Knjiga: Umetnost biti sam (The art of being alone, avtorica Renuka Gavrani )

Čeprav je moderno družbeno okolje pogosto nasičeno s povezovanjem in konstantno prisotnostjo drugih, knjiga “The Art of Being Alone” (poslovenjeno: Umetnost sbiti sam) avtorice Renuke Gavrani prinaša osvežujoč pogled na umetnost samote. Avtorica, znana psihologinja in raziskovalka, raziskuje vpliv osamljenosti na posameznikovo duševno in čustveno blaginjo, hkrati pa poudarja, da samota ni nujno negativna izkušnja.

Strah pred samoto nam je bil vcepljen že v otroštvu. Naučili smo se, da je otrok, ki jé, sedi in nima prijateljev, patetičen. V vsaki knjigi ali filmu je otrok, ki sam jé in nima prijateljev, vedno predstavljen kot šibek lik, ki ga je treba rešiti. Izberite katerokoli knjigo ali film in opazili boste skupni vzorec osamljenosti. Ti ljudje so bili prikazani kot lahka tarča ali predmet vašega sočutja.

Nihče si ne želi, da bi ga drugi imeli za “čudaka”, zato se bojimo biti sami. Ne želimo, da bi nas ljudje imeli za nekoga, ki ga je treba reševati ali se iz njega norčevati. Nekoga, ki je nezaželen ali se ne ujema s “kul” otroki. Nočemo, da bi ljudje mislili, da nas nihče ni izbral. Kaj torej storimo? Začnemo postajati podobni idealni različici, ki jo imajo vsi radi. In v tekmi za sprejemanje in ljubezen ljudi na koncu izgubimo sami sebe.

Umetnost biti sam ni le še ena knjiga. Je zgodba življenja avtorice. Večino svojega življenja je bila sama. In še vedno je, pravi v opisu knjige. Razlika je le v tem, da si je prej želela najboljšega prijatelja, ki bi jo rešil, zdaj pa uživa vsak dan sama s seboj, počne stvari, ki si jih je vedno želela, in svoj “čas za samoto” uporablja za to, da RASTE SAMA in gradi svoje sanjsko življenje.

Knjiga razkriva, kako lahko samoto sprejmemo kot priložnost za osebno rast, notranji razvoj in poglobljeno razumevanje samega sebe. Avtorica predstavlja številne študije primerov in znanstvene ugotovitve, ki podpirajo idejo, da je biti sam nekaj več kot le odsotnost družbe. Nasprotno, samota lahko služi kot kreativno polje, kjer posameznik odkriva svoje strasti, razvija svojo samostojnost in gradi trdno notranje jedro.

S svojo knjigo nas avtorica želi popeljati na pot, kako se sprijazniti s tem, da smo sami. Večino življenja si je želela, da bi ljudje ostali ali se zabavali znjo, medtem ko je ignorirala svojo dušo, ki je čakala, da se posveti sebi. Osamljenosti se bojimo, ker so nas prepričali, da je osamljenost prekletstvo. In v upanju, da bomo našli ljudi, pogosto na koncu izgubimo sami sebe in počnemo stvari, ki smo jih sovražili že na začetku. Zakaj? Zakaj tako sovražimo idejo, da bi bili sami s seboj, da smo se pripravljeni zadovoljiti z minimalnim?

Toda dovolj je dovolj. Knjiga je razdeljena na dva dela. Prvi del govori o spreminjanju osamljenosti v samoto. Drugo poglavje govori o tem, kako lahko svojo osamljenost izkoristite za to, da se spremeni v obdobje vaše rasti. Če ste pripravljeni spremeniti svoje dojemanje osamljenosti in če ste pripravljeni doseči svoje cilje z uporabo “časa za samoto”, potem dobrodošli v knjigi Umetnost samote.

Knjiga “The Art of Being Alone” ne raziskuje le pozitivnih vidikov samote. Nudi praktične nasvete in tehnike za učinkovito upravljanje z njo. Avtorica deli zgodbe o uspešnih posameznikih, ki so v samoti našli navdih in notranji mir. Bralca tudi spodbuja, da se zave, kako dragocena je lahko ta čas za lastno dobrobit.

Na koncu knjige bralec dobi celostno razumevanje umetnosti samote. Ne gre zgolj za omejenost na osamljenost. Predstavlja namreč izjemno priložnost za odkrivanje svoje edinstvene poti, neodvisnost ter razvoj močnih in trajnih notranjih vezi. “The Art of Being Alone” je zato nepogrešljivo branje za vse, ki iščejo navdih za izboljšanje svojega življenja skozi globoko razumevanje samote.

Portal24

Foto: Amazon, naslovnica knjige

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja