se seveda kakršnemkoli stiskanju dlani v pest. 

Zrcaljenje


Ljudje smo radi z ljudmi, ki so nam podobni. Enako velja tudi za zaposlovanje. Raje zaposlujemo ljudi, ki so jim podobni kot pa tiste, ki nam niso.

Picture

Uporabite torej govorico telesa, da boste prepričate sogovornika, da ste mu podobni in da ste tudi na takšen način prava oseba. Poskušamo se ujeti s sogovornikom in zrcaliti njegove gibe. Pri tem pa imejmo zdravo mero razuma, da ne pretiravamo, saj bo sogovornik zaznal, da je nekaj »čudnega«. Običajno rekel ne bo nič, le povabil nas ne bo na ponovni razgovor.

Zaključek razgovora


Tako kot pri vsakem javnem nastopu, je tudi na razgovoru pomembno, da močno začnemo (dober prvi vtis) in konkretno zaključimo. Pazite, da boste imeli roke proste oz. stvari v levi roki. Ko boste zaključili, je namreč dobro biti učinkovit. Torej, vstati, pobrati svoje stvari in se rokovati. Če vam ne bo potrebno prekladati stvari iz ene roke v drugo, boste delovali veliko bolj suvereno in učinkovito. Na takšen način boste lahko ohranili svojo pozornost na sogovorniku, delovali pa boste seveda tudi veliko bolj samozavestno.

​Srečno!

Edvard Kadič

vir Foto: Pixabay

By A.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja