Kako učinkovito prodati karkoli komurkoli?

Prodaja je ključna veščina zaposlenih v podjetju, razumevanje pravih strategij pa lahko bistveno poveča učinkovitost. V nadaljevanju si poglejmo osem znanstveno podprtih korakov za učinkovito prodajo izdelkov ali storitev ter pogoste pasti, ki se jim je treba izogniti.

Razumevanje pojma vitamina in zdravila proti bolečinam

Ključ do uspešne prodaje se začne z razlikovanjem med “vitamini” in “zdravili proti bolečinam”.

Vitamini: Dolgoročne koristi

Vitamini predstavljajo rešitve ali ideje, ki prinašajo dolgoročne koristi. Običajno jih obravnavamo kot “lepo imeti” in ne kot bistvene. Njihova preventivna narava prispeva k stalni vrednosti in izboljšanju splošnega počutja. Vendar je glavni izziv pri vitaminih pomanjkanje zaznane nujnosti. Čeprav je njihov pomen pogosto priznan, lahko primanjkuje motivacije za ukrepanje v zvezi z njimi. To je podobno, kot ljudje gledajo na dnevne vitaminske dodatke: koristni so, vendar niso vedno prednostna naloga v vsakodnevni rutini.

Zdravila proti bolečinam: Takojšnje olajšanje

V nasprotju s tem zdravila proti bolečinam obravnavajo nujne težave ali takojšnje bolečine. Zagotavljajo hitro olajšanje akutnih izzivov ter ponujajo oprijemljive in iskane koristi. Takojšnje olajšanje, ki ga ponujajo, je podobno jemanju zdravil proti bolečinam pri glavobolu, kar pojasnjuje njihovo sposobnost pritegniti pozornost in spodbuditi k ukrepanju. Sredstva proti bolečinam s svojim inherentnim občutkom nujnosti spodbujajo ljudi, da so bolj dovzetni in pripravljeni ukrepati.

Če želite povečati privlačnost svojih zamisli ali izdelkov, jih je učinkoviteje predstaviti kot zdravila proti bolečinam, ki zagotavljajo takojšnje rešitve, in ne kot vitamine, ki zagotavljajo dolgoročne koristi. S tem strateškim umeščanjem lahko vaš prodajni pristop postane bistveno bolj prepričljiv.

Oblikovanje osebnosti stranke

Za učinkovito prodajo je ključnega pomena razumevanje vaše ciljne skupine. Študija Harvard Business Review poudarja dva bistvena elementa za uspeh prodaje: empatijo in egoizem. Empatija vključuje razumevanje in odnos do drugih, medtem ko je ego gonilo želja po doseganju uspeha. Poglobimo se v empatijo s praktičnimi nasveti.

Kadar ne poznate posameznika ali organizacije, na katero se obračate, razmislite o naslednjih vprašanjih:

 • Kako jim je ime?
 • Kakšna je njihova starost?
 • Kakšne so njihove osebnostne značilnosti?
 • S kakšnimi cilji in izzivi se soočajo?

V primerih, ko nimate v mislih določenega posameznika, je lahko koristno oblikovati osebo. Predstavljajte si na primer, da je vaša idealna stranka:

 • Ime in priimek: Alenka
 • Starost: 35 let
 • Poklic: prodajna strokovnjakinja
 • Značilnosti: Tehnično podkovana, ambiciozna, pozorna na podrobnosti
 • Cilji: Povečati poslovno učinkovitost in produktivnost
 • Preference glede programske opreme: Intuitivna, prilagodljiva, z integracijo CRM
 • Izzivi: Iskanje prilagojene programske rešitve
 • Vrednote: Prilagojena podpora, izčrpna dokumentacija, hitre storitve za stranke

Nato se vprašajte:

 1. Katere potrebe jim lahko izpolni vaš izdelek ali storitev?
 2. Kako lahko vaša ponudba pomaga pri doseganju njihovih življenjskih ciljev in reševanju njihovih skrbi?

Z jasnim razumevanjem svoje ciljne skupine razmislite o njihovih najprimernejših načinih komuniciranja (e-pošta, besedilo, družbeni mediji), optimalnem času sprejemanja informacij in posebnih interesih (novosti o izdelkih, prodaja).

Razumevanje konkurence

Poznavanje svojega trga, konkurentov in strank je bistvenega pomena, preden začnete prodajati idejo. Pomembno je, da prepričljivo argumentirate, zakaj vaš izdelek izstopa, in da verjamete v njegovo vrednost.

Razmislite na primer o trženju nove gazirane pijače proti velikanom, kot sta Pepsi in Coca-Cola.

Vaš cilj je poudariti, v čem je vaša gazirana pijača edinstvena. Ali vsebuje eksotično mešanico sadja, ki ponuja neprekosljiv okus? Je bolj zdrava, popolnoma naravna možnost, ki ustreza sodobnim željam? Ali je na voljo v inovativni, okolju prijazni embalaži?

Osredotočite se na edinstvene lastnosti svojega izdelka ter poudarite njegove vrhunske vidike in neprimerljivo vrednost. To je lahko nova sestavina, revolucionarna mešanica okusov ali sodoben pogled na klasiko. Predstavite izkušnjo s sodavico, ki presega pričakovanja.

Cilj ni omalovaževanje konkurentov, temveč predstavitev vašega izdelka kot utelešenja inovativnosti in zadovoljstva strank. Temeljito poznavanje konkurentov vam omogoča, da ponazorite, kako vaš izdelek izstopa in potrošnikom ponuja izjemno in nepozabno izkušnjo s pijačo.

Poenostavite svoj jezik in dosezite učinek

Raziskava, v kateri je sodelovalo 19 predsedniških kandidatov, je pokazala, da imajo volivci raje preprost jezik kot zapleteno terminologijo. Ta ugotovitev kaže, da lahko uporaba preprostega jezika poveča učinkovitost vašega sporočila, ne glede na to, ali promovirate izdelek ali idejo.

Oglejte si razliko v teh opisih aplikacije za razvoj čuječnosti:

Tehnični opis: Aplikacija združuje napredne algoritme nevrofeedback, senzorje biofeedback in vodene tehnike meditacije za globoko sprostitev in mentalno jasnost. V realnem času analizira možganske valove in variabilnost srčnega utripa ter ponuja prilagojene povratne informacije za optimizacijo pozornosti, zmanjšanje stresa, osredotočenost in čustveno dobro počutje. Obsežna knjižnica vodenih meditacij v aplikaciji je zasnovana za različne cilje in ravni izkušenj.

Poenostavljen opis: Naša aplikacija za čuječnost je kot žepni zen mojster, ki vas vodi do notranjega miru in mirnejšega uma. Z enostavnimi meditacijami in osebnimi povratnimi informacijami vam pomaga odpraviti stres, se bolje osredotočiti in najti ravnovesje. Aplikacija je primerna za začetnike in izkušene praktikante ter podpira vaše potovanje k čuječnosti in vas vodi k bolj umirjenemu življenju.

Ukrep: Uporabite orodja, kot je Explain Like I’m Five, da zapletene opise spremenite v razumljiv jezik in tako zmanjšate napor, ki je potreben za razumevanje.

Za prepričevanje uporabljajte socialno dokazovanje

Pri prepričevanju je ključnega pomena socialni dokaz, koncept, ki ga je populariziral psiholog Robert Cialdini. Z uporabo pričevanj in pripovedovanja zgodb lahko znatno povečate verjetnost, da bodo vaše ideje sprejete.

Metode:

 • Pričevanja: Zberite potrditve zadovoljnih strank ali vplivnih oseb v panogi. To so lahko pisne izjave ali videoposnetki, ki vaši zamisli dodajo verodostojnost.
 • Pripovedovanje zgodb s čustvi: Izmenjajte zanimive zgodbe o tem, kako je vaša zamisel koristila drugim. Prikažite na primer, kako je storitev finančnega načrtovanja družini pomagala zagotoviti prihodnost, pri čemer uporabite nazorne podrobnosti in merljive rezultate, da boste dosegli povezljivost in učinek.

Strokovni nasvet: Pri družbenem dokazovanju vedno dajejte prednost iskrenosti. Izmišljanje pričevanj je lahko škodljivo. Če ste novinec, počakajte, da boste imeli verodostojne dokaze, ki jih lahko delite.

Predlagajte poskusni ali pilotni program

Ponudba poskusnega ali pilotnega programa je podobna temu, da nekomu omogočite, da preizkusi vašo zamisel brez popolne zavezanosti. Ta strategija zmanjšuje zaznano tveganje in gradi zaupanje s prikazom vrednosti vaše zamisli.

Podjetja, kot sta na primer Hulu in Planet Fitness, pogosto ponujajo brezplačne poskusne programe, ki uporabnikom omogočajo, da preizkusijo njihovo ponudbo, preden se zavežejo.

Ta pristop lahko učinkovito spremeni skeptike v zagovornike, podobno kot vzorec v prodajalni sladoleda spremeni mimoidočega v stalnega kupca.

Poudarite moč vizualnih prototipov

Besede so lahko pomanjkljive pri zajemanju bistva zamisli. Vizualni prototip pa jo lahko oživi. Če si prihodnji scenarij predstavljate z vizualno predstavitvijo, kot so podrobna maketa, potopitveni predstavitveni videoposnetek ali interaktivna predstavitev, se vaš koncept spremeni v oprijemljivo in zanimivo resničnost.

Če želite izboljšati svojo zamisel, povečajte njeno vizualno privlačnost. Uporabite orodja, kot je Canva, za oblikovanje prototipov ali pa pripravite jedrnato predstavitev, ki bo učinkovito predstavila vašo vizijo.

Vir foto: Pexels Biznis24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja