Praznujmo, ker se veselimo življenja

Človeška narava potrebuje praznovanje. Je čas veselja, je čas žalovanja, je čas dela, čas garanja.  Življenje vsebuje prav vse. Kakovostno življenje je v tem, koliko se ustavimo ob dogodkih življenja in pustimo, da postanejo ustvarjalen del naše zgodbe. Zremo v ekrančke in pozabljamo, da je pred nami osamljen in zapuščen človek. Prav zaradi tega je potrebno praznovanje. Ohranjajmo človeka v sebi in se veselimo naše človeške narave. Pomagajmo bližnjim in sebi, da bo življenje lepše.

So ljudje, ki ne praznujejo in ne želijo praznovati

So ljudje, ki ne praznujejo in ne želijo praznovati. Morda so podedovali to držo, ne vidijo v tem smisla. Ali so pa tako zelo navezani na delo, da jim je praznovanje izguba časa. Slovenci radi delamo in zato je dobro, da imamo čas, ko se ustavimo, poveselimo in praznujemo. Nujno je, za zdravo življenje, da je ravnovesje med prostim časom, praznovanjem in garanjem. Poznam ljudi, ki so tako požrešni, da nočejo imeti praznovanja, ker je to drago. Delujejo nemirno in ne srečno.

Ali znamo Slovenci praznovati in kako praznujemo? Starejši kmečke ljudje pravijo, da so komaj čakali, da so bili cerkveni prazniki. Radi so praznovali, kajti na ta dan se ni smelo delati težjih del in so si vzeli čas za praznovanje. To je bil dan počivanja. V cerkev so odšli in se praznično oblekli. Na mizi je bila boljša hrana. Danes je precej drugačen odnos do praznikov.

Nedelja je mnogim delovni dan. Nekateri živijo v poklicih in ne poznajo praznikov. Za njih je toliko težje, ampak nujno, da imajo čas za počitek in praznovanje. Škoda, da mnogi nedeljo spremenijo v dan enak ostalim delovnim. Ali je to res potrebno? Ali nam ta nedeljski dobiček daje preživetje? »Nedeljski dobiček ne gre v mošnjiček.« Pregovor ima svoje sporočilo in tudi izziv. Telo in naš duhovni svet potrebujeta počitek. Ali si vzamemo čas zase, za praznovanje, za telo in dušo ? To ju nujno za kakovost življenja.

Praznujmo, ker se veselimo življenja

Praznujmo, ker se veselimo življenja. To je cilj praznovanja. Ne gre samo zato, da praznujemo, ker so prazniki in obletnice v naših življenjskih zgodbah. Gre za popestritev življenja. Življenje je lahko samo zelo resna zgodba. Razveseliti se nad vsem, kar se dogaja v nas, to naredi naše dneve drugačne. Pomembnim dogodkom dajemo posebno mesto v življenjskem ritmu in se  zahvaljujemo zanje.  Potrebno je graditi na vsem dobrem in lepem, kar nam daje življenje. To je praznovanje. Ob rojstnih dnevih se zahvaljujmo za vsak dan našega življenja. Hvaležnost in veselje nad prehojeno potjo daje veliko pozitivnih čustev in energije za nadaljnje življenje.  Zahvaljevanje je izvir zadovoljstva nad vsem, kar se je zgodilo »Preživel sem hudo prometno nesrečo. Pravijo, da sem po čudežu preživel.« Prijatelj s to izkušnjo, vsako leto praznuje na dan, ko mu je bilo dano »novo življenje«. To mu daje veliko veselja in poguma za naprej. Vedno se razveseli življenja, pomoči bližnjih in se zaveda veličine življenja.

Praznovanje je izkazovanje pozornosti

Praznovanje je izkazovanje pozornosti. Praznujmo z bližnjimi. Ob praznovanju rojstnih dnevov prijateljev bližnjim povejmo, kaj je lepega in dobrega v njih. Dajmo jim potrditev in podporo. V hitrem ritmu življenja pozabljamo na pozornosti,  ki so del naših lepih odnosov. Ob praznovanjih nam bližnji povedo in zaželijo marsikaj, kar drugače ne slišimo v življenju. To je čudovita priložnost, da se veselimo drug drugega. Praznovanje je veselje nad bližino naših prijateljev in užitek ob ljudeh, ki jih imamo radi. Da bo praznovanje še lepše je zelo dobro, da skupaj pripravljamo praznovanje. Priprava in sodelovanje nas poveže in prinese veliko dobrega vzdušja. Praznovanje je večkrat presenečenje bližnjim. To ustvari proslavljanje še bolj zanimivo, zavito v skrivnost in pričakovanje.

Praznovanje kot pot očiščevanja osebnih odnosov

Praznovanje je odlična pot za poglabljanje in očiščevanje medsebojnih odnosov. S tem  je dosežen dragocen cilj in  življenje je duhovno bogatejše.  Prijateljski odnosi vsestransko bogatijo. Ko se vam zdi, da ni v odnosih to, kar si želite, najprej pomislite, kaj lahko naredite za odnose. Praznovanja so priložnost, za utrdite odnosov in v mnogih primerih tudi urejanje odnosov.

Če sami praznujemo in se spomnimo nekega dogodka je to naš osebni dan in praznik. Pocrkljajmo se. Moja prijateljica ima presajeno ledvico in se ob  obletnici presaditve vedno veseli in si naredi dan praznovanja. Klepet, kavica, prijeten pogovor. Praznuje z najožjimi prijatelji. Veliko duhovnih in telesnih moči ji da ta preprost spomin na pomemben življenjski dogodek.

Je darilo nujnost za praznovanje? Ljudje smo zelo različni in imamo različna pričakovanja.  Darila nam lahko veliko pomenijo. Potrjujejo in kažejo na naš osebni odnos in ljubezen do bližnjih. Ne smejo biti v ospredju, ker je ljubezniv odnos močnejši in je najmočnejše darilo.  Najbolj se razveselimo prijateljev in njihove prisotnosti. Odnos z bližnjim je višek izkazane pozornosti.

Za praznovanje se je potrebno ustaviti

Za praznovanje se je potrebno ustaviti. Tako se lahko odpočijemo in spremenimo ritem življenja. »Komaj čakam, da gremo nazaj v stari ritem dela, saj smo imeli kar preveč prostih dni.« Morda prosti čas ne znamo pravilno izkoristiti. Čas za zabavo in praznovanje ni nikoli izgubljen čas, če se pravilno posvetimo našim osebnim praznikom in našim bližnjim, ki z nami praznujejo. Vsak trenutek, ko opazujemo svoje lastno življenje in ob tem praznujemo ima posebno moč in energijo za naše življenje. Delajmo pa tako, da praznovanja ne utrudijo, ampak nas sprostijo.

Praznovanje in hrana

Praznovanje in hrana. V naši kulturi si ne moremo predstavljati praznovanja brez bogato obložene mize. Zelo različne navade imamo. Nekateri ne bodo pripravili praznovanja, če se miza ne bo šibila od dobrot.  »Dobro je bilo za jest.« Je to kriterij dobrega praznovanja ?   Pogosta močna utrujenost ki nastopi po prazničnih dneh je posledica uživanja hrane in pretiranega pitja. Naj želodčne bolečine ne zameglijo doživetja lepih odnosov na praznovanju.

Praznovanje je priložnost, da se šalimo in hecamo

Praznovanje je priložnost, da se šalimo in hecamo. Ni lepšega kot smeh in veselje. Če se pleše na praznovanju je pa pri tem še poseben užitek in močna sprostitev. Praznovanje naj poveča moč užitka v življenju. Življenje je potrebno uživati in se ga veseliti. Modrost in pamet naj sodelujeta. Dobro vemo, da pretirano in nespametno veseljačenje se lahko konča tudi z različnimi težavami in celo izgubo življenja.

Praznujmo lepo, sproščeno, veselo, naj bodo prazniki čas miru in veselja bližine odnosov naj nam dajejo veliko energije moči in upanja. Če smo po praznikih utrujeni ali naveličani smo se morda preveč ukvarjali s hrano, ali smo ostali v delavnem ritmu in se nismo znali odklopiti od vsakdanjega ritma. Naj bo praznovanje del našega življenja, saj želimo, da je vsak dan lep in čudovit dar. Tudi to je dobro, da se vedno učimo praznovati, saj se z leti  spreminja.

Benedikt  Beno Lavrih

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja