Pot od strasti do mojstrstva pri delu in v življenju

Osvajanje umetnosti pogovora je ključna veščina pri delu z ljudmi. Ne gre za to, da se pogovarjate kar tako, ampak da sodelujete v razpravah, ki so nepozabne in imajo velik vpliv.

Pogosta napaka je, da se pogovorov lotevate brez jasnega cilja. Pogovor brez usmeritve je podoben vožnji na slepo. Izkušeni sogovorniki se podobno kot športniki pripravljajo in oblikujejo strategije, da bi dosegli odličnost. Čeprav cilj ni “zmagati” v pogovoru, je določitev ciljev, kot so spodbujanje novih poslovnih povezav, prijateljstev ali idej, ključnega pomena.

Korak št. 1: Določite cilj pogovora

Pred vsako družabno interakcijo pojasnite svoj namen, razumite svoje občinstvo in naredite domačo nalogo. Med pripravami upoštevajte ta vprašanja: Kdo je gostitelj? Kakšne vrste udeležencev bodo prisotni? Kdaj in kakšen je dnevni red? Zakaj se boste udeležili srečanja? Že preprost namen, kot je iskanje novih strank ali uživanje, lahko bistveno izboljša vaš namen pogovora, samozavest in vpliv. Ljudi naravno privlačijo posamezniki z jasno usmeritvijo.

Korak št. 2: Uporabite prijazno govorico telesa

Prvi vtis se ustvari v prvih sekundah srečanja, pogosto še preden so izrečene kakršne koli besede. Mnogi zmotno verjamejo, da se prvi vtis ustvari, ko se začne pogovor, vendar se dejansko začne z govorico telesa. K pogovoru pristopite z odprtim in samozavestnim vedenjem, da boste izrazili prijaznost. Naši možgani hitro ocenijo, ali je posameznik prijatelj ali sovražnik, zato je bistveno, da pošljete prave signale:

 • Roke naj bodo vidne,
 • sprostite ramena in jih spustite nazaj,
 • nasmehnite se, ko nekoga prepoznate ali začnete pogovor,
 • ohranite očesni stik, ko se nekomu približujete ali ga pozdravljate,
 • s telesom se obrnite proti osebi, s katero se pogovarjate.

Korak #3: Začnite z učinkovitimi uvodnimi besedami

Začetek pogovora je pogosto najbolj zastrašujoč. Odločitev, komu pristopiti in kako začeti dialog, je lahko izziv. Vendar se ne bojte! Če imate na voljo nekaj zaganjalnikov pogovora, lahko nemoteno začnete interakcijo. Najraje izberem kontekstualne začetnike, saj naravno vodijo v poglobljene razprave. Tukaj je nekaj najboljših predlogov:

 • Kako poznate gostitelja?
 • Kaj vas je pripeljalo na ta dogodek?
 • Ali ste že obiskali ta kraj?
 • Kako ste našli vino?
 • Katera je najboljša jed na meniju?
 • Ali ni to prizorišče impresivno?

Korak št. 4: Uporabite družabni nasvet Jerryja Seinfelda za small talk

Ste se kdaj v nedeljo zjutraj prepustili oddaji Komedijanti v avtomobilih na kavi (Comedians in Cars Getting Coffee)? Jerry Seinfeld v tej seriji razkriva zanesljivo metodo za vključevanje neznancev v pogovor. Gre za preprosto tehniko, ki pa je izjemno učinkovita, saj vsakič zagotovi odziv.

Korak št. 5: obvladajte tehniko odmeva

Tehnika odmeva je vaša rešilna bilka za pogovor.Gre za to, da sprejmete komentar in ga igrivo vrnete nazaj, nekoliko spremenjenega. Ta metoda je uspešna iz več razlogov:

 • Ohranja osredotočenost pogovora na govorca, kar je na splošno dobrodošlo.
 • Poganja dialog, ne da bi od vas zahtevala velik napor.
 • Na subtilen način prikazuje aktivno poslušanje.

Na nedavnem dogodku za mreženje je na primer nekdo omenil, da se želi naučiti znakovnega jezika. Odgovor s preprostim vprašanjem: “Znakovni jezik?” ga je spodbudil, da je povedal več. Vendar bodite previdni, da te tehnike ne uporabljate preveč, da ne bi zvenela ponavljajoče.

Moč dviga obrvi

Poglobimo se v subtilen, a učinkovit trik neverbalnega komuniciranja: dvig obrvi. Dvig obrvi na splošno sporoča intrigo ali radovednost. To je fizični znak, da ste v pogovoru sprožili pozornost in morda razkrili temo, ki jo je vredno podrobneje raziskati.

Osebna izkušnja je poudarila njegovo učinkovitost. Med razpravo o oglasu na dogodku za mreženje je omemba nogometne tekme povzročila dvig obrvi pri vodji marketinga. Ta neverbalni namig je vodil v plodno razpravo o nogometu in zagotovil priložnost za prihodnje sodelovanje.

Ukaz za nenavadne podrobnosti

Nazadnje, poziv za nenavadne podrobnosti zahteva izostrene opazovalne sposobnosti. Na družabnih srečanjih se namesto na tipične skrbi osredotočite na odtenke okolice. Že tako nepomembna stvar, kot je nenavaden prstan ali edinstven obesek za ključe, lahko služi kot odličen povod za pogovor. Če prepoznate in omenite te posebne podrobnosti, si lahko utrite pot do zanimivih in smiselnih interakcij.

Izkoriščanje skupnih interesov

V nasprotju z zastrašujočimi statističnimi podatki o svetu z več kot sedmimi milijardami prebivalcev je iskanje skupnih interesov pogostejše, kot se zdi. Raziskave kažejo na naravno človeško nagnjenost k povezovanju s podobno mislečimi posamezniki. Te povezave izboljšujejo pogovore in krepijo družbene vezi.

Če želite odkriti skupne interese, zlasti v primerih mreženja, se izognite običajnim vprašanjem, kot je “Kaj delaš?”. Namesto tega raje poizvedujte z vprašanji, kot sta “Kateri nedavni projekt vas je navdušil?” ali “Imate kakšne nove hobije ali interese?”. Cilj teh vprašanj je razkriti strasti brez pritiska.

Ko odkrijete skupno zanimanje, izrazite iskreno radovednost. Če oba uživata v tej dejavnosti, ju na primer vprašajte o najljubših poteh za vožnjo s kajakom. Za učinkovito iskanje skupnih interesov razširite pogovor na različne teme, z odprtimi vprašanji spodbujajte vzajemno deljenje, opazujte verbalne in neverbalne namige za morebitne interese ter njihove interese povežite z lastnimi izkušnjami. Ko se pojavi skupni interes, predlagajte povezano prihodnjo dejavnost ali izmenjajte ideje, da okrepite povezavo.

Tehnika skupnih prizadevanj

Za globljo povezavo raziščite možnost skupnega podviga, tudi manjšega. Ta pristop presega zgolj skupne interese in ustvarja nove. Začnite z ugotavljanjem skupnega izziva ali radovednosti. Če oba rada bereta, vendar za to najdeta malo časa, predlagajte skupni mini projekt, na primer branje in razpravljanje o isti knjigi.

Na primer, na umetniški razstavi lahko namesto pogovora o umetnosti predlagate skupno eksperimentiranje z akvareli in delitev rezultatov. Ta metoda interakcijo iz pogovora preusmeri v akcijo in tako obogati povezavo.

Vendar se zavedajte, da morda vsi ne bodo dovzetni ali razpoložljivi za takšna prizadevanja. Razumevanje in sprejemanje tega je del procesa učenja.

Dodajanje zaznamkov v pogovorih

Strokovni sogovorniki za poglabljanje stikov pogosto uporabljajo tehniko, znano kot “dodajanje zaznamkov”. Gre za označevanje delov pogovora za poznejše sklicevanje ali nadaljevanje. Zaznamki so lahko prihodnje omembe, kot je dogovor o srečanju na bližnji konferenci, ali notranje šale, ki se jih lahko pozneje spomnimo in se skupaj nasmejimo.

Prav tako lahko potrdite in proslavite trenutke podobnosti ali sorodnosti, kar okrepi povezavo. Na primer, srečanje z osebo z izjemno podobnim družinskim ozadjem je lahko vznemirljivo odkritje, vredno zaznamka.

Druga metoda je, da si v zaznamke zapišete prihodnje nadaljnje dogodke, kot je deljenje knjige ali članka, ki vas zanima. To ne omogoča le izmenjave interesov, ampak tudi odpira vrata za vzajemna priporočila, kar še dodatno obogati pogovor in odnos.

Sprožitev pogovorov

Začetek pogovora je šele začetek. Prava umetnost se skriva v tem, da ga ohranite živega in živahnega. Karizmatični posamezniki so pri tem odlični, saj iščejo “iskrice za pogovor”. To so teme, vprašanja ali ideje, ki zbujajo navdušenje in sodelovanje. Če se pri poizvedovanju in razpravah osredotočite na te iskrice, lahko brez težav vzdržujete pogovor in se izognete nerodnim premori ali brezciljnim pogovorom.

Iskre pogosto izhajajo iz tem, ki spodbujajo dopamin, kemikalijo, povezano z navdušenjem in zavzetostjo. Težite k temu občutku z razpravljanjem o temah, ki vzbujajo veselje.

Razmislite o teh vprašanjih, ki spodbujajo razmišljanje:

 • Ali so na obzorju kakšni veliki počitniški načrti?
 • Kaj je nekaj vznemirljivega, kar ste delali v zadnjem času?
 • Kaj je bil vrhunec vašega tedna?
 • Ste v zadnjem času odkrili kakšno novo restavracijo?
 • Ali se trenutno ukvarjate s kakšnimi osebnimi strastnimi projekti?

Intriga nenavadnosti

Spremenite vsakdanji pogovor tako, da razkrijete edinstveno posebnost – nekaj, kar je značilno samo za vas in je dovolj zanimivo, da vzbudi radovednost in dialog. Ne gre za razkrivanje globokih skrivnosti, temveč za deljenje nenavadne, neškodljive navade ali preference. To posebnost brez težav vključite v pogovor, tako da postane naravni del dialoga.

V pogovoru o jutranji rutini lahko na primer namesto standardnega odgovora rečete: “Vsako jutro imam nenavaden ritual reševanja Rubikove kocke – to aktivira moj um.”

Tukaj je več primerov, ki bodo spodbudili vašo domišljijo:

 • Športne nogavice, ki se ne ujemajo, so stilska izjava ali talisman za srečo.
 • Uživanje nenavadnih kombinacij hrane, kot je krompirček, namočen v sladoled.
 • menjava rok pri različnih opravilih, kot sta pisanje in metanje.
 • uporaba starinske tehnologije za vsakodnevna opravila, kot so pisalni stroji ali walkmani.
 • ocenjevanje vremena na podlagi folklornih ali osebnih kazalnikov namesto na podlagi aplikacij.
 • Začetek dneva z improviziranim črtalom ali skico za spodbujanje ustvarjalnosti.
 • Branje revij za nazaj, češ da to ponuja novo perspektivo.
 • oblačenje v skladu z lastno dnevno temo, na primer “ponedeljek v neskladju”.
 • Navigacija po novih območjih s fizičnim zemljevidom ali spominom, izogibanje GPS.
 • pred spanjem si brundajo nočne ritme, na primer zvoke čričkov ali vrtenje stropnega ventilatorja.

Sprejmite in delite svoje edinstvene posebnosti!

Pripovedovanje zgodb, ki očarajo

Jimmy Chin, profesionalni plezalec, je na primer v podkastu delil nasvete za začetnike. Vendar me je njegova pripoved o enem od prvih vzponov resnično očarala. Pripovedovanje je bilo poglobljeno, vzbudilo je visceralni odziv in poskrbelo, da so se nasveti vtisnili v spomin.

Razmislite o zgodbah, ki jih radi delite. Katere pripovedi lahko spletete v podporo svojim stališčem? Kako se lahko odzovete z zanimivimi anekdotami? Ne pozabite, da so zgodbe močne, vendar je ključnega pomena ravnovesje. Zagotovite dvosmerni pogovor, in sicer tako, da povabite druge, da delijo svoje zgodbe.

Obvladovanje premostitvenih fraz v pogovorih

Razumevanje subtilnosti dialoga lahko bistveno izboljša medsebojne odnose. Eden od pogosto spregledanih vidikov je uporaba “premostitvenih fraz”. Ti stavki, ki so podobni arhitekturnim poudarkom v stavbi, spremenijo osnovne izmenjave v zanimive dialoge.

Predstavljajte si pogovor kot teniško tekmo, v kateri je cilj, da nadaljujemo z igro. Premostitveni stavki so podobni tistim, ki udarcem dodajajo topspin ali slice, kar vnaša raznolikost in dinamiko. Na primer, namesto da se na izkušnjo nekoga odzovete s preprostim “To je zanimivo!”, pogovor povzdignite z besedami: “To je zanimivo, spominja me na …” ali “To je zanimiva izkušnja, kako je oblikovala vaš pogled na …?”

Premostitveni stavki imajo več namenov:

 1. Pokazujejo aktivno sodelovanje, s čimer pokažete, da ne samo poslušate, ampak tudi sodelujete z informacijami, ki jih posredujete.
 2. Poglobijo se in presežejo površno govorjenje, s čimer obogatijo pogovor za vse vpletene.
 3. Spodbujajo k nadaljnjemu deljenju, tako da sogovornika subtilno pozovejo, naj navede več podrobnosti, ne da bi se počutil pod pritiskom.

V naslednjem pogovoru razmišljajte o premostitvenih stavkih kot o večnamenskem orodju, ki je vsestransko uporabno in učinkovito, če ga spretno uporabljate.

Spodbujanje vzajemnosti v pogovorih

Učinkovito komuniciranje ni le zgovornost ali humor, temveč tudi vzajemnost. Pogosta past je “pogovorno mrmranje”, ko se na vprašanja odzovemo, ne da bi jim odgovorili. Pogovori uspevajo na podlagi ravnovesja med dajanjem in sprejemanjem. Ne gre za strogo izmenjavo, temveč za spodbujanje občutka skupne interakcije in enakosti. Izogibajte se temu, da bi v pogovoru sodelovali z drugimi, in poskrbite, da boste prispevali enako ter pokazali pristno zanimanje za prispevek druge osebe.

Ne pozabite, da lahko po izmenjavi misli s preprostim vprašanjem “Kaj pa ti?” spremenite dinamiko in spodbudite uravnotežen in zanimiv dialog.

Zaključki pogovorov in razmislek

Eleganten zaključek pogovora je prav tako pomemben kot njegov začetek. To je umetnost, ki pusti trajen vtis. Razmislite o uporabi “zaznamkov” za nemoten zaključek, na primer sklicevanje na prihodnja srečanja, skupne šale ali skupne interese. S tem se pogovor ne zaključi le z visoko noto, temveč tudi pripravi teren za prihodnje interakcije.

Neprecenljiv je razmislek po dogodku ali post mortem pogovora. Vzemite si trenutek časa in razmislite, kaj je šlo dobro, česa ste se naučili in s kom bi morda želeli ponovno vzpostaviti stik. Ta razmislek ni le pregled, temveč strateški korak za izboljšanje pogovornih spretnosti, prepoznavanje vzorcev in izpolnjevanje danih obljub ali povezav. Pogovor je umetnost in spretnost, ki se nenehno izpopolnjuje z vajo in premišljenim razmislekom.

Vir; foto:Pexels; Govorica telesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja