Mit o uspehu Jugoslavije kot ponovna pot v pekel

Pred dnevi je pravnik dr. Jurij Toplak, v oddaji Odmevi o “ustavni krizi” zaradi zapleta na Ustavnem sodišču okoli novele zakona o RTV, med drugim dejal: 

” Slovenska ustava očitno dovoljuje vse, po stališču sedanjih ustavnih sodnikov. Npr. dovoljuje uvedbo komunizma. Ustavno sodišče je lani marca sklenilo, da je skladno z ustavo kakršnokoli zavzemanje za komunizem in komunistično razlastitev. Tako, da v luči te odločitve lani jaz mislim, da je to, kar se zdaj dogaja, samo izvedba. ” [Dr. Jurij Toplak, Pravna fakulteta Fordham, New York] 

Temeljni dokument slovenske osamosvojitve je Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Dokument je sprejela takratna skupščina 25. 6. 1991. Z njim je Slovenija razglasila neodvisnost. Skupaj z Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije ter več zakoni, s katerimi je Slovenija prevzela prejšnje pristojnosti federacije na svojem ozemlju, ta dokument predstavlja temelj slovenske državnosti.

Za boljše razumevanje teže Toplakovih besed poglejmo, kaj med drugim v tem dokumentu piše o razlogih za sprejem te listine:

Obkrožil sem alinejo, ki posebej zgovorno opisuje naravo bivše države Jugoslavije. Eksplicitno navaja, da takratna Skupščina RS sprejema listino:

“ob dejstvu, da SFRJ ne deluje kot pravno urejena država in, se v njej hudo kršijo človekove pravice, nacionalne pravice in pravice republik in avtonomnih pokrajin”

Povedano drugače, Slovenija se je (med drugim) osamosvojila zato, ker SFRJ ni delovala kot pravna država in so se v njej hudo kršile človekove pravice. 

Tisti trenutek, ko kdo priplapola z jugo zastavo po ulici in ni pustna šema, bi moral požeti splošno zgražanje in zaničevanje mimoidočih. Ljudje so trpeli in umirali zaradi narave te politične tvorbe in zato smo se od nje osamosvojili. Enako, kot bi mahal z zastavo z nacističnim kljukastim križem. V kakšni drugi državi bi mu prvi mimoidoči tisto zastavo zataknil v  …, no, saj veste kam. Kakršnakoli simbolika bivše Jugoslavije sodi v muzej in samo tja. V spomin, da se nam ta norost komunistične diktature več ne ponovi.

Za boljše razumevanje, da razkazovanje jugo simbolike po Sloveniji ni posledica nerazgledanosti posameznikov in še manj naključno dejanje, predlagam v branje kolumno TUKAJ

Mit o uspehu Jugoslavije

Slovenija se ne zmore in očitno tudi ne sme odlepiti od jugo mitologije uspeha in blaženosti sistema jugovine. 50 let opevanja v knjigah, šolah, kulturi … daje rezultate. Kljub temu, da je bila Jugoslavija ena najneuspešnejših političnih tvorb na področju Evrope 20. stoletja. Obstajala je dvakrat, enkrat 22 let in enkrat 47 let, obakrat pa se je dobesedno sesula vase, zalita s krvjo svojih prebivalcev. (Več: tu)

Razlog obstoja tega mita o nekakšnem uspehu juge je seveda še kako potreben. Brez tega bi bili današnji “ponosni nasledniki komunistov” zgolj kreature, dobesedno: ponosni nasledniki krvave diktature. Krvavega totalitarističnega sistema, ki je enak fašizmu in nacizmu. Evropski parlament ga je z razlogom izenačil z nacizmom in fašizmom. Slovenski parlament torej prav z razlogom, zaradi vzdrževanja tega mita, tudi ne ratificira te izjave.

Ponosni nasledniki … diktature?

Si predstavljate Marka Koprivca, Dominiko Švarc Pipan ali Tanjo Fajon, ko vzklikajo, da so ponosni nasledniki … diktature? Seveda ne. Potrebujejo mit o uspehu svojih političnih predhodnikov. Za ta mit se bodo borili do zadnje kaplje krvi, očitno ne glede na civilizacijske norme in argumente zdrave pameti.

Zdaj so na oblasti in obstoječa oblast je v samo letu dni:

  1. ukinila Muzej slovenske osamosvojitve,
  2. ukinila dan spomina na žrve komunističnega nasilja,
  3. uradno obeležila obletnico ustanovnega kongresa Komunistične partije Slovenije na Čebinah,
  4. začela z razpravo o vrnitvi kipa Josipa Broza Tita na Brdo pri Kranju,  
  5. ovadila Tomaža Štiha zaradi zapisov na Twitterju (več o tem TUKAJ), kot v najtemnejših časih jugo diktature, skladno s členom 133. kazenskega zakonika SFRJ, ki je govoril o ti. verbalnem deliktu in
  6. neuspešno poiskusila prevzeti RTV ter si zavod podrediti nazaj kot politično trobilo svoje politične opcije. Tako, kot je bila podrejena komunistom ves čas od leta 1945 dalje, sicer je verjetnost, da bo mit razpadel, preprosto prevelika.

O končnem rezultatu “prevzema” RTV bomo še govorili. Zgolj za ilustracijo: si predstavljate v času vladanja Kocijančiča ali Kadunca direkten prenos protesta upokojencev proti Golobovi vladi? Težko, kajne? Jenull in njegovi protesti so bili osrednja tema kar 100 tednov te iste medijske hiše, brez težav.

Mit o zmagoviti zgodovini komunistov na področju Jugoslavije je ključen za preživetje tranzicijske levice. Zato je potrebno komunizem tlačiti nazaj v vse pore družbe in Ustavno sodišče, po Toplakovih besedah, ta vrata odpira na široko. Slovenska ustava, po njihovem mnenju, dopušča vse. Tudi restavracijo komunizma in razlastitev svojih državljanov.

Ta oblast bo morala dojeti, da je ona kriva za nagibanje proti državljanski vojni in ne obratno. Sicer močno dvomim v sposobnost takšne refleksije vladajoče klike, a upanje umira zadnje.

Edvard Kadič

By Admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja