person holding string lights photo

Možgansko valovanje: Alfa, Beta, Theta, Delta valovanje

Ste kdaj pomislili, zakaj nekateri ljudje vedno delujejo umirjeno, tudi če je okrog njih en sam velik kaos? In zakaj so drugi vedno v stresu, tudi če ni pravega razloga?

Te razlike so neposredni odraz možganskih vzorcev oz. možganskega valovanja v danem trenutku. 
 Hitrost (ali frekvenca) možganskega valovanja namreč določa razpoloženje in odzivanje na okolje. V bistvu velja, da hitrejši so možganski valovi, hitreje se misli gibljejo skozi možgane. Vendar pa v tem primeru tj. kadar govorimo o možganih, hitrejše NI nujno tudi bolje.

Beta valovanje

Beta – Vaš “Analitični” del – Beta možganski valovi vibrirajo z 12 do 30+ Hz         (1 Hz = 1 cikel v 1 sekundi). Dominirajo med ti. normalno dnevno zavestjo in so aktivni vedno, kadar govorite ali želite rešiti kakršenkoli problem. Še posebej so produktivni počasnejši Beta valovi, tj. tisti z valovanje 12-15 Hz. Zgornji del Beta spektra tj. nad 30 Hz pa običajno imenujemo Gama valovanje in ga pogosto spremlja visoka stopnja stresa in tesnobe.

Alfa valovanje

Alfa – Vaš “Kreativni” del – Alfa možganski valovi vibrirajo z 8 do 11.9 Hz. Njihovo prevlado opazimo, kadar ste sproščeni in imate zaprte oči. Hitrejše Alfa valovanje se pojavlja pri usmerjeni meditaciji, medtem ko počasnejše Alfa valovanje (8-10 Hz) nakazuje ti. „drsenje“ od budnosti proti spancu. Alfa valovi so zidaki višjih stopenj zavesti – in so posebej zaželjeni za vstop v stanje „popolne povezave možganskih polobel“

Theta valovanje

Theta – Vaš “Povezovalni” del – Theta možganski valovi vibrirajo z 4 – 7,9 Hz. Pogosto se pojavljajo trditve, da so theta valovi prisotni samo v spanju, vendar je posebno Alfa/Theta kombinacijo mogoče nadzorovano uporabljati za kreativni navdih, ti.“super učenje“, povezovalno čustveno izkušnjo, za izboljšanje spomina itd.

Delta valovanje

Delta – Vaš “Intuitivni in Zdravilni” del – Delta možganski valovi vibrirajo od 0,1 do 3,9 Hz. Delta valovanje je frekvenca globokega spanca in hkrati tudi frekvenca globokega zdravljenja. V Delta stanju možgani sproščajo ti. hormon rasti tj. naravni hormon proti staranju. Delta valovanje je tudi „notranji glas“ vaše intuicije – glas, kateremu znajo prisluhniti vsi, ki dosegajo izjemne dosežke.

Meditacija velja za eno najboljših metod tako za takojšnje kot tudi za trajno delovanje z nižjimi frekvencami možganskega valovanja.

Pomembno

različni “strokovnjaki in strokovnjaki svetujejo to in ono v zvezi z krepitvijo delovanja posameznega frekvenčnega spektra, predvsem v smislu podajanja večjega pomena posameznemu frekvenčnemu pasu. Za celostno delovanje vsakogar med nami je pomembno predvsem usklajeno in povezano delovanje vseh štirih frekvenčnih pasov.

Vir

By Admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja