Sara Logar: Za vas imam samo en nasvet glede prehrane

Ker je zmeda s prehrano vedno večja, bi vam stvari poenostavila in vam povedala, da če si želite bolj zdravo jesti, poskusite spremeniti samo eno stvar.

Pri prehrani so vsakih nekaj let zelo moderni različni trendi, enkrat so nevarne maščobe, zato se moramo strogo izogibati maslu, pa polnomastnim jogurtom, jajcem itd. In namesto tega bi morali jesti margarino, pa jogurte z malo maščobe itd., prehranska industrija je vedno našla rešitev za problem, ki se je pojavil.

Ampak v resnici nismo jedli nič boljše, nič manj ni bilo srčno žilnih bolezni, diabetesa in drugi nenalezljivih bolezni. Tako se še zdaj znanstveniki ne morejo dokončno dogovoriti ali jajca in maščoba škodujeta zdravju. To je pa zato, ker tudi če že zmanjšamo ali odstranimo neko hrano npr. živalske izdelke je končni rezultat odvisen od tega s čim to hrano, ki smo jo odstranili nadomestimo.

Pojav veganstva

S pojavom veganstva je nekako podobno. Vedno več ljudi, se odloča za vegansko prehrano in to je zelo dobro izkoristila tudi prehranska industrija. Že drži, da imamo veliko znanstvenih študij, ki potrjujejo, da bi morali, predvsem ljudje zahodnega sveta zmanjšati porabo živalskih izdelkov, ampak s čim jo nadomestiti?

No prehranska industrija ima že kar nekaj idej na prehranskih policah in tukaj nastane problem, ker ni naša prehrana nič boljša, če meso zamenjamo, za visoko procesirane rastlinske polpete. Gre za to, da večina ljudi povezuje veganski znakec na izdelkih, kot sinonim za zdravje. Sama vsakodnevno naletim na ljudi, ki so prepričani, da so veganski piškoti veliko bolj zdravi kot navadni. Vendar vegansko ne pomeni tudi avtomatsko bolj zdravo.

Zato je mogoče boljše, da se prehranskih sprememb lotimo na drugačen način. In sicer, da ne razmišljamo več toliko o tem, kaj vse moramo izločiti iz prehrane, ampak raje kaj vse lahko vključimo v že obstoječe obroke.

Torej če bi radi jedli bolj zdravo, kje se lotiti?

Zaradi hitrega tempa življenja, seveda ne bomo prebili ure in ure vsak dan v kuhinji. Ampak  če bi vam dala samo en nasvet glede prehrane, bi se ta glasil, da na krožnik postavite več rastlin, več barv, več okusov. Smernice zdrave prehrane pravijo, da naj bi pri vsakem vašem obroku zelenjava in sadje predstavljala polovico krožnika.

Moderni človek ima zelo malo raznolike rastlinske prehrane. Poleg ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, vitaminov in mineralov imajo rastline še druga fitohranila. To so naravne kemikalije, ki jih rastline proizvajajo ob nekem stresu, da bi se zaščitile. In prav pomanjkanje teh fitohranil in vedno manj raznovrstne rastlinske prehrane povezujemo z novodobnimi boleznimi. 

Tako preprosto je, ko na krožnik načrtno vključite več rastlin, bo posledično na krožniku manj prostora za vse ostale visoko procesirane izdelke. Naj bo tedensko na vaših krožnikih več raznovrstne zelenjave in sadja, več stročnic, kot so grah, leča, čičerika in fižol. Ne pozabite vključiti tudi svežih zelišč, oreščkov, semen in pa sem spada tudi vsa divja hrana, ki jo lahko naberete pred domačim pragom (kopriva, šparglji, čemaž itd.).

Pa dober tek!

Sara Logar, dipl. dietetičarka in naturopatinja, terapevtka Planeta zdravja

Portal24; [Foto: osebni arhiv]

ByAdmin