Psihološka varnost: Ključ do učinkovitosti brez vodstvene vloge

Če niste na vodstvenem položaju, a si želite v svoji ekipi gojiti psihološko varnost, se lahko zgledujete po načelih, ki jih prinaša koncept “psihološke varnosti”. To pomeni, da se zaposleni počutijo sposobne in dolžne izraziti svoje mnenje brez strahu pred represalijami. Številne raziskave potrjujejo, da je to ključna značilnost najučinkovitejših ekip.

Psihološko varno okolje si lahko predstavljamo kot prijetno večerjo s prijatelji, kjer se ljudje počutijo dobrodošlo in dovolj varno, da izrazijo svoje poglede. Ključna je situacijska ponižnost, kjer vsakdo lahko prispeva brez strahu pred osramočenjem ali nepotrebnimi konflikti. Za dosego tega lahko vsakdo prispeva, ne glede na to, ali je na vodstvenem položaju ali ne.

Čeprav imajo vodje pomembno vlogo pri oblikovanju delovne kulture, lahko vsak posameznik prispeva k psihološki varnosti. Postavljanje pristnih vprašanj sodelavcem, izpostavljanje prihodnjih izzivov in obnašanje kot gostitelj v okolju, ki spodbuja odprtost, so ključni koraki.

Postavite pristna vprašanja svojim sodelavcem

Postavite iskrena vprašanja svojim sodelavcem, kot na primer: “Kako vam lahko pomagam?”, “Katerim stvarem nasprotujete?” in “Kaj vas skrbi?” To orodje je presenetljivo preprosto in obenem izjemno učinkovito. Postavljeno vprašanje jasno izraža zanimanje za sogovornikovo mnenje. S tem ustvarite trenutek psihološke varnosti, ki druge spodbuja, da delijo svoje misli. Iskrena vprašanja, poslušanje in premišljeni odgovori pomembno prispevajo k občutku pomembnosti posameznika, ne glede na to, ali so nadrejeni, enakovredni ali podrejeni.

Povejte stvari, ki oblikujejo prihodnji izziv

Delite izzive, ki oblikujejo prihodnost. Ozaveščanje o izzivih, kot so negotovost, zahtevnost ali soodvisnost dela, ustvarja realen pogled, ki poudarja, da nihče nima vseh odgovorov. Komunikacija se s tem olajša, saj ljudi spodbuja k izražanju mnenj. Poudarjanje potrebe po njihovem prispevku krepi občutek dobrodošlice. Razumevanje izzivov drugih spodbuja naravno gradnjo odpornih delovnih odnosov. Postavljanje izzivov izkazuje predanost ciljem organizacije, prepričati nadrejene, da vam je res mar za delo, pa olajša sodelovanje. To je vedno koristno.

Obnašajte se, kot da je vaše okolje že psihološko varno

Delujte, kot da je delovno okolje že varno. Vnesite svojo delovno osebnost v želeno okolje, in ne v obstoječe. Bodite sprememba, ki jo želite videti na delovnem mestu – to je najljubši nasvet, vendar zahteva pogum. Naravno se oziramo navzgor proti nadrejenim, vendar se moramo naučiti gledati tudi navzdol in čez. Z odstranjevanjem maske pomagate tudi drugim, da storijo enako. Osebni izziv je, da se spomnite trenutne ranljivosti, a hkrati ostanete zainteresirani in dostopni. To zahteva majhno medosebno tveganje, saj lahko poskusi ostanejo neopaženi ali zavrnjeni.

V zaključku lahko rečemo, da ni potrebno biti na vodstvenem položaju, da bi bili vodja, k oblikovanju delovnega okolja, ki spodbuja psihološko varnost lahko namreč prispeva vsak posameznik. Vodstvo je tudi to, da smo sprememba, ki jo želimo videti na delovnem mestu, in da aktivno prispevamo k ustvarjanju kulture, ki podpira odprtost, sodelovanje in uspeh ekipe.

vir ; Foto: Pexels ; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja