Osebnostni razvoj: Kako se učinkovito predstaviti

Ljudje si o nas ustvarijo sliko v manj kot 30-ih sekundah. Osrednji problem omenjenega dejstva je v tem, da se tako ustvarjeno mnenje kasneje zelo težko spremeni.

Kako se predstavimo je torej izjemno pomembno. 

V nadaljevanju bom navedel nekaj ti. „umazanih trikov“, s katerimi se boste predstavili še bolj učinkovito. Tako, da bo prvi vtis o vas čim boljši.

Uporabljajte sogovornikovo ime


Če je le mogoče, svojo predstavitev pričnite z imenom sogovorca. 

Seveda je to veliko lažje storiti v pismu ali elektronski pošti: „Dragi Janez, Spoštovana ga. Irena …“. 
 V osebnem stiku se je sicer lažje predstaviti najprej s svojim imenom, a če le lahko, vedno začnite z imenom sogovornika. 
V primeru predstavitve pred skupino, pa preprosto začnite z nagovorom v smislu: „Lepo pozdravljeni vsi skupaj…“

Ko ste pozdravili ali omenili sogovornika, povejte svoje ime. Jasno in razločno. V poslovnem okolju ga povejte dvakrat. 
Vedno se spomnite znamenitega agenta 007: „Pozdravljeni Janez, moje ime je Edvard, Edvard Kadič.“ 
Seveda lahko dodate tudi svoj naziv, funkcijo v podjetju itd., v kolikor je to seveda potrebno in primerno.

„Pozdravljeni Janez, moje ime je Edvard, Edvard Kadič. Danes sem tukaj v vlogi predavatelja na temo uporabe pozitivne psihologije v podjetništvu. Zelo me veseli, da sem tukaj, Janez.“

Ne razmišljajte preveč, da je uporaba tujega imena umetna in „ameriška“. Prav ta argument pogosto slišim. Ozadje teh komentarjev pa je pogosto zgolj dejstvo, da je ljudem nerodno in da se je lažje izgovarjati, kot pa zapomniti ime sogovornika.

Za učinkovito predstavljanje 2x povejte svoje ime in 2x ime sogovorca. To vam ne bo samo pomagalo zapomniti si njegovo oz. njeno ime, temveč boste s tem tudi pokazali, da vam je mar za sogovorca.

Pazite na govorico telesa


Medtem, ko izgovarjate svoje uvodne besede, se zavedajte, da se večina prvega vtisa o vas tvori preko ti. neverbalnega dela sporočila. To je preko govorice telesa in glasu (hitrost govorjenja, jakost glasu…) 

Ker v veliki večini primerov želite komunicirati zagretost, entuziazem, so obvezna „oprema“ nasmešek, neposredni stik z očmi in pozitiven ton nagovora. V poslovnem okolju boste verjetno uporabili tudi stisk rok, v prijateljskem mogoče objem.

Če gre za stisk rok, naj bo trden, ne premočan in s polno dlanjo. Če pred pomembnejšim srečanjem niste najbolj prepričani o tem, ali se dobro rokujete ali ne, to preprosto preizkusite na svojih prijateljih ali družinskih članih.

Ob stisku rok ali objemu bodite pozorni tudi na samozavestno hojo in položaj telesa. To pomeni nekoliko hitrejšo hojo od običajne in ramena rahlo nazaj in navzdol. Če ne veste točno kako to zgleda, si zamislite, da vam nekdo po hrbtu zlije kozarec hladne (ne mrzle!) vode. Želite samozavesten, ne pa šokiran izgled.

Ne pozabite pa tudi na svež zadah. Če imate kakšen tic-tac bonbon pri roki ali škatlico v avtu, vam lahko včasih pride zelo prav.

Pristen stik ustvarite skozi skupen teritorij


Pomislite na svoje sogovornike. Komu se pravzaprav predstavljate? Kaj jih bo na vas oz. v zvezi z vami zanimalo? Kaj je tisto, kar bo v njihovih življenjih hitro zmanjšalo npr. bolečino? Kaj lahko delite z drugimi, kar bo hitro vzpostavilo skupni interes in vam pomagalo k boljšemu stiku? 

Na različnih delavnicah in predavanjih se boste na začetku pogosto morali predstavljati, povedati kakšno besedo o sebi itd. Vodja predavanje počne točno to: vzpostavlja skupni prostor. 

Na poslovnih srečanjih si ljudje izmenjujejo poglede na poslovne cilje, različne strategije itd. Govorjenje o vaših poslovnih ciljih ali ciljih vašega podjetja ni nič drugega kot vzpostavljanje skupnega terena za čim boljšo vzpostavitev stika. Lahko pa to izpeljete tudi preko katerekoli druge teme, kar vas in vašega sogovorca zanima. Ni potrebno, da je ravno poslovne narave, kljub temu, da se srečujete v poslovnih stikih.

Bodite kratki, jedrnati in odprti za nadaljnji pogovor 


Predstavitve naj bi bile kratke in jedrnate, odprle pa naj bi tudi vrata nadaljnjemu pogovoru. 

Ko ste se predstavili, vprašajte kaj svojega sogovornika. To storite na takšen način, da ga dobesedno povabite v pogovor.
To velja tudi za pisno predstavitev. Postavljajte vprašanja! 

Kako se predstaviti več ljudem hkrati?


Velja enako, kot sem omenil na začetku tega sestavka, pri predstavljanju „ena-na-ena“. Le v primeru skupine ime sogovornika smiselno zamenjajte.

Namesto: „Janez, pozdravljen…“, uporabite „Prav lepo pozdravljeni vsi skupaj…“. 

Še najlažja in hkrati tudi zelo učinkovita predstavitev več ljudem hkrati, je prej omenjena predstavitev na različnih seminarjih ali delavnicah. Tam ste pozvani, da se predstavite več ljudem hkrati. Pogosto vodja delavnice ali seminarja od vas tudi konkretno zahteva, da poveste točno to ali ono o sebi, svoji organizaciji ipd. 

Kadar pa se skupini lahko predstavite po svoje, se osredotočite zgolj na tri stvari. Takšne, s katerimi se bodo ostali člani skupine čim lažje poistovetili. Osnovna ideja v ozadju je seveda vzpostavitev pristnega stika.

S tem, ko izberete le tri stvari, si vas bo enostavneje zapomniti. 
To lahko še dodatno okrepite, da svoje izbrane tri stvari podprete tudi s primeri.

Primer krajše predstavitve:

„ Pozdravljeni vsi skupaj, moje ime je Edvard, Edvard Kadič. Sem life-coach in avtor, ki zelo uživa v dobri hrani in izletih v naravo.“

Primer daljše predstavitve:

„ Pozdravljeni vsi skupaj, moje ime je Edvard, Edvard Kadič. Sem life-coach, avtor in specialist za doseganje trajnih sprememb. Moja posebnost je združevanje izkušenj iz poslovnega sveta z ti. mejnimi znanji. Trenutno se zelo veselim izida moje nove knjige, pogledov osebnostnega trenerja na napake, ki jih osebnostni trenerji nehote počnejo. Uživam v dobri hrani (sam ne znam prav veliko kuhati), prav tako pa zelo uživam tudi v družinskih izletih v naravo.“

Kratek povzetek:


Uporaba imen je pomembna. Prav tako tudi izražanje entuziazma in samozavesti. Ne pozabimo ustvarjati terena za vzpostavitev dobrega medsebojnega stika. Bodimo kratki in jedrnati, dovolimo dovolj prostora za nadaljevanje pogovora in osredotočimo se zgolj na tri stvari.  

Edvard Kadič

vir Foto: Pexels

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja