Osebnostna karizma – dar ali priučena veščina?

Je karizma dar, ki je rezerviran le za redke izbrance, ali pa je morda to veščina, ki jo lahko razvijemo in nadgradimo? To je vprašanje, ki že stoletja zanima tako raziskovalce kot tudi vsakdanje ljudi. Max Weber je pred stoletjem karizmo opisal kot “nadnaravni” dar. Nova raziskava, ki jo izvaja John Antonakis z Univerze v Lozani, pa predstavlja drugačno sliko.

Karizma, iz grške besede pomeni “božji dar”, se pogosto zdi neopisljiva in skrivnostna. Antonakis in njegovi sodelavci že več kot desetletje raziskujejo to zapleteno temo in prišli so do presenetljivega zaključka: karizme se da tudi naučiti. Namesto da bi bila rezervirana za “posebne ljudi”, lahko večina od nas raven karizme s pravimi triki, poveča.

Antonakis poudarja pomen komunikacije in načina govora pri izgradnji karizme. Raziskave kažejo, da lahko s primerno uporabo taktik karizmatičnega vodenja (CLT) vsakdo poveča svojo karizmo. Taktike, kot so uporaba metafor, zgodbe in podobe ter pravilna uporaba glasu in gest, omogočajo govorcem, da vzpostavijo čustveno povezavo s poslušalci in sprožijo karizmatični učinek.

Pomembno vprašanje, ki se postavlja, je ali je karizma prirojena lastnost ali pa se jo je mogoče naučiti. Antonakis verjame v kombinacijo narave in vzgoje. Antonakis meni, da imajo nekateri ljudje morda že prirojeno nagnjenost k karizmi, kar bi lahko bila predvsem “čustvena, simbolna in vrednostna signalizacija voditelja”, ki jo je mogoče razvijati in izboljševati.

Zakaj je pripovedovanje zgodb ključna sestavina karizme?

Ena od ključnih značilnosti karizme je pripovedovanje zgodb. Zgodovinsko gledano so imele dobre pripovedovalne sposobnosti evolucijsko prednost, saj so pomagale pri prenosu pomembnih informacij in naukov. Tudi danes velja, da so ljudje, ki znajo dobro pripovedovati zgodbe, bolj šarmantni in imajo večjo karizmo. Pripovedovanje zgodb omogoča povezovanje s poslušalci, saj ustvarja identifikacijo in vzpostavlja čustveno vez.

Ko razmišljamo o širšem vplivu naše karizme na uspeh v različnih okoljih, je vprašanje ali se da karizme naučiti, ključno. Antonakis in njegovi sodelavci so identificirali 12 ključnih taktik karizmatičnega vodenja, ki jih je mogoče osvojiti in vaditi. Te taktike, ki vključujejo tako verbalne kot neverbalne elemente, dokazano povečujejo karizmo govorca in krepijo občutek zaupanja in vpliva.

Kako se meri karizma?

Merjenje karizme postane pomembno, ko razmišljamo o njenem vplivu na uspeh. Antonakis analizira način govora in neverbalno vedenje posameznika ter išče prisotnost devetih ključnih taktik veščine karizme. Presenetljivo je, da pri karizmi moč besed pogosto prevlada nad neverbalnim vedenjem, kar poudarja pomen vsebine in izražanja.

Razbijmo štiri pogoste mite o karizmi:

Prvič, skromnost je pomembnejša od karizme v uspehu podjetja.

Drugič, karizma ni povezana le z arogantnimi voditelji, saj so bili številni karizmatični voditelji hkrati skromni.

Tretjič, karizma ni nekaj, kar bodisi imamo bodisi nimamo, temveč je veščina, ki jo je mogoče trenirati.

In nazadnje, karizma ni nepomembna, saj lahko pomembno vpliva na uspeh posameznika tako v delovnem okolju kot tudi v politiki.

Ali karizma potuje med kulturami?

Vprašanje, ali karizma potuje med kulturami, odpira razpravo o univerzalnosti karizmatičnih tehnik. Antonakis ugotavlja, da ta veščina potuje verbalno med kulturami, saj so tisti, ki veljajo za karizmatične, v svojih maternih jezikih uporabljali podobne tehnike v svojih govorih. Univerzalnost karizme kaže na to, da so ljudje že vnaprej programirani, da jih privlačijo tisti, ki uporabljajo karizmatične tehnike pri govorjenju.

Na koncu se vprašanje, ali lahko ponaredimo karizmo, sreča z dvomi in sumničavostjo. Antonakis opozarja, da je karizmo težko ponarediti karizmo, saj se bo to slej ko prej videli. Če voditelj ne sledi svojim vrednotam in obljubam, bo izgubil zaupanje in s tem tudi svojo karizmo.

V zaključku se torej odpira vrsta vprašanj o naravi in učenju karizme, ki kljub desetletjem raziskav še vedno ostaja nekaj skrivnosti, a ena stvar je gotova: karizmo je mogoče razumeti, meriti in celo trenirati. S tem pa se odpirajo vrata za vsakogar, da postane bolj karizmatičen in vpliven v svojem okolju.

vir ; Foto: Freepik ; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja