“Prazen nič”, s katerim nas futra aktualna vlada

Vsako jutro, ko ob kapučinu brskam med aktualnimi akrobacijami slovenskih politikov in političark, me stiska pri srcu ob misli, kaj vse se je z leti nateplo v parlament. In če ob vsem, čemur smo priča, pomislim, kako bolestno samoumevni so nam postali vsebinska izpraznjenost, floskule, retorične puhlice in ”prazen nič”, s katerim nas futra tudi aktualna vlada, me zaboli srce.

Razkoraki, ki smo jim priča

Bilo je že pred leti, ko smo letovali v Črvarju. Na to luštno naselje v bližini Poreča me vežejo lepi spomini. Zgodila pa sta se tudi dogodka, ki ju ne bom zlepa pozabila. Bivali smo v enem od apartmajev v hišici tik zraven poti, ki se je vila tja do morja. V sosednjem stanovanju je bil zelo zabaven zakonski par. Že zarana, še pred petelinjim petjem, smo ga slišali: “Ja, mami, ne mami, kaj želiš mami, ti prinesem kavo v posteljo mami, si dobro spala mami, itd.itd. Brez svoje mami (žene) gospod ni znal niti kihniti, kaj šele dihati. Mami gor in mami dol. Zdelo se mi je, da bi se spremenil tudi v predpražnik, če bi “mami” to od njega zahtevala. Ne vprašajte, kako sem se smejala, ko je mož od te ”mami” pri naslednjih volitvah prišel v parlament. Sicer je v mandatu bolj malo govoril, a do liderja svoje stranke je bil podobno uslužen kot do svoje “mami”.

Ob hajki, ki jo vlada skupaj s svojimi “predpražniki”- novinarji uprizarja nad zdravniki, sem se spomnila na še eno zgodbo iz Črvarja. Namreč: številni jočejo za jugoslovanskimi časi, češ kako človeški so bili takrat zdravniki! Žal so bili tudi takrat takšni in drugačni! Naš Tomaž, star je bil štiri leta, je med igro z drugimi otroki nesrečno padel in se udaril v sence. Verjetno je prebil eno manjših žilic, saj mu je kri iz ranice dobesedno lila. Vedela sem, da v sosednjem apartmaju letuje zdravnica iz Maribora. S krvavečim otrokom v naročju potrkam pri njej in jo prosim, naj mi pomaga. Jezno me je pogledala in se najprej zadrla, kaj jo motim pri kavi, potem pa mi je pred nosom zaloputnila z vrati: “Sem na dopustu, pustite me pri miru!” Nikoli je ne pozabim.

Življenje ni dolgočasno

Tudi v vrstah vzgojiteljev in vzgojiteljic se najdejo posamezniki, ob katerih nam ledeni kri. Spomnimo se na vrtce, kjer so “poredne” otroke zapirali v shrambo, jim usta lepili z lepilnimi trakovi. Nismo še pozabili vrtca, kjer so malčke prisilno hranili, povijali v rjuhe, da se njihov jok ne bi slišal, nanje pa so polagali vzmetnice.

Pred leti se je Aleksander G. na Facebooku pohvalil, kako je pripomogel, da je neka učenka po njegovi zaslugi začela razmišljati, da bo postala – porno igralka.

Predstavljate si, da bi dotičnemu prišel v roke problematičen mulc, ki bi se odločil, da postane poklicni preizkuševalec različnih drog. Super ideja, mar ne!

Ta stari bi se metali na zobe, vzgojitelj bi mu pa ploskal.

Mogoče bi ploskal tudi fantinu, ki bi se, recimo pri dvanajstih letih, ko je domišljija jako bujna in brez meja, odločil, da postane Jack Razparač?

En sam človek z napačnimi vzgojnimi prijemi naredi mladim ogromno škode, staršem in okolju, v katerem živijo, pa polno gorja.

Perverznosti

Ob vsem, čemur smo priča zadnje leto in pol, se mi včasih zdi, da tudi slovenska politika močno spominja na /prevzgojni/ zavod, v katerem imajo glavno besedo perverzni vzgojitelji brez občutka za moralo, etiko, resnico in spodobnost.

Kaj vse smo že doživeli ne le doma, tudi v tujini! Od prihoda šamanke v Bruselj, do ”widontnidmaniwinidtajm”!

Mediji, ki že od osamosvojitve naprej nosijo eno glavnih krivd za padec povprečnega IQ državljanov, so šli tako daleč, da so objavili, ko so nekatere politike primerjali celo z Luko Dončićem. Dr. Valentin Areh je pred dnevi na Domovini zapisal tudi tole: “Šokantno je, da učitelj novinarstva v medijih ponavlja in širi laži z namenom, da bi blatil svoje nekdanje študente. Spomnimo, da smo profesorja Milosavljevića že večkrat ujeli na laži. Marca 2021 je skupini Evropskega parlamenta lagal, da je prejšnji Programski svet RTV zamenjal generalnega direktorja Igorja Kadunca še pred koncem mandata.

Novembra 2021 je lagal, da je prejšnje vodstvo RTV zavajalo s podatki, ko je navajalo nizko gledanost informativnih oddaj TV Slovenija. Pred 14 dnevi je lagal, da so bili novinarji Panorame zaposleni zaradi političnih interesov, včeraj je laž le ponovil. Neverjetno je, s kakšnim sovraštvom se loteva blatenja novinarjev javne radiotelevizije, ob tem pa prvič v zgodovini molčijo novinarska združenja in tudi vodstvo RTV…” [Vir: Domovina]

Je še kaj dodati? Ni treba.

Tudi na televizijo, v različne politično-informativne oddaje vabijo politike, ki jim že od daleč manjka srčne kulture. Zmeraj, ko jih slišim bevskati, se spomnim na našega mopsa Poldeta. Lajal je, kot bi ga navil. Še danes sem prepričana, da bi bil z lahkoto tudi svetovni prvak v nepotrebnem bevskanju. Bil je strašno zabaven pes. To pa je bilo tudi vse. [vir]

Najboljši med najboljšimi

@SimonaJurkovic je spraševala, kdo od znanih Slovencev je najbolj “inteligenten”: IQ+EQ. Prosila je le, naj denar, medijski vpliv, pozicija, politična pripadnost ne bodo merilo. Komentatorji so zapisali kar nekaj imen, a večina med njimi je bila takšnih, za katere lahko rečem, da jih poznamo zgolj in samo zato, ker so medijsko izpostavljena.

Z vso gotovostjo trdim, da imamo Slovenci v aktualnem trenutku veliko izjemnih posameznikov, le da javnost zanje praviloma ne ve, ker jih mediji bolj ali manj ignorirajo. Če želimo izbrskati prave bisere, si moramo vzeti čas in se dodobra namučiti, da pridemo do njih.

Milena Miklavčič

Portal24

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja